REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Aşezări antice din situl arheologic Tomis au ieşit la suprafaţă pe strada Traian, la săpăturile pentru constuirea unui hotel

Aşezări antice din situl arheologic Tomis au ieşit la suprafaţă pe strada Traian, la săpăturile pentru constuirea unui hotel

Replica API 23 iunie 2015 | 21:51 804

Niveluri de locuire din primele 6 secole ale erei noastre

Niveluri de locuire din primele 6 secole ale erei noastre

O mică parte din situl arheologic Tomis a ieşit la suprafaţă în urma unor săpături ce se efectuau pe strada Traian, aproape de intersecţia cu strada Sulmona, chiar lângă Piaţa Ovidiu. Acolo începuseră lucrările în vederea construirii unui hotel, totul fiind sistat odată ce aşezarea cu mai multe niveluri de locuire din primele şase secole ale erei noastre au luat contact cu razele soarelui.

Arheologii constănţeni au menţionat că există un singur sit arheologic, respectiv Tomis, care include oraşul Tomis şi mai multe necropole, care se întind foarte mult pe suprafaţa oraşului Constanţa de astăzi. Pe terenul din apropiere de Piaţa Ovidiu, situat pe strada Traian, aproape de intersecţia cu Sulmona, a fost descoperit un crâmpei din sit, în urma săpăturilor. Totodată, au fost descoperite şi trei morminte, dar nu atât de importante din punct de vedere arheologic, având în vedere că sunt vechi de circa 150 de ani, din timpul războiului Crimeii (1853 -1856). Ceea ce este de interes este partea din situl arheologic care este reprezentată de o aşezare cu mai multe niveluri de locuire din primele 6 secole ale erei noastre. Săpăturile au fost oprite vineri, 19 iunie, după 5 săptămâni de lucru, urmând să se întocmească schiţele, să se facă fotografii şi să se interpreteze situaţia. „Acolo sunt nişte resturi din vechiul oraş, pe Sulmona colţ cu Traian. În zonă este o investiţie şi, cu această ocazie, se cercetează. Au fost găsite inclusiv morminte, dar acestea sunt târzii, cam de prin secolul XVIII, dacă nu chiar XIX, adică nişte oameni au săpat întâmplător şi au înmormântat nişte cadavre. Dar vor fi analizate cu atenţie”, a declarat, pentru „Replica”, Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Comisia Naţională de Arheologie de la Bucureşti va hotărî dacă vor fi continuate lucrările în perimetrul respectiv, acolo unde se puneau bazele unui hotel, în baza informaţiilor transmise de la Constanţa şi în baza raportului de săpătură întocmit la malul mării.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108