REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

BOBOTEAZA: Zeci de curajoşi s-au aruncat în apele îngheţate, să recupereze crucile sfinţite

BOBOTEAZA: Zeci de curajoşi s-au aruncat în apele îngheţate, să recupereze crucile sfinţite

Replica API 7 ianuarie 2016 | 23:46 448

Mii de credincioşi la slujbă

Mii de credincioşi la slujbă

Aproximativ 5.000 de credincioşi din municipiul Constanţa au participat miercuri, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează. Evenimentul a început cu intonarea imnului naţional şi cel al Europei. Printre constănţenii prezenţila slujba oficiată de Ierarhul Tomisului s-au numărat şi viceprimarul cu atribuţii de primar Decebal Făgădău, şi vicele Costin Răsăuţeanu. 150.000 de sticle cu apă sfinţită au fost pregătite de Arhiepiscopia Tomisului, iar 14 constănţeni au anunţat că vor sări în apa rece pentru a recupera cele trei cruci din lemn aruncate de Arhiepiscopul Tomisului. În faţa Cazinoului, acolo unde a fost oficiată slujba, a fost formată o cruce mare din sticlele cu agheasmă care vor fi împărţite celor prezenţi pe faleza Constanţei.

Miercuri, 6 ianuarie 2016, creştinii ortodocşi au sărbători Boboteaza, eveniment care a încheiat seria sărbătorilor de iarnă. Aşa cum este obiceiul, dis-de-dimineaţă, IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. În faţa Arhiepiscopiei un alai de care trase de măgăruşi, boi şi cai au aşteptat pentru a transporta butoaiele cu agheasmă. După ce slujba s-a încheiat, cei prezenţi la slujbă au mers în tradiţionala procesiune până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat Slujba de Sfinţire Mare a apei, de sfinţire a apelori mărilor.

La sfârşitul ceremoniei de Bobotează, ÎPS Teodosie a urcat într-o şalupă militară cu opt scafandri şi a aruncat cele trei cruci în apele mării. Două ambarcaţiuni tip Bombard şi un echipaj format din 10 militari şi 10 scafandri din cadrul structurilor Centrului de Scafandri au asigurat buna desfăşurare a ceremonialului de sfinţire a apelor, în timpul aruncării şi recuperarii crucii din apa mării. Crucile au fost recuperate de curajoşii care s-au avântat în valuri.

Lupta nu a fost uşoară, doar trei tineri au fost declaraţi câştigători: Adrian Arhip, inginer constructor, din Năvodari, de 31 ani, şi scafandrii militari Ionuţ Pîrlea (19 ani) şi Alexandru Dobrescu (28 ani). „Nu prea simţi frigul deoarece este foarte multă adrenalină. Îmi doresc în noul an să am sănătate”, a declarat Alexandru Dobrescu, scafandru militar. Pe lângă recuperarea crucilor, tinerii au fost premiaţi de Arhiepiscopie.

După ceremonii, constănţenii s-au înghesuit ca sardinele în autobuze

La finalul ceremoniei, credincioşii au plecat spre case cu sticlele pline de apă sfinţită. În staţia de autobuz de la Poarta 1, nu aveai loc să arunci un pai. RATC a scos pe traseu mai multe autobuze care au transportat credincioşii spre centru. Oamenii s-au înghesuit ca sardinele pentru a prinde cursa, iar şoferii mijloacelor de transport în comun abia au reuşit să închidă uşile autobuzelor. Pentru a nu fi probleme din cauza aglomeraţiei, autorităţile au luat măsuri speciale. Peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Tomis” au asigurat măsuri de ordine public în colaborare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Slujbă de sfinţire a apelor şi la Medgidia şi Ovidiu

Slujba de sfinţire a apelor a avut loc şi la Medgidia, acolo unde mai mulţi tineri curajoşi s-au îngrămădit pentru a scoate crucea din apele reci. Fericitul câştigător este Marian Dragoş Chirilă, de 26 de ani, din Medgidia. Acesta a încasat un premiu în valoare de 1.000 de lei. Pe o ploaie teribilã, şi la Ovidiu a avut loc, la Debarcader, Sfinţirea Apelor specificã Bobotezei. Pentru prima datã, slujba a fost oficiatã pe malul Lacului Siutghiol, de cãtre ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi. În apã au fost aruncate 3 cruci, 6 curajoşi sãrind dupã ele. Au recuperat cele trei cruci: Florin Ardelean, în vârstã de 35 de ani, Alexandru Taşa, în vârstã de 35 de ani şi Alexandru Cazacu, în vârstã de 24 de ani.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102