REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

ANCHETĂ DIFICILĂ în cazul unui accident rutier din 2011, din pricina persoanelor de etnie romă

ANCHETĂ DIFICILĂ în cazul unui accident rutier din 2011, din pricina persoanelor de etnie romă

Replica API 23 ianuarie 2016 | 23:46 385

Juriştii cer trimiterea în judecată!

Juriştii cer trimiterea în judecată!

Ancheta în cazul unui accident rutier petrecut în anul 2011 a fost îngreunată din pricina faptului că au fost implicate şi persoane de etnie romă, care îşi cam schimbă declaraţiile, dar sunt şi greu de găsit. De cealaltă parte, juriştii din cadrul Asociaţiei Heracleea (despăgubiri victime din accidente rutiere), fac tot posibilul ca dosarul să ajungă pe masa judecătorilor pentru a se soluţiona cazul măcar pe latura civilă.

Juriştii susţin că o femeie din Valu lui Traian a rămas fără o sursă sigură de venit încă din anul 2011, atunci când soţul ei, singurul care ar fi avut un loc de muncă stabil, şi-a pierdut viaţa în urma unui accident rutier. Astfel, după mai bine de 4 ani, juriştii vor să afle care este stadiul anchetei, unde se află dosarul şi de ce nu au fost demarate procedurile de trimitere în judecată a vinovatului, oricare ar fi el. Vorbim despre o familie nevoiaşă al cărei "sprijin", în ziua de 29 iulie 2011, a avut nenorocul să se afle într-un atelaj hipo, pe DN3, drumul care leagă Constanţa de Valu lui Traian, după cum susţin juriştii. Mai precis, în jurul prânzului, căruţa rula dinspre municipiu către Valu, condusă fiind de Gheorghe C. În atelaj se mai afla şi Ioan Palade. La un moment dat, potrivit informaţiilor de la acel moment, căruţaşul ar fi virat către stânga, peste marcajul dublu continuu, pentru a intra pe un drum de pământ. În acel moment, căruţa a fost izbită în plin de un autoturism condus de Anatoli I., care, după cum au precizat oamenii legii, din primele informaţii, ar fi circulat regulamentar. În urma impactului, Ioan Palade a decedat, lăsând în urmă o soţie şi un copil minor, la acea dată. Însă, iată că după mai bine de 4 ani, dosarul încă nu a ajuns pe masa judecătorilor, motiv pentru care jurista Florina Marcu, din cadrul Asociaţiei Heracleea (despăgubiri victime din accidente rutiere) a început demersurile pentru a soluţiona latura civilă. „Dosarul încă se află la anchetatori, fiind vorba despre accidentul rutier din 29.07.2011, când victima, Ioan Palade, şi-a pierdut viaţa. Atunci, fiica acestuia era minoră, care a rămas doar cu mama. Încă de atunci, dosarul stă pe loc, familia nu a fost chemată nici măcar să dea vreo declaraţie, ce să mai vorbim despre trimitere în judecată. Ideea este că persoana decedată era pasager în căruţă, nicidecum nu o conducea. Din câte ştim, un autoturism a intrat în coliziune cu atelajul hipo. Asigurarea o avea la Cardif. Am trimis adresă către Cardif şi nu am primit nici un răspuns până în momentul de faţă. Anchetatorii aveau obligaţia de a trimite anexa 2, să înşiinţeze că a avut loc un accident. Însă, nu s-a finalizat nimic şi firma de asigurări nu poate răspunde. Trebuie să ştim, în primă fază, cine este vinovat. Poate este de vină căruţaşul sau poate şoferul. Noi avem un contract de mandat cu familia decedatului şi, din 2015, am preluat dosarul, dar nu ni s-a răspuns la nici o solicitare. Vom face presiuni întrucât familia trebuie ajutată. Respectivul bărbat, Ioan Palade, era singurul sprijin. Femeia nu avea serviciu, fetiţa era minoră… Şi, ce este cel mai important, oricine ar fi autorul accidentului, Ioan Palade a murit nevinovat", a spus jurista Florina Marcu.

Dosarul se află pe masa procurorilor, iar ancheta este în toi

Potrivit informaţiilor noastre, ancheta a fost îngreunată din pricina faptului că rudele persoanelor din atelajul hipo, care sunt de etnie romă, îşi schimbă declaraţiile în mod frecvent. Se pare că acestea au fost audiate şi mereu schimbă numele celui care a condus căruţa. Însă, la data de 22.08.2014, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de şoferul autoturismului Anatoli I. şi Gheorghe C. pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 192, alin 1 din Codul Penal, constând în aceea că, la data de 29 iulie 2011, în jurul orei 12.10, numitul Anatoli I. a condus un autoturism pe DN3, dinspre Valu lui Traian către Constanţa şi, ajungând în zona kilometrului 252, a acroşat un atelaj hipo care a trecut peste marcajul axial, dublu continuu, cu intenţia de a traversa drumul naţional. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a celor doi care se aflau în atelaj. La data de 12.08.2014, Ioan Palade a decedat la spital. Cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369