REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

2 mii de euro, şpaga pentru o tonetă de legume-fructe în Constanţa - vezi fragmente din INTERCEPTĂRI

2 mii de euro, şpaga pentru o tonetă de legume-fructe în Constanţa - vezi fragmente din INTERCEPTĂRI

Replica API 6 septembrie 2013 | 00:00 572

Funcţionar din primărie, trimis în judecată, un altul - dat pe mâna DNA

Funcţionar din primărie, trimis în judecată, un altul - dat pe mâna DNA

Două mii de euro! - atât "costă" să obţii autorizaţia de funcţionare pentru o singură tonetă de legume-fructe. Preţul a fost stabilit de angajaţi ai Primăriei Constanţa, care acum sunt cercetaţi penal pentru trafic de influenţă, în formă continuată şi luare de mită în formă continuată. Este vorba despre Cătălin Lupu, funcţionar public în cadrul Primăriei Constanţa-SPIT-VBL - cercetat în stare de libertate prin prisma săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată -, Andrei Militaru, funcţionar public cu atribuţiuni de conducere în cadrul Primăriei Constanţa, faţă de care au fost efectuate acte premergătoare prin prisma infracţiunii de luare de mită în formă continuată, şi Ioan Militaru, persoană fără calitate specială, faţă de care au fost efectuate acte premergătoare prin prisma infracţiunii de favorizarea infractorului. Facem precizarea că, în privinţa lui Cătălin Lupu procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată, iar în ceea ce-l priveşte pe Andrei Militaru, procurorii au decis disjungerea cauzei şi declinarea de competenţă către Direcţia Naţională Anticorupţie - Constanţa.

Un comerciant din Constanţa ar fi trebuit să dea şpagă, în total, 5.600 de euro, după următoarea socoteală a funcţionarilor: 4 mii de euro pentru două tonete, iar prima, cu discount - 1.600 de euro. Aranjamentul a picat însă după ce comerciantul a realizat că de la o sumă infimă preţul creşte ameţitor. A mers la autorităţi pentru a depunde denunţ, după ce iniţial a "cotizat" 350 de euro pentru a obţine autorizaţia solicitată, însă pe parcurs a fost înştiinţat că trebuie mai mulţi bani, comerciantul recunoscând în faţa anchetatorilor că nu mai avea de unde să dea! Potrivit procurorilor, la data de 2.09.2013, a fost depusă o sesizare conform căreia, la sfârşitul lunii iulie 2013, Cătălin Lupu a fost contactat de denunţător, pentru a-l ajuta să obţină autorizaţie de funcţionare pentru o tonetă de legume - fructe. Cu ocazia întâlnirii dintre învinuitul Cătălin Lupu şi comerciant, angajatul primăriei a pretins şi a primit - iniţial - suma de 350 euro şi taxele aferente acestei activităţi. În contrapartida banilor primiţi, învinuitul Lupu s-a angajat să obţină autorizaţiile în termen record, prin traficarea influenţei pe lângă un anumit "Andrei" - identificat de oamenii legii ca fiind Andrei Militaru, şef serviciu de activitate comercială din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Constanţa. Ulterior, între persoanele menţionate, adică învinuit şi comerciant, au mai avut loc întâlniri, ocazie cu care învinuitul i-a promis comerciantului, la cererea acestuia, că-l va ajuta, în aceiaşi manieră, să obţină - în plus - alte două tonete similare, contra sumei de alţi 2.000 euro/tonetă, pretinzând totodată, suplimentar faţă de cele expuse, alţi 1.250 euro (în contul primei tonete, suma ajungând astfel la 1.600 de euro). Comerciantul a plătit cei 1.250 de euro, dar, chiar şi cu banii daţi, Cătălin Lupu l-a înştiinţat că nu mai este sigură realizarea obiectivului, adică autorizarea primei tonete. Partea proastă pentru angajaţii primăriei este că denunţătorul urmase şi calea legală, respectiv achitase şi taxele cuvenite autorizării, în valoare de aproximativ 1.000 euro. Din acest moment, lucrurile au devenit tensionate între cei implicaţi în poveste. Lupu îl presa pe comerciant, spunându-i că "trebuie" să dea banii, pentru ca lucrurile să meargă mai departe, aşa cum conveniseră, în timp ce denunţătorul l-a informat că nu mai dispude de resurse financiare. Mai mult, comerciantul şi-a cerut banii înapoi. Totodată, comerciantul a depus şi denunţ, iar în data de 2.09.2013 a fost organizat un flagrant, cu această ocazie Lupu fiind prins în timp ce încerca să restituie o parte din şpaga primită - 700 de euro.

Iată şi fragmente din interceptările depuse la dosar: "Îmi băgam un băţ în cur dacă ştiam ce se întâmplă"

Martor- Salut!

Lupu Cătălin- Mai sunt nişte chitanţe pe aici şi mai am eu pe acasă. Eu am pus aici şapte sute şi mâine să-i mai aduci 3 sute. Am cumpărat de la mine acum.

Martor - Am înţeles. îmi pare rău pentru situaţia creată!

Lupu Cătălin- Am fost la bancă astăzi şi nu am putut să scot mai mult de pe contul meu. Şi mâine o să scot iarăşi de la mine. Ca să ştie nebunii să nu mă mai ţipe. Au ţipat pe acolo au zis că au dat 2500 de euro.

Martor - Unde? La Primărie?

Lupu Cătălin- Da. Chiar aşa? Chiar în halul ăsta?

Martor -Dacă ştiam ce se întâmplă îmi băgăm un băţ în cur.

Lupu Cătălin- Au fost daţi afară din Primărie. Ştiţi? I-a dat afară cu gardianu.

Martor - Nu ştiu.

Lupu Cătălin- I-a dat afară un gardian.

Martor - Îmi băgăm un băţ în cur dacă ştiam ce se întâmplă. Crede-mă că situaţia..!

Lupu Cătălin- A zis băiatul acela (MILITARU ANDREI CRISTIAN-n.n.), ia-le! Să se spele pe cap cu ele. O să vadă cât o să se bucure de ele!

Martor - Nu ştiu ce să zic.

Lupu Cătălin- În rest ce să mai...Nu mai zic nimic. Strigau pe acolo: Zice, noi am dat 2500 de euro.

Martor - Şi mie mi-a zis, aţi fost, aţi fcut scandal acolo, ce aţi făcut? Nu. Nu e adevărat. Că doar a fost moşu şi a vorbit cu secretara.

Lupu Cătălin- M-a sunat Cristina, ce a fost acolo. M-a sunat băiatul ăsta. Bă chiar în halul ăsta, să strige pe hol?

..............................................................................................

Lupu Cătălin- L-am sunat azi pe Marius şi i-am spus. "O să ma întâlnesc azi cu domnul X, nu cu tine. Ia-l pe moşu ăla de acolo, că-1 iau cu cârje cu tot şi îi rup picioarele!"

Martor - Băi, deci ţi-am zis..

Lupu Cătălin- Din moment ce i-am spus, mă voi întâlni cu domnul X, de ce s-a mai dus azi acolo?

Martor - De ce? De taică-su. Stai să arunc şi eu astea la mine în maşină la mine! Deci, nu ştiu ţi-am zis am rămas uimit. Ce mai. Eu mă gândeam, mâine poimâine îi dăm drumul. E şi casa la fiscalizat. Dăm drumul şi după aia (posibil ameninţare cu repercursiuni ulterioare n.n.).

Lupu Cătălin- S-au gândit bine, ce să complice..... Facem scandal, iese show. Alea sunt scoase şi la revedere.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614