REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Adolescent cu autism, ţinut legat şi cu pamperşi ca să nu meargă des la WC! Ce spune medicul de la Spitalul de Psihiatrie!

Adolescent cu autism, ţinut legat şi cu pamperşi ca să nu meargă des la WC! Ce spune medicul de la Spitalul de Psihiatrie!

Replica API 14 ianuarie 2017 | 23:23 2615

CUTREMURĂTOR!

CUTREMURĂTOR!

Sursa foto: henro2009.blogspot.ro

Povestea unei mame din Constanța este cutremurătoare! A.V. este mama unui băiat în vârstă de 16 ani care suferă de autism. În urma unei crize pe care adolescentul a suferit-o femeia a fost nevoită să îl interneze la Spitalul de Psihiatrie din Constanța, unde a stat timp de o lună în niște condiții mizerabile. Potrivit mamei, medicii de la spital nu s-au îngrijit absolult deloc de copil și nici măcar nu voiau să îl ducă la toaletă. De cealaltă parte, doctorii spun că băiatul a fost bine îngrijit. Ceea ce este de consemnat este faptul că timp de o lună de zile mama s-a străduit să îl munte la un centru pentru copii cu autism, însă s-a lovit de refuzul celor de la Direcția pentru Protecția Copilului Constanța.

Să suferi de autism nu este ușor, mai ales atunc când ajungi adolescent. A.V., mama unui băiat de 16 ani, susține că a trecut prin momente groaznice atunci când copilul ei a suferit o criză și a început să devină violent. „Acest copil, urmare a unei crize, a fost internat la Spitalul de Psihiatrie de la Palazu. Deși nu au secție de minori l-au primit și a stat o lună de zile în niște condiții cumplite. Cei de la Direcția pentru Protecția Copilului Constanța m-au tot plimbat în tot acest timp în ideea că azi, că mâine. O lună de zile mi-au zis să am răbdare că o să se rezolve. Este groaznic prin ceea ce am trecut și probabil sunt zeci de mămici în aceeași situație. Am reușit totuși să intru în comisia de decizie, iar avizul a fost favorabil. În cadrul comisie am evidențiat mai multe aspecte și nemulțumiri ale mele în ceea ce privește perioada de internare în spital, comportamentul doamnei doctor Diana Cîrjaliu și faptul că a catalogat cazul ca fiind unul pierdut. Am expus acest punct de vedere în fața comisiei, nemulțumirea că a durat atât și că a trebuit să suporte condițiile groaznice din Spitalul de Psihiatrie”, a povestit mămica. În cele din urmă, în data de 12 ianuarie, a.c., copilul a fost mutat la un centru special pentru copii cu autism, unde a fost instituționalizat și unde are toate condițiile. Dar iată ce a trebuit să suporte. „După ce am primit avizul comisie de la DGASPC am solicitat o salvare și l-am dus la centru. L-am preluat, l-am dus în cameră și acum urmează să intre pe un program personalizat cu întreaga echipă de la centru. Problema cea mai mare este că el a stat o lună în niște condiții inumane, iar acest lucru putea fi evitat. Nu mai vorbesc despre atitudinea doamnei doctor Diana Cîrjaliu. La întrebarea mea despre starea băiatului, ea mi-a spus cu nonșalanță că este un caz pierdut și că îl țin de pomană în spital. De asemenea, mi-a mai spus să îmi rezolv cât mai repede problema instituționalizării și foarte sec mi-a spus că i se aplică tratamentul în doze mai mari. Apoi a făcut stânga împrejur și a plecat. Nu îmi venea să cred. Menționez că personalul de la spital nu m-au ajutat cu nimic atunci când am fost să îl iau de acolo. Nu mai spun că infirmierii nu voiau să îl dezlege ca să îl ducă la toaletă și l-am găsit cu pampers”, a adăugat A.V.

