REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Artă contemporană cu iz penal. Ce riscă „artistul” care a mâzgălit pe ziduri „Udrea la pârnaie”

Artă contemporană cu iz penal. Ce riscă „artistul” care a mâzgălit pe ziduri „Udrea la pârnaie”

Replica API 29 martie 2016 | 18:59 1225

Oraşul este plin de graffiti

Oraşul este plin de graffiti

Urbea de la malul mării găzduieşte nenumăraţi „artişti” care au o viziune inedită asupra frumosului, decorului şi ironiei. Oraşul Constanţa este plin de graffiti. Oriunde te uiţi, oriunde mergi, dai ba de câte un mesaj de dragoste, ba de câte o descriere a societăţii autohtone, ori de vreo caricatură a actorilor de pe scena politică. Sunt persoane care, ori au afinităţi pentru anumiţi politicieni, aşa că le desenează portretul, ori îi vor în spatele gratiilor, caz în care găsim pe te miri unde mesaje de genul „Udrea la pârnaie”. Ceea ce ignoră aceste persoane sunt sancţiunile aplicate în astfel de cazuri.

Legea 61/1991 stipulează la articolul 14 că „scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum şi dezlipirea sau distrugerea, fără drept a reclamelor, anunţurilor şi afişelor legal expuse în locuri anume destinate” este infracţiune şi se pedepseşte ca atare. Mai exact, cei care ţin neapărat să se exprime prin această formă de artă contemporană riscă amenzi situate între 100 şi 500 de lei. Cu toate acestea, în Constanţa sunt numeroşi „artişti” care simt nevoia să se afirme prin modalităţi mai... neconvenţionale. Astfel, oricine se plimbă pe străzile urbei poate remarca numeroase desene, mesaje şi caricaturi care fie stârnesc râsul, fie incită la dispreţ faţă de politicieni. Preşedintele Iohannis, Hitler, Rocky Balboa, celebrul interlop Al Capone şi alţii au câţiva fani în oraşul de la malul mării. Cele mai multe mesaje întâlnite pe pereţii de pe clădirile urbei sunt mesajele de dragoste, siropoase. Unele dintre ele sunt scrise chiar corect, ţinând seama de rigorile gramaticale, în timp ce altele sunt scrise de agramaţi sau „jmecheri” care simt nevoia să măcelărească dicţionarul de limbă română.

Unele mesaje inscripţionate se vor a fi nişte „sfaturi” pentru generaţiile actuale, cum ar fi de exemplu îndemnurile la lectură. De asemenea, Constanţa are şi „artişti” care simt nevoia să se semneze, celebrul „was here” fiind scris după numele celor ce şi-au dorit să fie cunoscuţi pentru isprăvile lor. Constănţenii, în încercarea de a arăta poetul din ei, lasă mesaje pline de dragoste, mesaje scrise cu patos. Astfel, putem întâlni mesaje de genul „Tu eşti cadoul meu de Crăciun”, „Dacă vezi asta, să ştii că mi-e dor de tine” sau „Şi când mi-e dor de tine, îmi amintesc că îmi baţi în piept”. Bineînţeles că nici englezismele nu pot lipsi din peisaj. Engleza, fiind o limbă de circulaţie internaţională tot mai îndrăgită de tineri, constituie o sursă de inspiraţie pentru aceştia, care simt nevoia să-şi demonstreze cunoştinţele prin mesaje precum „Shit”, „Alone”, „Read”, „Anonymous” şi altele. Digul de Nord este una din cele mai colorate zone din oraş. Aici, artiştii ne promit „Marea cu sarea”, tinerii înamoraţi îşi fac declaraţii de dragoste, iar amatorii de politică fac tot felul de caricaturi pentru a-i ironiza pe liderii ţării. Un exemplu semnificativ în acest sens în constituie un desen care-i reprezintă pe Klaus Iohannis, Victor Ponta, Monica Macovei, Dan Diaconescu, Elena Udrea şi Corneliu Vadim Tudor, care stau la pescuit, fiecare fiind aşezat simbolic pe un obiect reprezentativ pentru cariera lor politică. În vreme ce apar tot mai multe desene şi inscripţii noi, unele din cele mai populare şi des întâlnite forme de artă contemporană din oraş rămân mesajele „Jos cu fiţele”, „You know us”, „Anonymous” şi „Mă gândesc la tine în multe feluri, foarte des”.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102