REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Zona de sud a litoralului se pregăteşte să îşi schimbe faţa

Zona de sud a litoralului se pregăteşte să îşi schimbe faţa

Replica API 7 iulie 2016 | 00:05 284

Apele Dobrogea Litoral încearcă să obţină noi fonduri europene pentru proiectul „Reducerea eroziuii costiere” Uniunea Europeană a finanţat în anul 2012 prin POS Mediu proiectul „Asistenţă tehnică pentru pregătirea de proiecte AXA PRIORITARĂ 5 - Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc. Domeniul major de intervenţie 2 - Reducerea eroziunii costiere”. Beneficiarul contractului este Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral.

În urma finalizării Asistenţei tehnice, prin Master Planul elaborat au fost identificate mai multe zone cu risc mare de eroziune şi s-au propus spre implementare două faze prioritare: Faza I „Protecţia şi Reabilitarea Părţii Sudice a Litoralului Românesc al Mării Negre in Zona Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Zona Eforie Nord" și Faza II "Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa, Mamaia Centru şi Mamaia Nord" şi "Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în localitatea Agigea". Prima fază a proiectului a fost finalizată în decembrie 2015, iar acum Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a depus memoriul de prezentare „Reducerea eroziunii costiere faza II”, la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

În acest memoriu se arată toate documentele necesare pentru obținerea de noi fonduri europene. „Este vorba de faza II, fază de asistență tehnică. Acest memoriu reprezintă partea de documentare, de expertize, de documente, acte doveditoare, prin care noi justificăm Uniunii Europene că avem nevoie de bani și pentru partea a doua de lucrări. Prin aceste acte noi dovedim că litoralul românesc are nevoie de înisipare și pe celelalte porțiuni care nu au fost cuprinse în faza I.” a declarat Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral. Aceste porțiuni sunt cuprinse între orașul Năvodari și stațiunea Vama Veche.

Dacă acest memoriu va fi aprobat va urma și faza de execuție a lucrărilor. Proiectul constă în investiţii pentru protecţia împotriva eroziunii costiere care se vor implementa pentru fiecare zona studiată în parte. Scopul proiectului este de a asigura un sistem de protecţie costieră care să reducă riscurile de eroziune şi inundabilitatii potenţiale asociate. Lucrările necesare pentru a îndeplini acest scop constau, pe scurt, din: îndepărtare structuri costiere existente; construirea de noi structuri costiere şi extinderea plajelor prin înnisipare.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614