REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Zona de coastă a Mării Negre, în plin proces de reabilitare: Diguri noi şi plaje lărgite!

Zona de coastă a Mării Negre, în plin proces de reabilitare: Diguri noi şi plaje lărgite!

Replica API 16 iunie 2018 | 00:00 641

Faleza Cazinoului dar şi plajele de pe litoralul românesc intră în reabilitare! Asta ne promite ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, care a inspectat la finalul săptămânii trecut plajele de pe litoralul românesc.

În acest sens, vineri, 15 iunie, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a avut o întâlnire cu autorităţile locale în care s-a discutat despre proiectul care priveşte impactul eroziunilor costiere. “Vreau să vă spun că sunt zone în care actualele diguri trebuie să fie şi demolate pentru că nu mai îndeplinesc condiţiile şi indicatorii tehnico-econoimici care trebuiesc să îi îndeplinească să facă faţă solicitărilor pe care le avem. Aici ne referim şi la Staţiunea Mamaia. Se demolează o structură existentă şi se realizează o serie de diguri înclinate la 45 de grade, astfel încât să creeze nişte celule de a proteja zona costieră. Celule destul de mari astfel încât să fie aerate, să nu fie cum sunt în zona sudică, golfuleţe foarte mici unde apa stă ca într-un lac fără să se aereze. Cota nisipului de pe plajă este la 3 metri.”, a precizat directorul ABADL, Hristu Uzun.

Preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte proiectul care vine în prevenirea eroziunii costiere.“Sper ca acest proiect să se desfășoare în condiții normale cu efect rapid. Proiectul are o garanție de 50 de ani”, a spus acesta.

Agenţii economici riscă rezilierea contractului de închiriere!

Ministrul Apelor şi Pădurilor inspectat plajele din sudului litoralului românesc şi a constatat unele abateri la legile impuse. “Am fost şi la Vama Veche! Aici am constatat faptul că lipsesc cu desăvârşire indicatoarele de semnalizare cu privire la poţiunile de plajă pe care turistul îşi poate întinde cearceaful”, a precizat acesta. În continuare, ministrul a declarat că observând asta şi aflându-se la prima abatere, agenţii economici au primit avertismente, însă în cazul în care nu vor respecta aceste reglementări, riscă rezilierea contractelor de închiriere! Aşadar, începând de săptămâna viitoare, agenţii în caz vor primi înştiinţări cu privire la acest fapt: montarea de panouri care să indice locul cearceafelor pe plajă, 30 % din porţiune, partea de la mal,fiind destinată turiştilor care se pot relaxa şi pe prosop.

“Așa cum ați și relatat, începând de ieri dorim să verificăm cum sunt întreținute plajele românești. Media este un partener de încredere și ieri dimineață, înainte de a face această deplasare, am vizionat faleza de la Costinești. Ajungând acolo am constatat că există un număr de grinzi metalice, care de-a lungul furtunilor aveau o poziție care puneau în pericol viața trecătorilor. Săptămâna viitoare aceste grinzi vor fi îndepărtate. Directorul ABADL îmi va prezenta săptămâna viitoare rezultatul acestei activități. Porțiunea de plajă închiriată să fie pusă la dispoziție celor care vor să vină cu cearceaful. Parte dintre agenții economici au respectat această rugăminte și au montat panouri indicatoare”, a precizat ministrul Ioan Deneș.

Potrivit reprezentanților ministerului, Ioan Deneș va evalua stadiul proiectelor de investiţii destinate reducerii eroziunii costiere – Faza II, etapa 1 şi 2, care vor fi realizate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). De asemenea, demnitarul va avea întâlniri cu autorităţile locale, cu serviciile deconcentrate şi va susţine o conferinţă de presă, vineri, 15 iunie a.c.

Pe parcursul zilei de joi, oficialul a verificat modul de amenajare, întreţinere şi exploatare a plajelor din localităţile Vama Veche, 2 Mai, Mangalia, Neptun, Olimp, Costineşti, Eforie, Constanţa şi Năvodari.

