REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Atentat la sănătatea publică: zeci de copii veniţi în tabără la Comorova au fost internaţi; bucătăresele nu aveau analizele la zi!

Atentat la sănătatea publică: zeci de copii veniţi în tabără la Comorova au fost internaţi; bucătăresele nu aveau analizele la zi!

Replica API 18 august 2015 | 00:00 577

Suspiciuni de toxiinfecţie alimentară

Suspiciuni de toxiinfecţie alimentară

Nereguli pe bandă rulantă! Asta au descoperit oamenii legii la un complex turistic din sudul litoralului. Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au decis să sisteze activitatea blocului alimentar al complexului Comorova din staţiunea Neptun, în urma unui control efectuat luni, 17 august a.c., după ce zeci de copii au ajuns în atenţia medicilor cu toxiinfecţie alimentară, iar bucătăresele nu aveau analizele la zi.

„A fost sancţionat operatorul economic cu 40 de mii de lei. Totodată s-a luat măsura de oprire temporară a activităţii, până la remedierea deficienţei. Au fost găsite produse fără elemente de identificare, produse aflate în afara datei valabilităţii legale. Cântarul nu prezenta verificarea metrologică la zi. Aproximativ 30 de copii au fost internaţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară. Pentru sănătatea dumneavoastră (pentru a evita eventuale toxiinfecţii alimentare) nu acceptaţi mâncarea aflată la comercializare direct în mediul ambiant mai ales în aceste zile cu temperaturi ridicate, aceasta trebuie depozitată la temperaturi de 4-8 grade C, ferită de razele soarelui”, a declarat, pentru „Replica”, Paul Silviu Anghel, directorul general al Direcţiei de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

În acest caz vor fi sesizaţi şi cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Serviciul de Investigare a Fraudelor Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, pentru că s-au găsit alimente fără documente legale. Este vorba despre 54 de kilograme de carne de vită neetichetată, pentru care Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a aplicat o amendă în valoare de 2.000 de lei. Din fericire, aceasta nu a ajuns în farfuriile copiilor.

Trei echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, formate din personalul de specialitate de la Departamentul de Supraveghere şi inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică, au demarat o anchetă epidemiologică în aces caz şi au dat asigurări că nu sunt motive pentru închiderea ei, deşi au găsit o serie de nereguli, iar pentru asta deţinătorii taberei riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 mii de lei.

„Din evaluarea care s-a făcut, controlul periodic medical nu era efectuat, aşa cum prevede HG 355/2007. Personalul nu avea efectuată şi consemnată triajul epidemiologic zilnic”, a declarat Ramona Iliuţă, directorul adjunct al DSP. 29 de copii aflaţi în tabără la Complexul Comorova, devenit, în urma unei lichidări cu cântec, proprietate a Fundaţiei Universitare Bioterra din Bucureşti, au fost transportaţi cu ambulanţele la două spitale, în noaptea de duminică spre luni, cu simptome specifice toxiinfecţiei alimentare. Potrivit cadrelor medicale, starea de sănătate a copiilor nu este gravă, aceştia fiind trataţi la spitalele din municipiile Constanţa şi Mangalia.

Copiii au început să se simtă rău duminică seară, în jurul orei 22.00, profesorii au anunţat Ambulanţa, ei fiind duşi, rând pe rând, la spital. 22 au ajuns la Mangalia, iar ceilalţi la Constanţa. Alţi copii au primit îngrijiri medicale în tabără, nefiind necesară deplasarea lor la o unitate spitalicească. Întreaga operaţiune a durat aproape toată noaptea, ultimii copii ajungând la unităţile medicale în jurul orei 03.00. Deocamdată, nu se cunoaşte alimentul incriminat, iar culturile recoltate au nevoie de câteva zile pentru un rezultat clar. „Cei 22 de copii din Bucureşti au fost externaţi. Sunt 300 de copii în tabără.

Au mâncat supă la prânz şi au primit ca pacheţel un sandviş un şniţel. Au mâncat şi în alte părţi. Au venit cu probleme digestive, greţuri, vârsături. Au fost trataţi 22 la noi. Nu a fost nici unul febril. O fetiţă a avut 38 febră”, a declarat dr. Liviu Mocanu, directorul Spitalului Municipal Mangalia. Numai doi dintre cei 28 de copii au mai rămas internaţi, fiind în stare stabilă. Reprezentanţii DSP Constanţa au precizat, luni, într-o conferinţă de presă, că, în total, la unităţile sanitare din Mangalia şi Constanţa s-au prezentat 29 de copii cu simptomatologie de toxiinfecţie alimentară, iar 28 dintre ei au fost internaţi.

