REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

ZONA CREPUSCULARĂ sau CLOACA CORUPŢIEI în Vama Constanţa Sud -Agigea?!

ZONA CREPUSCULARĂ sau CLOACA CORUPŢIEI în Vama Constanţa Sud -Agigea?!

Replica API 12 noiembrie 2016 | 00:02 1999

Şefa care nu mai e şefă, dar se comportă tot ca o şefă şi containerele care bat record de “aterizare” la Otopeni

Şefa care nu mai e şefă, dar se comportă tot ca o şefă şi containerele care bat record de “aterizare” la Otopeni

Cel mai mare Biroul Vamal din ţară, Constanţa Sud – Agigea, este, de anul trecut, scena unui scandal mocnit, la care se adaugă descinderile procurorilor. După ce au ridicat înscrisuri şi calculatoare de la biroul vamal, procurorii constănţeni au concluzionat că speţa, prin complexitatea ei, este de competenţa DNA, declinând dosarul procurorilor bucureşteni, spun sursele noastre. Însă, un nou dosar este pe cale să “bubuie” la biroul vamal amintit, după ce, de dată relativ recentă (luna octombrie), şefa vămii, Constantina Firărescu, a fost schimbată din funcţie. Din câte se pare, aceasta ar fi continuat să se comporte precum un şef, deşi nu mai deţinea această funcţie, situaţie care “miroase” a abuz în serviciu, ba chiar mai grav de atât!

Cu siguranţă vom reveni asupra acestui subiect, însă, între timp amintim că tot scandalul de la vamă a pornit în 2015. În mod normal, controalele asupra containerelor care intră în ţară sunt efectuate de către echipe mixte, formate din vameşi şi poliţişti de frontieră. În 2015, după ce poliţiştii de frontieră constănţeni au hotărât să verifice “la sânge” containerele cu risc (cele care provin din ţări considerate cu risc, ale firmelor cu antecedente la vamă sau producători cu antecedente etc.), într-o şedinţă la care au participat şefii din cadrul Inspectoratului General de Poliţie de Frontieră şi ai Direcţiei Generale Vamale, Constantina Firărescu ar fi reuşit să-şi impună punctual de vedere, susţin sursele noastre.

Mai exact, aceasta a cerut şi a obţinut permisiunea ca verificările să nu mai fie făcute şi în prezenţa poliţiştilor de frontieră! Cu alte cuvinte, numai vameşii să gestioneze situaţia de la Constanţa – Sud Agigea. Cum situaţia a fost suspectă şi contestată de anumiţi poliţişti de frontieră, procurorii au “intrat pe fir”, au făcut verificări şi au descoperit că, în mai multe rânduri, “verificările” containerelor care apăreau în evidenţele oficiale nu durau mai mult de 30-40 de minute, interval în care ele ajungeau, de la Constanţa – Sud Agigea, la… Bucureşti Otopeni!

Adică, scoaterea containerelor de la Biroul Vamal Agigea pentru pentru a fi transportate în tranzit la Bucureşti Otopeni bate orice record de timp, iar, din câte ştie orice român normal la cap, între Agigea şi Otopeni nu au fost încă inaugurate curse regulate cu MIG-uri de transport marfă. Concluzia a fost, susţin sursele noastre, că operaţiunile de verificare şi transport aveau loc “doar din pix”. De la acest moment, dosarul a fost declinat procurorilor anticorupţie, iar poliţiştii de frontieră care au fost “eliminaţi” de la controale nu pot să nu se întrebe, ca şi noi, de altfel: oare câtă marfă contrafăcută a ajuns în ţară sau, şi mai grav, droguri sau cine ştie ce alte asemenea nenorociri?!

Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ASA ESTE TOATA TARA !
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218