Totodată, pe parcursul zilei de vineri,15 iunie, Deneş a vizitat zona Eforie Nord – Eforie Sud. „Din septembrie 2019 intră în faza de proiecte tehnice, efectiv lucări. Este de subliniat că în luna decembrie 2018 va fi semnat contractul de finanţare cu UE la Bruxelles în valoare de 752.000.000. Plastic vorbind, luăm 2.500.000 de metri pătraţi să i le dăm plajelor litoralului românesc, turiştilor care vor vizita litoralul românesc şi zonei economice care se ocupă de turism.”, a precizat ministrul.

Perdelele forestiere, pe lista lucrărilor de reabilitare

Discuţia a cuprins şi perdelele forestiere din judeţul Constanţa."Perdele forestiere foresstiere de protecţie a Autostrăzii A2 judeţul Constanţa de pe raza localităţilor Medgidia şi Murfatlar având suprafaţa de 27 de hectare. Programul alocat pentru 2018, 2.957.000 lei. Suprafaţa totală care va fi expropriată este de 45 de hectare. În continuare vorbim despre perdele forestiere de pe Autostrada A4, judeţul Constanţa. Urmează să înceapă procedura de expropriere. Colaborarea pe care am avut-o cu premierul şi cu doamna ministru Rovana Plumb în a reuşi să găsim soluţii de a accesa bani europeni pentru întreaga fază a doua pe ambele etape astfel încât să putem să derulăm acest proiect în termen cât mai scurt posibil", a precizat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, la sediul Prefecturii Constanţa.

Paula SOLOMON

Citeşte şi: https://www.replicaonline.ro/licitatia-pentru-reabilitarea-zonei-costiere-de-la-marea-neagra-incepe-evaluarile-ofertelor-351101/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Plaja din Constanta ichiriata de 2 salariati ai ABADL Constanta..familia Preda insaseaza si salarii de la apele romane si este si patroana pe plaja 2 papuci..oare nimeni nu stie sau se fac ca nu vad ?
1
0
cand ve-ti ajunge cu lucrarile in dreptul lui Eforie sud sa dati buleala ca de obicei
0
0
Mangalia a redevenit regina litoralului. Toata atentia asupra ei. Vrem evenimente, concerte si cat mai multa atractie turistica la Mangalia si pe plaja Mangalia
4
0
Care mare ? jeg peste tot ... noile plaje largite si nu numai , acum au tot felu de gropi in apa.. maiva mirati ca se ineaca lumea . Apoi cine vrea sa mearga la mare langa 2000 de hoteluri in constructie ...care "emana" praf si zgomot ?
3
0
Mare lucru sa se tina de cuvant astia de la Dobrogea litoral. Sunt cam mincinosi si hoti si cam atat!
3
1
Au distrus nisipul de pe plaja. Au facut gropi in apa
0
0
oricum s-ar scrie pentru prosoape numai sunt locuri,makidonii martalogi si ciorile grive au ocupat toate plajele cu jegurile lor de plastice si umbrele din stuf vechi ,da Doamne o furtuna mare,dar mare dinspre largul marii care sa stranga tot gunoiul si sa-l duca unde a intarcat Dracul copiii
5
2
Plaje largite pt ce? Pt bicibaruri? Sa aibe unde se droga vagaboandele???
2
3
Vin IN STATIUNEA COSTINESTI DE-O VIATA DAR ATATA NEGLIJENTA CA-N ULTIMII ANI CU PIVIRE LA PLAJA UNDE NE INTNDEAM CEASEAFUL IN ZONA DE NORD PE ATUNCI SE SPUNEA LA NUDISTI,aCUM NU INTERESEAZA PE NIMENI SA FACA CEVA SA PROFITAM DE APA CARE NE-A LASAT-O D-ZEU .nU MAI ESTE PLAJA DECAT NISTE PIETRE IN LOC DE NISIP DE-A LUNGUL FIRULUI DE APA PE CARE DACA VREI SA STAI LA SOARE CA PLAJA NU SE POATE NUMI.dOMNILOR FACETI CEVA SI AMENAJATI CU NISIP !
5
2
Cearceafelor - nu exista in dex limba romana.Se spune si se scrie corect cearsafurilor.
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218