REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Câini de luptă, antrenaţi ilegal pe un teren din zona Soveja

Câini de luptă, antrenaţi ilegal pe un teren din zona Soveja

Replica API 10 septembrie 2015 | 00:00 564

A fost sesizată Poliţia! Ce riscă făptaşii

A fost sesizată Poliţia! Ce riscă făptaşii

Poliţiştii constănţeni au primit o sesizare cu privire la o situaţie petrecută pe un teren viran din zona străzii Soveja, Inel I, unde mai mulţi tineri şi-ar antrena câinii pentru luptă. În primă fază, un constănţean a sesizat Primăria, care a analizat situaţia şi apoi a luat legătura cu IPJ Constanţa.

Un bărbat din Constanţa a sesizat Primaria Constanţa, la finele lunii august, cu privire la faptul că mai mulţi tineri îşi antrenează câinii pentru luptă pe un teren din zona străzii Soveja. „Pe 23.08.2015, în jurul orei 18.30, în spatele blocului DR35 de pe strada Soveja, nr. 118, pe un loc viran situat în strada Steagului am observat 2 bărbaţi în vârstă de aproximativ 30 - 35 de ani unul, iar celălat undeva peste 50 de ani, însoţiţi de un câine ce semăna a pitbull, dar părea mult mai mare.

Câinele, de culoare roşcat cu alb, nu avea nici lesă şi nici botniţă iar cei doi bărbaţi îl întărâtau să omoare o pisică, pe care câinele o încolţise şi deja se juca cu ea. Drept urmare am strigat la cei doi să lege animalul, lucru care nu i-a deranjat deloc, după care am coborât la ei, cu intenţia de a anunţa şi poliţia, însă deja dispăruseră, până am ajuns.

Precizez că nu este un caz unic, domnii respectivi având obiceiul destul de frecvent de a-şi antrena patrupedul pe maidanul respectiv, deşi zona este foarte populată, de multe ori am văzut şi părinţi care-şi plimbă copii pe acolo”, este sesizarea formulată de un locuitor al zonei. După ce reprezentanţii administraţiei locale au analizat situaţia, au sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, care a declanşat cercetările.

Ce riscă proprietarii câinilor periculoşi dacă nu respectă legea

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor din categoria câinilor periculoşi trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Mai exact, accesul câinilor, precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă.

Dresajul şi antrenamentul câinilor sunt permise numai în centre speciale sau în alte locuri autorizate, stabilite prin hotărâre de către consiliile comunale, orăşeneşti. Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Importul sau comercializarea câinilor din respectivele rase constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani şi confiscarea acestora.

Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum şi de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani. De asemenea, câinii trebuie să fie înregistraţi şi identificaţi prin tatuaj, pe cheltuiala proprietarului sau a deţinătorului temporar, menţionându-se codul în carnetul de sănătate şi în adeverinţa eliberată. Vorbim despre câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pitbull, Boerbull, Bandog şi metisii lor (câinii proveniţi din încrucişarea raselor) şi câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metisii lor.

În plus, persoanele care nu depun documentele câinilor la Poliţie pot fi amendate cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei. Pierderea sau moartea unui câine periculos trebuie declarată la poliţie în cel mult 48 de ore. În caz contrar, proprietarul riscă o amendă între 100 şi 500 de lei. Persoanele care nu respectă condiţiile de deţinere a unui câine din această categorie (vârsta de 18 ani, să nu fi fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei, să aibă capacitate deplină de exerciţiu) pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei.

Stăpânii care îşi plimbă câinii (fără botniţă) în locurile publice se pot alege cu amenzi între 1.500 si 3.000 de lei. În acelaşi timp, proprietarii sau deţinătorii temporari de câini periculoşi sunt obligaţi să afişeze, acolo unde ţin animalele, o plăcuţă pe care să fie inscripţionat avertismentul „Câine periculos”. În caz contrar, aceştia riscă o amendă între 500 şi 1500 de lei şi lista continuă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218