REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bombă: Turcescu s-a descoperit odată cu lansarea candidaturii lui Ponta

Bombă: Turcescu s-a descoperit odată cu lansarea candidaturii lui Ponta

Replica API 22 septembrie 2014 | 18:22 419

Coincidenţă sau comandă?

Coincidenţă sau comandă?

Isteria scenariilor de tip James Bond escaladează în spaţiul public. Duminică, pe blogul jurnalistului Robert Turcescu, cât şi pe pagina sa de Facebook, a apărut o postare în care se demasca drept „locotenent-colonel sub acoperire”. „Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales să nu-l tradez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor”, a fost textul jurnalistului, însoţit de un livret militar şi mai multe state de plată.

Mărturisire sinceră sau comandă? Balanţa se înclină spre a doua variantă. La o privire mai atentă, pot fi remarcate o serie de stângăcii în demers. De exemplu, cei care cunosc cum arată un livret militar, pot demonta cea dintâi stângăcie: codul desemnat localităţii de origine nu se sincronizează cu Piteşti, unde s-a născut Turcescu, 40 desemnează Bucureşti, pentru Piteşti este 03. Apoi, referitor la unitatea militară 02515/B, care figurează pe ştampilă, aceasta reprezintă „direcţia personal şi mobilizare din Statul Major General, cu indicativul de unitate militară 02515/B Bucureşti, denumită în continuare UM. 02515/B Bucureşti”, aşa cum reiese din ordinul nr. 127 din 19 decembrie 2008, pentru aprobarea Normelor privind stabilirea calităţii de veteran de război de către Ministerul Apărării, capitolul 1, art. 1. De asemenea, gradul de ofiţer sub acoperire nu se trece în livret. În fine, ultima stângăcie se regăseşte în text, unde Turcescu pare a susţine că este „pregătit să îndur oprobiul public”. Termenul corect este oprobriu, greşeală incalificabilă pentru un jurnalist, mai ales pentru unul de nivelul lui Turcescu. În ciuda acestor detalii, Turcescu a ţinut, duminică seara, să participe la B1 TV, la o emisiune, pentru a dezvălui că el a postat documentele pe blog şi că ele sunt reale! „Nu sunt nişte aşa-zise documente. Eu le-am pus astăzi (duminică – n.r.) pe blogul personal. E o mărturisire publică. În ceea ce priveşte documentele, sunt dispus, oricând voi fi chemat de judecători, să spun adevărul despre ceea ce ştiu eu despre aceste lucruri. Nu sunt postate de altcineva. Sunt lucruri pe care mi le asum: eu le-am urcat pe blog, eu am scris lucrurile acelea. Sunt documente reale”, a declarat Robert Turcescu, în direct. „Anunţ un singur lucru care e foarte important pentru mine: nu am trăit o eliberare mai mare, o sărbătoare mai mare, nu am auzit lucruri mai frumoase în sufletul meu decât astăzi după ce m-am eliberat de povara asta. Mi-am dat seama că e necinstiti faţă de Dumnezeu, de mine, de familia mea, de voi toţi, e necinstiit, nu pot să vă mai mint, trebuie să spun, să mărturisesc, indiferent ce m-ar consta asta. Din momentul în care m-am decis să public aceste documente. Mi le asum. Astăzi sunt împăcat, am o stare de fericire, de bucurie. Am scris acolo că cer iertare. Le cer iertare tuturor celor care această povară a mea îi încurcă. Le spun să mă judece drept, dar dacă le-am greşit, le cer iertare”, a continuat Turcescu, el adăugând că renunţă la journalism şi la emisiunea pe care o realiza la B1 TV. Coincidenţă sau nu, dezvăluirile lui Robert Turcescu vin la doar o zi distanţă de lansarea candidaturii lui Victor Ponta la Preşedinţia României, moment numai bun pentru ca atenţia să fie deturnată de la evenimentul marca PSD către, evident, tema ofiţerului acoperit!

Marius VASILE, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614