REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Au intrat în conducerea companiei şi negociază la nivel guvernamental. Vor prelua ruşii Oil Terminal?

Au intrat în conducerea companiei şi negociază la nivel guvernamental. Vor prelua ruşii Oil Terminal?

Replica API 30 decembrie 2013 | 00:00 329

În iunie discutau cu premierul, în decembrie au deja administrator

În iunie discutau cu premierul, în decembrie au deja administrator

Despre interesul manifestat de ruşi pentru compania românească de stat Oil Terminal se vorbeşte din ce în ce mai insistent, în ultimul an. Chiar dacă oficialii celor două state nu au oferit informaţii concrete în acest sens, evenimentele se succed, pas cu pas, înspre un astfel deznodământ, care devine din ce în ce mai logic. Potrivit datelor de pe piaţă, ruşii ar urma să investească atât în Oil Terminal, cât şi la Conpet, la pachet cu preluarea combinatului Oltchim şi a rafinăriei Arpechim. Preluarea controlului asupra Oil Terminal şi Conpet ar duce la interconectarea sistemelor de transport a ţiţeiului din Româna şi Serbia (unde ruşii deţin mai multe rafinării), cu ieşire la Marea Neagră, prin Constanţa, care ar deveni astfel un nod strategic pentru Rusia. De altfel, gigantul rus Gazprom este deja, indirect, unul dintre cei mai mari clienţi ai Oil Terminal, prin rafinăria NIS, din Serbia, care susţinea, cel puţin la modul declarativ, circa 30% din activitatea companiei constănţene.

Cea mai interesantă mutare a ruşilor legată de Oil Terminal a fost cea parafată chiar zilele trecute, când Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) l-a numit administrator al companiei de stat constănţene pe Viorel Adrian Coman, reprezentant al firmei Artoil, deţinută de familia Safin, cea care controlează gigantul Lukoil, informaţie oferită în premieră de "Replica". Chiar dacă aici vorbim despre Lukoil, iar discuţiile de pe piaţă se refereau la Gazprom, la ruşi nu poate fi vorba despre vreo incompatibilitate sau adversitate, la acest nivel, dimpotrivă. Cu un om în avanposturi, care să monitorizeze exact situaţia de la Oil Terminal, ruşilor le va veni mult mai uşor să-şi ducă la bun sfârşit strategia de a avansa în România. Concidenţă sau nu, în luna iunie a acestui an, premierul Victor Ponta a avut o întâlnire oficială, la Bucureşti, cu secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev. "În cadrul întâlnirii, au fost abordate şi perspectivele de colaborare în domeniul energetic, implicarea companiilor ruse în proiecte de transport şi stocare a resurselor energetice şi proiecte de producere de energie electrică cu impact regional", se arăta într-un comunicat al Guvernului, cu acea ocazie. Concret, s-ar fi discutat chiar despre interesul Rusiei de a investi la Oil Terminal şi Conpet, iar toată această discreţie guvernamentală, prin care se evită lămuririle cu subiect şi predicat asupra strategiei ruso-româneşti, vine pe fondul reticenţei Uniunii Europene, din care facem parte, un detaliu aparent minor, dar cu semnificaţii serioase în acest sens fiind o frază strecurată în comunicatul Executivului român, potrivit căruia premierul Victor Ponta "a menţionat oficialului rus obligaţiile României, ca stat membru al UE, în privinţa respectării legislaţiei şi politicilor europene în domeniu". Revenind la Oil Terminal, reamintim că ruşii care au ajuns în Consiliul de Administraţie de la compania de stat constănţeană deţin şi terminalul GPL din Mangalia, o altă piesă care întregeşte puzzle-ul intereselor moscovite la ţărmul românesc al Mării Negre. Artoil Service şi Art Petrol, falangele româneşti ale oligarhului Rishat Safin, sunt în prezent controlate de Vladlin Dobrea, fiul lui Vladimir Dobrea, cel care a deschis calea acestor afaceri. Dobrea este fondator al Lukoil în România şi Republica Moldova, dar şi fost primar al Chişinăului, în board-urile de conducere ale celor două firme ruseşti mai aflându-se şi Vasile Tarlev, fost premier comunist al Republicii Moldova. Densitatea rusească pe metru pătrat de firmă în acest context este chiar mai mare: Serghei Vahnovan, administrator la Art Petrol, a fost director la Mechel Câmpia Turzii, o altă afacere românească made in Rusia, soldată însă cu un faliment urât, cu pierderi de sute de milioane de euro şi sute de şomeri.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218