REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Avem un pavilion expoziţional, ce facem cu el? Măndilă: „Un SRL!” Dragomir: „Sau îl închidem!”

Avem un pavilion expoziţional, ce facem cu el? Măndilă: „Un SRL!” Dragomir: „Sau îl închidem!”

Replica API 12 martie 2015 | 10:20 343

Ca la nebuni

Ca la nebuni

Vremuri grele se anunţă şi pentru pavilionul expoziţional Constanţa. O mândrie a preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a ajuns subiect de circ, miercuri, în cadrul şedinţei instituţiei, în care nu s-a ajuns la un consens în privinţa viitorului pavilionului expoziţional. La punctul 19 de pe ordinea de zi, figura proiectul de hotărâre „privind demararea procedurii de concesionare a unui imobil aflat în domeniul public al judeţului Constanţa”. Este vorba de pavilionul expoziţional, iar liberalii când au auzit termenul „concesionare” au luat foc, chiar dacă vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, avea chef de glume. Astfel, a pornit un dialog intens pe marginea subiectului şi pe care îl vom reda, spre amuzamentul cititorilor:

Cristinel Dragomir: CJC poate da în administrare, exclusiv regiilor autonome sau instituţii publice. Până acum, am avut solicitare doar de la Camera de Comerţ, Industrir şi Navigaţie Constanţa pentru administrarea acestui pavilion şi, având în vedere că nu este o instituţie publică, ci de utilitate publică, adică ONG, nu am putut să dăm curs acestei solicitări. Nu există decât o singură regie a CJC şi dacă îl dăm regiei de Drumuri şi Poduri, cu siguranţă vor fi nemulţumiri.

George Măndilă (PNL): Am o întrebare: câţi bani au fost colectaţi sâmbătă, 7 martie? Sau cine a încasat banii de acolo? Acolo a fost o acţiune care a generat un profit uriaş. Până la urmă, orice acţiune de concesionare va da posibilitatea unui privat să încaseze de 2-3 ori mai mult decât CJ. Un obiectiv la cheie! Cui nu-i convine să-l preia şi să desfăşoare activităţi comerciale? Trebuie să ne facem datoria şi să încasăm maxim-maximorum din tot ceea ce se poate încasa. Acel SRL, cu zece persoane angajate, este cea mai bună soluţie.

Dragomir: Noi tratăm foarte serios problemele din CJ, indiferent de ce părere au unii dintre colegii noştri. Le-am dezbătut pe toate feţele. Calendarul pe anul acesta era bătut în cuie pentru fundaţia „Fantasio”, care îl exploata. Având în vedere că noi l-am preluat, începând cu 15 ianuarie, angajamentele care erau a trebuit să le ducem la bun sfârşit. Un târg desfăşurat de Camera de Comerţ şi acum al doilea, început de două zile.

Măndilă: Problema este de principiu aici. Dacă se pot face activităţi comerciale, păi nu se găsesc organizări de evenimente pe care să le angajeze CJC şi care să promoveze astfel de acţiuni şi să încasăm şi noi bani mai mulţi?

Dragomir: Domnuuu‘ consilier. Dacă doriţi, facem şi varianta asta. Facem un studiu de oportunitate. În acelaşi timp, demarăm să înfiinţăm un SRL dedicat exclusiv pentru administrare pavilion şi eu n-am nimic împotrivă. Pe orizontală, important este să fie de utilitate publică, că asta este scopul lui. Dacă vin 200 de expozannţi, aceştia trebuie să se cazeze undeva, să mănânce undeva. Mai aveam opţiunea să îl închidem şi să vedem ce facem cu el. Ne-am asumat chestia asta. (...) În momentul în care anunţaţi în piaţă că se concesionează, să ştiţi că nu va fi doar Camera de Comerţ. Vor fi foarte mulţi interesaţi. (...) Să ştiţi că noi am mai vrut să-l concesionăm o dată şi n-a venit nimeni, nici măcar Camera de Comerţ... Am avut atunci condiţie să acopere rata de leasing. Bine, acum suntem pe final, nu mai contează... (...) Dar, atenţie, astăzi demarăm şi primul punct este studiul de oportunitate, după care CJ va vota dacă este oportun sau nu. (...) Pentru o asemenea suprafaţă, impozitul este uriaş. Vreo 400-500.000 de euro trebuie să plătească impozit la Primăria Constanţa. Având în vedere că e al nostru şi nu îl dăm în administrare, am vrut să folosim aceste tarife, pentru că noi nu plătim impozit. Eu de ce spun că Camera de Comerţ are toate şansele? Că nici ei nu plătesc impozit! SRL plăteşte impozit. (...) Să ştiţi că am întors-o pe toate feţele, asta este soluţia pe care am găsit-o. Orice discuţie nouă o suportăm.

Într-un final, proiectul a picat la vot. Fiind necesare 25 de voturi „pentru”, liberalii au „defilat” în opoziţie cu zece „abţineri” şi i-au dat lui Dragomir motive să-şi pună mâinile în cap. Până la următoarea şedinţă a CJC, pavilionul expoziţional va funcţiona după tarifele stabilite, în administrarea CJC. În prezent, tarifele pe care CJC le percepe de la operatorii economici sunt următoarele: pentru organizarea de târguri - 1,15 euro mp pe zi + 0,70 euro mp/zi dacă este la etaj. La 3.000 mp, vorbim de o încasare aproximativă de 4.000 euro pe zi, iar pentru cinci zile, de 50.000 euro; până în 75 de standuri - 1,70 euro mp/zi; pentru evenimente culturale şi sportive - 1.800 euro/zi; conferinţe corp administrativ - 149 euro/zi; sală conferinţe parter - 90 euro/zi; organizare evenimente corp administrativ sală etaj - 2.250 euro/zi, ocupare platou descoperit - 1,20 euro mp/zi; parcare autoturism - 20 euro/loc/oră. Toate preţurile sunt fără TVA.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102