REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Bietul traficant de droguri! L-a prins nevasta că are amantă şi Poliţia că a pus pe cineva să mintă că nu era la volan când a lovit ambulanţa SMURD

Bietul traficant de droguri! L-a prins nevasta că are amantă şi Poliţia că a pus pe cineva să mintă că nu era la volan când a lovit ambulanţa SMURD

Replica API 9 septembrie 2014 | 00:00 1307

Un asistent de la morgă, în "hora" infracţiunilor

Un asistent de la morgă, în "hora" infracţiunilor

A lovit o autospecială SMURD şi a fugit de la faţa locului. De atunci, cercetările poliţiştilor rutieri au continuat, ieşind la iveală detalii halucinante. Pentru a scăpa basma curată, întrucât făcuse închisoare pentru conducerea unui autoturism având acest drept suspendat, dar şi pentru trafic de droguri, Ionuţ Tibel a apelat la un prieten. Aici intervine în peisaj Valentin Puşcaşu, asistent medical la Morga Cimitirului Central, care a racolat un individ, i-a promis 500 de euro cu condiţia să ia asupra lui toată vina. Poliţiştii rutieri nu au picat în plasă, au continuat cercetările, totul culminând cu percheziţii domiciliare. Toţi trei au fost arestaţi, dar au şi depus contestaţii.

Nefericitul eveniment s-a petrecut în noaptea de miercuri spre joi, (27 spre 28 august) la orele 00.50, când Doru Moşoiu se afla la volanul unei autospeciale SMURD, care se îndrepta către Ovidiu, pentru a da curs unei solicitări. Rulând pe strada Mircea cel Bătrân, dinspre bulevardul Ferdinand către Nicolae Iorga şi ajungând la intersecţia cu bulevardul Mamaia, a fost izbit în plin de un autoturism marca Audi. În timp ce Doru Moşoiu şi cei doi paramedici erau răniţi, şoferul din Audi, dar şi pasagerul din dreapta - faţă, şi-au luat tălpăşiţa, abandonând maşina la faţa locului, aceasta fiind serios avariată. În urma cercetărilor, poliţiştii rutieri au aflat că autoturismul este trecut pe numele unei femei de 38 de ani, Carina, patroană a unui salon de frumuseţe. Au găsit-o la domiciliu, însă, în urma declaraţiilor, se pare că nu ea se afla la volan în momentul impactului. Femeia a plâns când şi-a văzu maşina, spunând că numai soţul ei mai avea un rând de chei. Când a auzit şi de urmele de ruj de pe airbag, a venit confirmarea: soţul ei are amantă. Şi de aici au continuat cercetările. La scurt timp, pe 2 septembrie, un individ, Marius Petrişor Maria s-a prezentat la sediul Serviciului Rutier, spunând că el se afla la volan, că maşina i-a fost împrumutată de către prietenul lui. Oamenii legii au continuat cercetările, descoperind ulterior că, de fapt, Ionuţ Tibel, soţul proprietarei maşinii, se afla în maşină în timpul accidentului, dar i-a fost teamă să recunoască, întrucât doar ce ieşise din închisoare, unde a ispăşit o pedeapsă pentru conducerea unui autoturism având acest drept suspendat, dar şi pentru trafic de droguri. "Când s-a prezentat la noi, ne-a cuprins o bucurie profesională, care a fost scurtă, pentru că, în cadrul audierilor de care m-am ocupat, s-a dovedit că persoana respectivă nu cunoaşte toate aspectele accidentului. Era destul de bine pregătit, cunoştea destule detalii despre accident, audierea a durat aproximativ două ore. Detaliile principale le cunoştea, dar avea unele vicii în declaraţii, privitoare la prezenţa unor bunuri în autoturism. Ştim de atunci că în autoturism a fost identificat telefonul autorului, adică al persoanei pe care o suspectam, iar autodenunţătorul nu ştia acest lucru, precum nu cunoştea nici de prezenţa altor bunuri personale ale autorului. Totodată, el nu putea justifica de ce soţul proprietari maşinii întârzia să apară. Spunea că nu cunoaşte nimic despre această persoană din momentul în care i-a încredinţat autoturismul", a declarat George Munteanu, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa.

Asistentul de la Morgă îşi încuraja mituitul: Nu ţi se va întâmpla nimic, am pile în Poliţie!