Iată care este părerea medicului de la Spitalul de Psihiatrie

Potrivit șefei Secției Clinice de Psihiatrie dr. Diana Cîrjaliu, ceea care a avut grijă de copil, lucrurile nu stau chiar așa cum spune mama. „Am făcut o excepție pentru ea și am încercat să o ajut. Am internat copilul, deși noi nu avem secție de minori. Copilul nu a fost deloc rău îngrijit, mai mult am vrut să o ajut și să o înțeleg. Au ținut acasă un copil bolnav care a ajuns la 1.80 m și 80 de kg și îi bătea de îi zvânta. Tocmai de asta am vrut să îi ajut ca să nu îi omoare în casă. Acum dacă ei nu l-au socializat absolut deloc și dacă ei îl duc la toaletă din două în două ore, că avea pretenția asta de la personalul nostru. A reproșat personalului nostru că din cauza noastră se învață copilul ei cu pampers. Păi Dumnezeule, autistul trebuie socializat. Pentru asta autismul este o problemă în țara noastră. Să îi fie rușine mămicii pentru ceea ce a spus. Eu nu i-am spus niciodată că băiatul este un caz pierdut”, a declarat, pentru „Replica”, dr. Diana Cîrjaliu.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dna Diana Vasile dupa cum va exprimati dati de inteles ca nu aveti copiiVa doresc un asenea copilsi puterea sa sensibilizati dvs pe cine trebuie.Daca sunteti medic psihiatru si dati cu atata nepasare sfaturi mamelor cu copii autisti mai bine lasati-va de meserie.
0
4
Sa va dea Dumnezeu la toti cei care dati cu pietre in familiile cu copii autisti asemenea copii sa vedem atunci daca va mai aplecati dupa pietre.
0
2
ce pretentii putem avea de la dna mama- procuror.....cum cere instantei,zilnic,pedepse pentru semenii nostrii "PE VIATA,PLUS O ZI!"
3
1
Tinarul a fost internat pentru ca reprezinta un pericol pentru familia lui, probabil ca acum pentru ceilalti copii din centru; DGASPC l-a internat la numai o luna de la cererea mamei, desi in general dureaza luni de zile sa se elibereze un loc; atunci cum n-a ajutat-o nimeni?OK, e tulburata emotional, dar afirmatia ultima, ca a solicitat salvarea si "personalul de la spital nu m-a ajutat cu nimic cind am fost sa-l iau de acolo" e o minciuna cit ea de mare; doamna nu a vrut sa mearga la spital si l-a asteptat la centru; tot dna dr. a chemat ambulanta si l-au insotit 2 infirmieri.
9
2
Comentati ca prostii:cei impotriva mamei va doresc din suflet sa aveti parte de asemenea copii cu probleme in familie iar celor care comentati impotriva cadrelor medicale va doresc sa nu va ajute atunci cand aveti nevoie!Statul nu misca un deget pentru ajutorarea parintilor cu copii problema; sedintele la terapeut sunt ultra-costisitoare iar rezultatele sunt descurajante. Emotional parintii sunt distrusi pe termen lung iar societatea nu ofera solutii. Putina intelegere din partea tuturor nu strica.
4
5
Nu inteleg de ce este statul obligat sa-l ingrijeasca intr-o institutie a sa. ca sa o scape pe mama iresponsabila care nu si-a integrat copilul intr-o terapie din frageda copilarie? MAma trebuie sa faca puscarie pentru neglijenta! INstitutiile statului trebuie sa ia masuri si sa o sanctioneze nu sa ii asigure linistea.
12
4
Cunosc personalul de pe sectie, m-am format ca rezident si am facut garzi cativa ani, dna dr Carjaliu este un profesionist cu suflet dar si realista. Inteleg lunga suferinta si banuiec negarea mamei iin privinta diagnosticului si a sinptomelor bolii copilului. Asa cum au scris si altii nu poti linisti rappad si in nici un caz vindeca un astfel de adolescent cu autism efectiv ignorat de parinti. Si a iesi in presa si denigra si jigni o groaza de oameni care incearca sa-si faca meseria in conditii extreme este deplorabil. Rusine si presei care cauta doar audienta!
