REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ziua Unirii, sărbătorită la Iași în prezența lui Klaus Iohannis și Dacian Cioloș: „Vrem Unirea“, a scandat mulțimea

Ziua Unirii, sărbătorită la Iași în prezența lui Klaus Iohannis și Dacian Cioloș: „Vrem Unirea“, a scandat mulțimea

Replica API 24 ianuarie 2016 | 13:20 460

Cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, Klaus Iohannis și Dacian Cioloș și-au anunțat prezența la manifestările din Piața Unirii de la Iași.

Manifestările au început la ora 10.00, cu un concert de muzică populară susținut de Grigore Leșe, Veta Biriș și Matilda Pascal Cojocărița, potrivit Mediafax.

Primul care a ajuns la Iași a fost premierul Dacian Cioloș, urmat la scurt timp de șeful statului, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a fost primit de garda de onoare, iar apoi s-a deplasat la locul de unde urma să privească manifestațiile.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susţinut un discurs la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, organizate la Iași.

„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici la Iași, astăzi, în zi de sărbătoare, când se împlinesc 157 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească. 24 ianuarie ne oferă prilejul să onorăm o pagină ilustră din istoria noastră, din ceea ce suntem și am devenit în ultimul veac și jumătate. Revin cu mare bucurie de fiecare dată la Iași – orașul vechilor zidiri, o creație organică a vechii Moldave, cum îl numea Nicolae Iorga. Astăzi însă, când sărbătorim Mica Unire, aș vrea să vorbesc despre lecțiile acelui eveniment istoric și despre actualitatea lor. Dorința românilor, de o parte şi de alta a Milcovului, de a fi împreună, a fost înțeleasă de elitele vremii, care au reușit să transpună această nevoie a locuitorilor din două state într-un act de înaltă abilitate politică şi solidaritate. Practic, nu există mare entitate sau personalitate a vremii care să nu fi pus umărul la acest proiect. Și atunci politica era plină de scandaluri, de divergențe, de crize ascunse sau la vedere. Actul unirii a avut de înfruntat nu doar vechile boli ale politicii, ci și interesele din afara granițelor celor două state. Însă, cu maturitate și iscusință, elitele vremii au trecut peste toate aceste obstacole și au reușit7,a spus Iohannis.

„Unirea de la 1859 este legată de un eveniment și o alegere, în definitiv - Alegerea ca domn al Moldovei și al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza, omul potrivit la locul potrivit, prin care două state au devenit unul singur. Închei tot cu gândul la Mica Unire din 1859. Unul dintre cele mai puternice simboluri ale sărbătorii de astăzi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu dar profund: doar împreună vom reuși. Fiind uniți, lucrând așezat și căutând ceea ce ne unește și nu ceea ce ne desparte, vom putea transforma şi moderniza România. Putem avea idei diferite despre felul în care vrem să ne administrăm țara, însă obiectivul este unul și același: o Românie puternică și prosperă!

Vă doresc multă sănătate, curaj, încredere în propriile forţe, ambiție și dragoste pentru România!

La mulți ani tuturor!

Aşa să ne-ajute Dumnezeu!”, a continuat președintele, conform stiripesurse.ro.

La manifestările prilejuite de Unirea Principatelor Române au mai participat primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, miniștri ai Cabinetului Cioloș. Participanții la manifestări organizate la Iași au avut pancarte pe care scria: "Unirea, obiectiv național" sau"Vrem Unirea".

vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/constantenii-nu-s-au-inghesuit-pentru-a-sarbatori-mica-unire-258544/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218