Poliţiştii rutieri, văzând aceste discrepanţe în declaraţii, au continuat cercetările, ajungând la o altă persoană, şi anume Valentin Puşcaşu, asistent medical la Morga Cimitirului Central "Ne-am rezervat 3 zile să-l verificăm, de pe 2 până pe 5 septembrie. Ştiam că aşa vom ajunge şi la persoana care l-a pus să se autodenunţe. Ei au întârziat să se întâlnească, dar au ţinut legătura telefonic. Autorul accidentului ţinea şi el legătura cu autodenunţătorul, tot telefonic, fiind vorba de telefonul unui intermediar. Intermediarul a făcut rost de persoana care s-a autodenunţat, el a transportat-o la sediul Poliţiei, intermediar care, de fiecare dată când avea o problemă sau ridicam noi suspiciuni cu privire la declaraţiile lui, îl învăţa ceea ce trebuie să declare, îi spunea că nu va păţi nimic în urma autodenunţului, că el cunoaşte persoane în cadru Poliţiei, că s-a ocupat de documente. Intermdiarul l-a susţinut pe autodenunţătorul mincinos atât material cât şi moral. Bucuria autodenunţătorului nu a durat mult, pentru că, în data de 5 septembrie, l-am ridicat cu mandat de aducere, a fost adus la sediul Poliţiei cu ajutorul colegilor de la SAS, a fost reaudiat şi a consimţit să spună adevărul, a recunoscut că nu el este autorul accidentului şi că a primit de la adevăratul autor suma de 500 de euro. A făcut declaraţii şi cu privire la intermediar", a mai spus George Munteanu. După ce a fost arestat, poliţiştii rutieri au continuat cercetările pentru prinderea autorului şi a intermediarului, fiind identificaţi pe 6 septembrie şi pe 7 au fost arestaţi.

Infracţiune nouă în Noul Cod Penal: influenţarea declaraţiilor

"Administrarea probatoriului a fost dificilă din punct de vedere al încadrărilor juridice. Infracţiunea de influenţarea declaraţiilor, dacă ne uităm în Codul Penal, este una nouă. Ea constă, în principal, în încercarea unei persoane de a determina declaraţiile mincinoase ale alteia prin oferirea de foloase materiale, adică prin corupere. Infracţiunea aceasta nu se afla, în trecut, în Codul Penal, fapt ce i-a surprins şi pe avocaţi. O altă faptă pusă în sarcina respectivilor a fost favorizarea infractorului. Bineînţeles că autorului accidentului i s-au reţinut în sarcină infracţiunile clasice, în speţă părăsirea locului accidentului şi conducerea unui autovehicul fără permis, respectiv având dreptul de a conduce suspendat", a adăugat George Munteanu, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa. Singurul care nu are antecedente penale este cel care s-a autodenunţat. Intermediarul, Valentin Puşcaşu, asistentul de la Morgă, a mai primit o amendă administrativă, tot pentru favorizarea infractorului. În cazul de faţă, acesta a spus că nu-i cunoaşte pe cei doi, după care a menţionat că poate din vedere, ulterior schimbându-şi total declaraţiile, în sensul că a şi consumat băuturi alcoolice cu ei. Dându-şi seama că nu mai are scăpare, Puşcaşu a postat pe pagina sa de Facebook: "Vreau să beau, să beau, să beau până face mâţa miau!!!! Sunt ok, prietenii mei dragi!!!! Vă pup!!!! Sa fiţi sănătoşi şi fericiţi, nu ca mine!!!". La scurt timp nu a mai răspuns la telefon: fusese arestat. Cât despre Ionuţ Tibel, acesta nu a vrut să dea nici o declaraţie, nici la Poliţie, nici la instanţe. Acesta a condus de mai multe ori chiar dacă avea permisul suspendat, făcând şi închisoare pentru acest lucru, eliberat fiind anul acesta. Însă, el a ajun în faţa oamenilor legii şi pentru trafic de droguri. Mai exact, Tibel, alături de alte rude ale sale, aducea haşiş din Spania şi-l vindea în Constanţa, fiind prins în flagrant, în 2009. A fost condamnat la trei ani de închisoare în 2011, soluţia definitivă fiind dată de Curtea de Apel Constanţa, pe 18 ianuarie 2011. A depus nenumărate cereri să fie eliberat condiţionat, iar anul acesta, în aprilie, i-a fost acceptată, el fiind pus în libertate. Şi, cum lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba, a comis-o din nou. Poliţiştii rutieri continuă cercetările, urmând să audieze o serie de martori şi să stabilească cu cine era în maşină Ionuţ Tibel în momentul producerii accidentului. Totodată, menţionăm şi faptul că în autoturism a fost găsită o verighetă care nu aparţine nici lui Ionuţ Tibel, nici soţiei acestuia.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
maaaars ma geogica mars cu respectul tau
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367