REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Câinii de rasă agresivi, de nestăpânit: „A trântit-o pe bunica mea, iar pe căţel l-a muşcat, aproape sa-l mănânce!”

Câinii de rasă agresivi, de nestăpânit: „A trântit-o pe bunica mea, iar pe căţel l-a muşcat, aproape sa-l mănânce!”

Replica API 30 decembrie 2016 | 00:17 501

Persoanele care deţin câini de rasă periculoasă trebuie să ia în seamă legea și să respecte pașii pe care trebuie să îi urmeze dacă nu doresc să fie martorii unor nenorociri şi să se aleagă cu dosar penal.

O constănțeancă descrie un eveniment prin care bunica sa, dar și câinele ei, au avut neșansa să treacă. La începutul lunii decembrie 2016, un câine din rasa celor periculoși a atacat o bătrână care se plimba împreună cu câinele ei. Potrivit tinerei constănțence, câinele făcea parte din rasa Pitbull și se afla afară împreună cu stăpâna lui care nu ar fi știut cum să intervină pentru aplanarea atacului propriului câine asupra femeii. Se pare că în urma evenimentului, câinele bătrânei ar fi fost sfâșiat de animal.

Tânăra povestește pe pagina de facebook a Poliţiei Locale Constanța cum s-a petrecut evenimentul dar, cu ocazia asta, își strigă cu disperare și nemulțumirile cu privire la această problemă. “Ce este de făcut cu persoanele care umblă cu câinii pe stradă fără botniță și lesă? Ieri, bunica mea ieșise cu cățelul afară, în momentul în care se întorcea spre casă, un câine rasa pitbull a fugit spre ea. A trântit-o jos pe bunica mea, iar pe cățel l-a mușcat, aproape sa-l manance. Noroc că au intervenit oamenii de pe stradă. Stăpâna stătea și se uita.

Nu este la prima abatere. Am sunat la 112, am anunțat problema și mi s-a spus să meargă bunica să depună plângere. Ok, vine, depune plângere, dar problemele astea cand se vor rezolva? Când vom fi mai responsabili? Am înțeles că nimeni nu e în stare să facă nimic cu câinii maidanezi, dar nici cu ăștia cu stăpân, de fapt cu stăpânii... Sau ne facem singuri dreptate?”, relatează Christina Georgiana pe pagina Poliției Locale Constanța. Sesizarea a intrat în atenția polițiștilor locali constănțeni.

Cei care nu respectă legea sunt aspru pedepsiți! Astfel, potrivit OUG 55/2002 privind regimul de deținere câini periculoși și agresivi, neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Acţiunea penală prevăzută se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. În cazul infracţiunilor prevăzute de lege referitor la atacul canin, câinii se confiscă de către poliţie, cu sprijinul personalului instruit în acest sens, angajat al consiliilor locale, în termen de cel mult două zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Obligațiile deținătorilor de câini agresivi!

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoși și agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos“ sau, după caz, „Câine agresiv“, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 × 25 cm.

De asemenea, Proprietarii de câini prevăzuţi la art. 1 au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând mai multe date.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369