REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Agenţii de turism au luat foc: ameninţă cu boicotarea sezonului estival dacă inspectorii antifraudă continuă „jihadul”!

Agenţii de turism au luat foc: ameninţă cu boicotarea sezonului estival dacă inspectorii antifraudă continuă „jihadul”!

Replica API 28 martie 2015 | 08:09 488

Soluţie “anti-ANAF”: legalizarea bacşişului

Soluţie “anti-ANAF”: legalizarea bacşişului

Faptul că România e o ţară de nebuni nu mai miră pe nimeni, ultimele isprăvi ale Executivului în domeniul combaterii evaziunii fiscale par extrase din filme horror. Direcţia Antifraudă a ANAF, un fel de stat în stat, a reuşit să sperie o ţară întreagă prin măsuri greu de conceput.

Supărat că inspectorii de la Antifraudă i-au închis, pentru 30 de zile localul Cafe Cafe, Cătălin Nedelcu vinde localul. Anunţul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook. „Afacere Cafe Cafe de vânzare. Include personalul, marfa, echipamentele şi toate dotările specifice. Posibilitate de deschidere imediată. Nu include locaţia (spaţiu în chirie)“, se arată în postare. Reamintim că localul Cafe Cafe, închis până pe 18 aprilie de inspectorii Antifraudă, este deţinut de Cătălin Iuliu Nedelcu, condamnat luna trecută la un an de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 15.000 de lei. De pe plan local, trecem în Capitală, unde situaţia este strigătoare la cer: 16 unităţi comerciale închise, printre care una din campusul Regie, pentru nejustificarea a 3,28 lei şi, a doua, este celebra shawormerie de la Dristor.

Patronatele din turism s-au întâlnit, vineri, într-o şedinţă explozivă la Constanţa, cu oficiali guvernamentali, în care au anunţat că dacă ordonanţa prin care ANAF a declanşat o adevărată vânătoare prin afacerile lor nu se modifică, ei vor sabota deschiderea sezonului la 1 mai. Vor fi lacăte la uşile hotelurilor şi magazinelor pe litoral? Oficialii prezenţi vineri, la Constanţa, susţin că depun toate eforturile să nu se întâmple asta. La conferinţa de la Pavilionul Expoziţional, la care au mai participat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Daraban, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Marcel Bogdan Pandelică, preşedintele Patronatului în Turismul din Delta Dunării, Daniel Iluşcă sau vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mirela Matichescu. Discuţiile au ajuns până la un nivel absurd, în care s-a relevat faptul că ANAF acţionează ca Securitatea anilor 1950, obligând angajaţii, în timpul controalelor, să îşi golească buzunarele sau coşurile de gunoi! „Când vine organul de control, cheamă toţi ospătarii, toţi angajaţii, îi pune să scoată din buzunar absolut tot ce au. Aşa se fac controalele... (...) Vorbim de hotelieri care au contracte cu chartere, companii de transport aerian, cu tour-operatori externi, hotelieri care au prevăzute în clauze contractuale anumite penalităţi dacă nu pot să-şi ducă la îndeplinire serviciile. A fost discuţie amplă, vă daţi seama ce-ar însemna să continuăm aceste abuzuri de control vis-a-vis de tot ce înseamnă turism. Nu există o proporţionalitate între ceea ce înseamnă intenţie şi greşeală. O diferenţă între 5 şi 10% bani găsiţi în plus la casa de marcat care să ducă la închiderea unităţii şi punerea în concediu fără plată sau, cum vreţi, disponibilizarea angajaţilor, asta nu aduce nici un plus valoare economiei”, a spus Matichescu.

Potrivit vicepreședintelui ANT, ne aflăm în stadiul lui „sperăm că...”, „încercăm să...”, invocând posibilitatea amendării în Parlament pentru ca turismul estival să poată exista în România și în 2015.

„Am rămas în Parlament, se mai pot aduce ultimele amendamente, vrem să reglăm cumva acest mod de a fi controlați agenții economici și de a legifera partea de plus, adică tips-ul. Ori putem să legiferăm partea de tips ca să se poată regăsi pe bonul fiscal și atunci nu mai există plusuri nefustificate, să ajutăm industria... că, până la urmă, nu faci un bine industriei, din contră, dacă te apuci și calculezi și vezi ce ar însemna, pe o perioadă de 30 de zile, zece operatori economici care au 300 de angajați să-și închidă unitățile alimentare... avem cazul unității Cafe Cafe, care l-a și scos la vânzare. 25 de angajați care acum stau și se întreabă ce vor face... (...) Încercăm ca până la 1 mai să putem să reglementăm acesta buzuri și să deteminăm pe cei de la Antifraudă ca aceste controale să le facă în limita unei proporționalități între intenție și greșeală”, a mai spus Matichescu.

Agenții economici au luat foc

Speriat de ştirile din presă, un administrator al unei agenţii de turism se pregăteşte pentru ce e mai rău. Dacă, până acum, era obişnuit cu „ţara lui Papură Vodă”, acum acesta susţine că măsurile din România nu pot decât să încurajeze migraţia turiştilor către Bulgaria. Acesta ne-a explicat de ce românii preferă Bulgaria, în detrimentul ofertelor locale. „Dacă nu se face ceva în privinţa ANAF, de la 1 mai nimic nu va fi deschis pe litoral. Hoteluri, magazine, nimic! Pentru 10 lei, ANAF îţi închide unitatea pentru 30 de zile şi îţi mai iei şi amendă de nu mai ştii de tine. Românii preferă Bulgaria pentru preţuri mici şi servire de 100 de ori mai bună ca la noi. Cine e de acord în plină vară să stea cu hotelul/ restaurantul închis? Şi să zicem că o rezolvă cu ANAF, dar te bubuie Sanepid, OPC, corpul de control al Primăriei şi tot aşa. Am ajuns să fim stat poliţienesc, total! Ai relaţii, te lasă în pace. Nu ştii pe nimeni, poţi să stai acasă. Exemplu: de Paşte, în Nisipurile de Aur (Bulgaria – n.r.), la demipensiune, cu absolut tot inclus, 60 de euro/ persoană/ 2 nopţi. Unde găseşti în România ceva competitiv la banii ăştia?”, ne-a spus acesta.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369