REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

ZOMBIE, fenomenul tinerilor prinşi în dependenţa etnobotanicelor! Cum reacţionează reprezentanţii Antidrog!

ZOMBIE, fenomenul tinerilor prinşi în dependenţa etnobotanicelor! Cum reacţionează reprezentanţii Antidrog!

Replica API 12 octombrie 2018 | 09:53 373

Autorităţile trag semnalul de alarmă în privinţa consumului de droguri etnobotanice! În municipiul Constanţa zilnic cad tineri la pământ, doborâţi din cauza consumului de droguri cu efect de „zombie”. Fenomenul s-a propagat rapid în rândul tinerilor constănţeni, şi nu numai, de când legea este mai blândă cu ei. Fenomenul ‘zombie’a trimis tinerii direct pe mâna medicilor constănţeni.

Potrivit acestora, 2-3 tineri ajung la urgenţă din cauza consumului de etnobotanice. Amintim că în urmă cu o săptămână chiar şi poliţiştii locali constănţeni, în timpul programului, au salvat un tânăr căzut pe stradă, chiar lângă Spitalul Judeţean, ducându-l chiar în mâna medicilor. Agenţia Naţională Antidrog a dorit să intervină şi transmite că nu ar exista o nouă substanţă psihoactivă, vinovată de starea tinerilor care cad “seceraţi” din cauza consumului de etnobotanice.

Din nefericire cazul tinerilor din Constanţa care se află sub influenţa etnobotanicelor a luat amploare. În ultimele săptămâni au ieşit la suprafaţă zeci de momente cu tineri care se scurg pe asfalt în urma consumului de substanţe psihoactive. Fenomenul Zombie a fost discutat şi în mediul online, locul unde mai mulţi constănţenii au urcat filmuleţele cu tinerii constănţeni care, din cauza consumului, au căzut pe străzi sau efectiv adormeau în scările blocurilor.

“Este îngrijorătoare situaţia! Postez aici poate îl văd părinţii şi îl ajută cumva. Ţi-e şi frică să mai intri în scară de copiii ăştia. A adormit pe scări după ce a consumat etnobotanice, în plină zi! Are şi ghiozdanul, este clar că venea de la şcoală sau poate nici nu s-a mai dus până acolo.” , a declarat o constănţeancă. Referitor la apariţia, în România, a aşa numitului “drog Zombie”, Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, face următoarele precizări:

Evaluările disponibile în România, în acest moment, nu conduc la existenţa unei substanţe psihoactive noi. Din comunicările structurilor specializate rezultă că nu a fost identificată prezenţa niciunei substanţe noi psihoactive (SNP).

Agenţia Naţională Antidrog, prin Observatorul Român de Droguri şi Toxicomanii (ORDT), este în permanent contact cu Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA), fiind parte a sistemului european de avertizare rapidă (EWS), care are rolul de a colecta, analiza şi de a schimba rapid informaţii privind drogurile sintetice noi, imediat ce acestea apar pe scena europeană a drogurilor. EWS se află sub auspiciile OEDT, prin intermediul reţelei REITOX, şi funcţionează în strânsă cooperare cu EUROPOL, care îi oferă informaţii relevante privind activitatea poliţiei, prin intermediul reţelei sale de unităţi naţionale. Până în momentul de faţă nu au fost sesizate apariţii de noi substanţe în această regiune a Europei de natură să producă efectele semnalate de curând în presa din România.

Conform Raportului European privind situaţia drogurilor 2018 , numărul total anual de substanțe noi care apar pe piață este în scădere față de anii de vârf (2014 şi 2015), dar disponibilitatea numărului total de noi substanțe psihoactive rămâne ridicată. La sfârșitul anului 2017, EMCDDA monitoriza peste 670 de noi substanțe psihoactive (comparativ cu aproximativ 350 în anul 2013), substanţe conţinând inclusiv canabinoizi sintetici noi si/sau opioide sintetice noi cu potență mare (în special derivați de fentanil).

Agenţia Naţională Antidrog implementează anual proiecte şi campanii de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale şi şcolare în legătură cu riscurile consumului de droguri, inclusiv de noi substanţe psihoactive. Complementar, ANA, prin cele 47 centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, dezvoltă servicii integrate de asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri, servicii cu largă adresabilitate comunitară şi adecvate nevoilor emergente.

De asemenea, Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi oferă sfaturi atât copiilor cât şi părinţilor acestora.

“Adolescenţilor: să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor; să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei; să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului; să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi “ceva”.

Părinţilor: să îşi asculte copiii - ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă; chiar și în situații foarte dificile, o legătură emoțională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus; să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului; să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.”, au declarat aceştia.

Paula SOLOMON

Citeşte şi:

Fenomenul 'Zombie' a ajuns la Spitalul Judeţean: poliţiştii locali l-au trimis pe un tânăr direct pe mâna medicilor!

ZOMBIE. Tânăr doborât la pământ de DROGURI, la Constanța!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Faruk si Claudiu Montana dealeri de droguri din Constanta!
1
0
Domnilor care faceti si desfaceti penalul ,aveti interes in afacerea aceasta ,nu aveti mila de acesti copii fara minte RUSINE.
5
0
Sa-si faca treaba BCCO,nu sa alerge dupa cai verzi.
3
0
Agentia Nationala Antidrog da sfaturi, atrage atentia parintilor si copiilor si supravegheaza ce droguri se distribuie pe piata. Dar centre de consiliere si dezintoxicare sau macar actiuni de informare si prevenire a consulului de substante psihoactive in scolile si liceele din Constanta de ce nu fac? Cica sa comunice parintii cu copiii iar copiii sa aiba grija cu cine se imprietenesc. Bun, si pentru cei care sunt deja afectati de consulul de droguri, ce sa faca parintii? ANA Constanta - vorbe multe, sprijin si solutii concrete ioc!
3
0
Stropit cu benzina si dat foc!!! Sa vezi cum se trezeste si-i sare fenomenul zombie din cap!
3
5
Cum il ajuta reprezentantii antidrog pe ala din foto? IL ei stropesc cu agheazma si e ca nou?!! Au ei vreo incantatie,ceva si il recupereaza? La ce bani cheltuie egal cu ...n...ula rezultate.O agentie degeaba.de atras atentia poate oricine si fara sa cheltuie bani.
5
0
Sobolani!sobolani!
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218