REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Accidente rutiere GRAVE cauzate de telefonul mobil. Cine se alege cu dosar penal?

Accidente rutiere GRAVE cauzate de telefonul mobil. Cine se alege cu dosar penal?

Replica API 5 februarie 2016 | 23:57 839

Noua tehnologie, un factor generator de tragedii!

Noua tehnologie, un factor generator de tragedii!

Este cunoscut faptul că folosirea telefonului mobil la volan a constituit mereu un pericol, un element care a dus la tragedii. Şi, ca un făcut, acum acesta poate fi folosit şi pentru conversaţii prin intermediul internetului, ceea ce necesită o atenţie şi mai mare a şoferului asupra gadgetului şi mai puţin asupra drumului. Anul acesta au fost înregistrate câteva accidente rutiere din această pricină, dar, din fericire, nici o persoană nu a fost grav rănită. Potrivit poliţiştilor rutieri, folosirea telefonului duce la încălcarea mai multor reguli de circulaţie, ceea ce nu este în regulă.

Un singur moment de neatenţie la volan poate duce la reale tragedii. Şi, de data aceasta, facem referire la folosirea telefonului mobil. Iar de aici putem aminti „carnagiul” de la ieşire din 23 August, din vara anului 2015, când mai multe persoane au decedat în urma unui accident rutier. Se pare că un autoturism marca Skoda a pierdut controlul direcţiei de mers şi a pătruns pe contrasens, martorii declarând că şoferul vorbea la telefon şi număra nişte bani. Din nefericire, mai multe astfel de cazuri au fost înregistrate în judeţul Constanţa. Totodată, pe internet au tot apărut filmuleţe în care şoferii de microbuze sunt surprinşi în timp ce vorbesc la telefon sau chiat joacă jocuri. Spre exemplu, anul acesta, pe 13 ianuarie, o maşină s-a răsturnat pe strada Maramureş din municipiu. Femeia care se afla la volan, potrivit martorilor, se pare că vorbea de la telefon şi nu era atentă la drum. Tot luna aceasta, în seara de 12 ianuarie, un tânăr a făcut praf maşina la volanul căreia se afla, pe bulevardul Ferdinand. Mai exact, el a pierdut controlul direcţiei de mers, în zona intersecţiei cu strada Atelierelor, şi a intrat în coliziune cu un copac. Şoferul s-a ales cu răni uşoare, fiind transportat la spital. De asemenea, cei aflaţi la faţa locului au specificat că tânărul era ocupat cu telefonul mobil, fiind ancorat într-o discuţie pe WhatsApp cu iubita lui. Potrivit poliţiştilor rutieri, folosirea telefonului mobil la volan duce la încălcarea altor reguli de circulaţie, care, uneori, pot fi fatale. „Sancţiunea pentru folosirea telefonului la volan este de două puncte amendă, contravaloarea unui punct fiind de 105 lei. În ceea ce priveşte accidentele rutiere, pot spune că în foarte puţine cazuri s-a putut stabili că utilizarea telefonului mobil a fost cauza. Însă, de aici se ajunge la alte cauze, precum pătrunderea pe culoarea roşie a semaforului, pe contrasens, neacordare de prioritate şi, în general, asigurarea la schimbarea benzii de mers. Ca exemplu, aş putea să spun că am avut pietoni accidentaţi, care au spus că şoferul vorbea la telefon şi din cauza aceasta nu i-a văzut la timp. Ce vreau să spun cu asta? Ca şi cauză de accident este foarte rar înregistrată şi, de obicei, este extrasă din declaraţiile martorului sau ale victimelor. Dar, repet, utilizarea telefonului mobil duce la alte încălcări ale normelor. Dacă şoferul este depistat că utilizează telefonul şi atât va fi sancţionat cu 2 puncte amendă”, a declarat, pentru „Replica”, George Munteanu, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614