REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Bugetul Casei de Sănătate, fraudat cu analize fictive şi reţete compensate

Bugetul Casei de Sănătate, fraudat cu analize fictive şi reţete compensate

Replica API 22 noiembrie 2013 | 00:00 193

Cum se fură la Constanţa

Cum se fură la Constanţa

Peste 100 de medici de familie, dar şi laboratoare de analize medicale din judeţul Constanţa, au fost prinşi fraudând bugetul Sănătăţii. Mecanismul este unul cât se poate de simplu. Laboratoarele au transmis spre decontare la Casa de Asigurări de Sănătate date fictive. Frauda cu reţete compensate este altă metodă de abuz descoperită de către Curtea de Conturi şi echipele Corpului de Control din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate.

"La furnizorii existenţi în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa au fost planificate 370 de controale tematice, 25 controale operative şi 21 controale inopinate. Sumele imputate în urma verificărilor efectuate de anul trecut au fost de 53.931 lei, iar până în prezent avem sume imputate de 108.141 lei. Printr-un efort susţinut al Corpului de Control am reuşit să intervenim în piaţă în vederea reglării unor aspecte care nu sunt conforme cu legea", a explicat preşedintele CAS, Dragoş Poteleanu. Conform acestuia, 140 de medici de familie au prescris reţete compensate pensionarilor care nu ar fi trebuit să beneficieze de ele. Oamenii legii ar fi descoperit că aceştia figurau în evidenţele ANAF cu alte venituri impozabile. Astfel, medicilor de familie urmează să le fie imputată valorea reţetelor compensate ce au fost prescrise ilegal. "Avem de reglat un raport al Curţii de Conturi la nivelul Casei Naţionale de Sănătate. Cei de la Curtea de Conturi au stabilit că în cazul medicinei de familie sunt probleme. Au eliberat reţete către pensionari, care depăşeau venituri de 700 de lei. Din aproximativ 500 de medici de familie, 140 sunt menţionaţi în raport. Contravaloarea reţetelor compensate se impută. Corpul de Control al CAS i-a verificat şi a constatat cele semnalate de Curtea de Conturi", a explicat Dragoş Poteleanu, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate din Constanţa. Medicii de familie sunt obligaţi prin lege să solicite asiguratului cuponul de pensie, o declaraţie pe propria răspundere şi o adeverinţă de venit, "prin care să se specifice de la Fisc că nu a înregistrat alte venituri. Medicul trebuie să solicite documentele şi să le aibă la dosar. Medicul nu este un organ de poliţie. Dacă pacientul declară date false, atunci este vina lui. Dar dacă la dosarul pacientului nu există documentele necesare, atunci este medicul vinovat. Din dosare lipseau documente şi de aceea s-a ajuns la imputare. Trebuie să ne punem şi în pielea medicului de familie, dar şi în pielea sistemului", susţine Poteleanu.

Foi de spitalizare pentru persoane pontate la locul de muncă!

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a menţionat şi faptul că în cazul laboratoarelor vorbim de analize medicale fictive în valoare de 21.345 lei, iar la Spitalul Orăşenesc Hârşova au fost descoperite foi pentru spitalizare de zi pe numele unor persoane care erau pontate la locul de muncă. Echipele de control au mai constatat că nu au fost efectuate nici serviciile pentru cei care aveau nevoie de îngrijiri la domiciliu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218