“Din cei 29 de copii, 22 s-au prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Mangalia, iar şapte la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa. Şase dintre cei şapte copii au fost îndrumaţi şi internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. (...) Evoluţia sub tratament cu simptomatice antispastice, antiemetice şi perfuzii endovenoase a fost favorabilă, astfel că, în prezent, au rămas internaţi doar doi copii, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.

Evoluţia lor este bună”, a precizat dr. Suzan Ibram, şeful Compartimentului de Supraveghere/ Control Boli Transmisibile din cadrul DSP. În tabăra Comorova sunt cazaţi 293 de copii, şi numai 29 dintre ei, cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, au prezentat simptomatologie digestivă. Copiii acuzau crampe abdominale, greţuri şi vărsături, iar câţiva dintre ei au prezentat subfebrilitate şi scaune diareice. “La masa de prânz, care a fost la ora 13.30, copiii au consumat ciorbă de legume cu carne de pui, dreasă cu ou, şi cartofi ţărăneşti la cuptor, cu muşchiuleţ de purcel.

Toţi cei 293 de copii aflaţi în tabără au avut acelaşi meniu. Debutul bolii digestive a fost la aproximativ 30-60 de minute după masa de prânz”, a explicat dr. Suzan Ibram. În jurul orei 22.00 a fost solicitată Ambulanţa, iar începând cu ora 23.00 şi până în jurul orei 03.00 dimineaţa, copiii au fost transportaţi, pe rând, la cele două unităţi sanitare. În cursul dimineţii de luni, la ora 06.00, DSP Constanţa a declanşat ancheta epidemiologică în focarul de toxiinfecţie alimentară de la tabăra din staţiunea Neptun.

Astfel, reprezentanţii Serviciului de Control în Sănătate Publică au mers în Tabăra Comorova pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare şi pentru recoltarea de probe biologice de la personal, probe de alimente şi salubrităţi alimentare, iar două echipe au mers la Spitalul Municipal Mangalia şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase pentru efectuarea anchetei în cazul copiilor internaţi. “Echipele noastre s-au deplasat în tabără pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare, pentru recolte de probe biologice de la personal, de salubrităţi şi probe alimentare. Rezultatele preliminare se vor obţine în circa 48 de ore”, au spus reprezentanţii DSP Constanţa. Ei au precizat că nu este nici un motiv ca tabăra să fie închisă.

“S-au evaluat condiţiile din tabără, s-au evaluat condiţiile de servire, ca să închidem tabăra ar fi trebuit ca toţi copiii să aibă simptomatologie”, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu. Tabăra de excelenţă de la Comorova a fost organizată de Fundaţia Bioterra, în colaborare cu Primăria Capitalei. „A început în 13 august şi se termină în 20 august”, au mai precizat anchetatorii. Reprezentanţii DSP au menţionat că până în prezent nu au mai fost semnalate incidente de acest fel în această tabără, dar, în timpul controlului de luni dimineaţă, au fost descoperite o serie de abateri:

“Din evaluarea preliminară am constatat că personalul nu avea efectuat triajul epidemiologic zilnic, iar controlul medical periodic nu era făcut în termen, conform legii. La finalizarea controlului se vor aplica sancţiuni”. De la începutul acestei veri au fost efectuate 743 de controale în unităţile de cazare şi de alimentaţie publică de pe litoral, fiind aplicate 68 de amenzi, în valoare de aproximativ 70.000 de lei. „În timpul acestor controale au fost verificate 30 de tabere, iar pentru abaterile constatate au fost date patru sancţiuni, în sumă totală de 4.000 de lei”, a declarat Cristina Schipor, directorul DSP.

Despre Universitatea Bioterra din Bucureşti facem precizarea că a fost implicată, în 2000, într-un scandal legat de emiterea de diplome şi certificate imprimate de Ministerul Educaţiei, fără ca Bioterra să aibă dreptul pentru asemenea tipizate, la acea vreme CNEEA hotărând retragerea autorizaţiei, până la remedierea problemelor. La sfârşitul anului 2000, Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare (CNEAA) de la acea vreme a hotărât retragerea autorizaţiei şi a dreptului de funcţionare pentru toate specializările Universităţii Bioterra Bucureşti (UBB), din cauza încălcării grave a Legii acreditării şi a Legii învăţământului.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218