13
3
Nu inteleg impotriva cui e articolul? Impotriva doctoritei care a salvat-o pe mama de la a fi agresata de propriul fiu? Asta a inteles aceasta mama ca face un medic? duce pacientul la toaleta? de ce nu s-a dus sa solicite presei inceperea unei campanii de sensibilizare pentru crearea unei sectii de Psihiatrie pediatrica in Constanta? pentru servicii rezidentiale adresate copiilor autisti care , da, netratati corespunzator si nesocializati corespunzator si precoce asa devin agresivi.Am vazut mame care isi saruta copilul care le loveste, desi le explic ca vor perpetua comportamentul agresiv
11
1
Psihiatria Copilului
3
0
Personalul din clinica de psihiatrie de la Palazu Mare este cat se poate de profesionist si acolo se face tot ce e omeneste posibil pentru pacienti, care adesea sunt cu probleme mari de comportament. Nu inteleg ce astepta mama pacientului de la aceasta internare. Astepta ca problemele lui, vechi din copilarie, sa dispara ca prin farmec? Asa ceva este imposibil !
13
1
Nu inteleg furia mamei . Demersurile pentru institutionalizarea unui copil cu autism extrem de violent, dupa cum reiese , trebuiau facute din timp, nu dupa ce agresivitatea devine insuportabila. Instituitionalizarea nu inseamna abandonare si protejare atat pentru copil cat si pentru familie. Nu exista tratament al cauzei autismului.Exista insa tratamente pentru simptome, tratamente care trebuie aplicate precoce - atat farmacologic cat si comportamental. Daca cineva a avut curajul sa interneze copilul pentru a proteja familia, pana cand i se gaseste un loc in centru e vinovat ? Facerea de bine
17
1
Imi e greu sa cred ca ar putea face asa ceva personalul.In 2009 s au ocupat de fratele meu timp de 2 sapt,am fost multumita.
11
2
Mama pacientului s-a rugat cu cerul si pamantul ca acesta sa fie primit pentru cateva zile. Cand i-am spus ca ne-a lovit si muscat pe toti, inclusiv pe ceilalti pacienti, ne-a spus ca pentru asta suntem platiti. Cand ii aducea mancare, ii era frica sa se apropie de el si il hraneam noi. Daca aceasta doamna e procuror, vai de tara asta!
15
0
Nu inteleg mesajul acestui articol. O mama isi ascunde cu anii copilul autist si cind devine adolescent si le este prea frica de el ca sa-l mai tina acasa, il paseaza in institutiile statului. Dupa ce isi rezolva problema si e ajutata de toata lumea, ii acuza pe cei care au ajutat-o. Intradevar, mizerabil comportament!
23
1
D-na procuror mimeaza paranoia sa-si mascheze schizofrenia.
12
1
E normal, e treaba cu aschia!
8
3
Mihaela psihiatru
4
1
Procuror retardat. E explicabil cu cine seamana copilul.
15
2
Copilul de care se vorbeste in articol a fost elevul scolii la care a fost si fiica mea, era foarte violent inca din clasele primare, lovea invatatoarele, copii si pe bunica din partea mamei care avea grija de el la scoala.
18
3
Baiatul asta nu trebuia internat in sectie. Mama lui, procuror, a uzat de toate influentele ca sa fie internat. Copilul, foarte violent, a lovit infirmierii, asistentii si pacientii. Ne-am straduit cu totii sa-i amelioram comportamentul. Si chiar s-a reusit, cat de cat. Daca familia se ocupa mai demult de copil, nu ajungea in stadiul de pericol social. Sunt foarte surprins si dezamagit de atitudinea mamei, care, de fiecare data, a avut tot sprijinul personalului sectiei.
28
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367