REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Calvarul unei constănţence, după o naştere prin cezariană: „Dacă mai stăteam câteva ore acasă dădeam în septicemie”

Calvarul unei constănţence, după o naştere prin cezariană: „Dacă mai stăteam câteva ore acasă dădeam în septicemie”

Replica API 30 noiembrie 2015 | 21:57 3778

Un nou caz de malpraxis?

Un nou caz de malpraxis?

Aura şi Aurelian Purice

O constănţeancă, stabilită de ani buni în Madrid, a trecut prin clipe cumplite după o operaţie de cezariană efectuată într-un spital privat din România. A ajuns în sala de operaţie de trei ori, în două spitale diferite, în decurs de 19 zile, după ce în urma cezarienei s-a ales cu o infecţie care îi putea fi fatală. Constănţeanca a fost la un pas de septicemie. Aura Purice a devenit mamă pentru a doua oară la începutul lunii noiembrie. A adus pe lume o fetiţă, însă nu se poate bucura pe deplin de micuţa sa. De atunci, femeia a trecut prin dureri insuportabile.

Medicii care au efectuat operaţia de cezariană i-ar fi uitat în abdomen „două câmpuri (pansamente –n.r.)”. Pentru Aura coşmarul a început pe data de 1 noiembrie, la o unitate de tratament din Constanţa, când a dat naştere unei fetiţe în urma unei intervenţii de cezariană, efectuată de doi medici. După intervenţie, cadrele medicale au externat pacienta împreună cu micuţa fără să-i precizeze că rezultatele analizelor de laborator ar indica o infecţie în organism (foto). Femeia spune că a început să se simtă din ce în ce mai rău imediat după ce a ajuns acasă.

Nu bănuia ce avea să i se întâmple. În urma unei căzături, Aurelia şi-a fracturat piciorul stâng şi a fost nevoită să ajungă din nou la spitalul privat. Cei de acolo i-au mai făcut un set de analize şi i-ar fi spus că stările de ameţeală sunt din cauza unei „depresii postpartum”. „Am trecut prin mari greutăţi. Am tăietură pe toată burta. Pe data de 1 noiembrie m-au internat la ora şapte. La ora nouă am născut-o pe fetiţa cea mică. La ora 10.00 m-au băgat la Terapie Intensivă. A doua zi mi-au făcut analizele, dar nu mi le-au arătat. Mi-au zis că rezultatele sunt bune. Leucocitele erau 18.20. Atunci nu ştiam ce înseamnă.

Miercuri ne-au externat. Tot atunci a venit şi soţul din Madrid. Până duminică mi-a fost rău. Nu puteam să mă ridic din pat. Eram ameţită. În noaptea de luni spre marţi am mers la baie, am ameţit şi am căzut cu piciorul sub mine”, a declarat Aura. Cu piciorul fracturat şi extrem de slăbită, Aura a fost transportată la Policlinica cu plată din Constanţa. „Mi-au pus piciorul în ghips şi de la Policlinică m-am dus la ISIS, pentru că mă simţeam ameţită. Cei de acolo mi-au făcut din nou analize şi au zis că am depresie postnatală şi că pot să merg acasă, deşi eu aveam leucocitele crescute 24.88.

Au zis că este normal ca o lăuză să treacă prin depresie şi mi-au prescris ampicilină la şase ore. La scurt timp a început să mă doară foarte tare operaţia. Mi-am pus gheaţă în zona în care mă durea, am adormit, iar noaptea m-am trezit speriată. Se rupsese operaţia şi curgea un lichid din mine. Soţul a chemat salvarea şi m-a dus la Judeţean. Dacă mai stăteam câteva ore acasă dădeam în septicemie. Medicii de la Judeţean m-au operat de urgenţă. (…) În timpul operaţiei, i-am auzit când spuneau că au găsit două câmpuri”, a declarat Aura. A doua intervenţie chirurgicală a scos la iveală, că în spatele chinului femeii, se aflau două pansamente.

Dacă mai stătea acasă, femeia risca să-şi piardă viaţa. „În data de 2 noiembrie, când au avut rezultatele analizelor, cei de la ISIS puteau să ne spună că este vorba de o infecţie, dar nu au spus. Leucocitele erau crescute. Soţia se simţea în continuare ameţită. A căzut şi şi-a rupt piciorul. În 10 noiembrie am revenit la ei, iar numărul leucocitelor era mai mare. Puteau să spună că este ceva în neregulă, dar nimic. Apoi i s-a rupt operaţia. Mirosea urât, curgea infecţie. Nu ştiam ce se întâmplă. I-am sunat şi ne-au spus că vin numai la cazuri foarte urgente şi să mergem noi acolo. Nu înţeleg ce înseamnă pentru ei un caz urgent. Am chemat ambulanţa şi am mers la Spitalul Judeţean.

Documentele sunt doveditoare. De la ISIS s-a ales cu o infecţie intraspitalicească. Să-i lăsăm să meargă mămicile în continuare acolo, să moară cu zile şi să mai şi plătim ca fraierii, ar fi absurd. Este hotel, nimic altceva. Nu îi interesează decât banii. Noi am trecut printr-o traumă. Soţia plânge din orice”, a declarat soţul Aurei. Femeia susţine că operaţiile i-au lăsat o cicatrice urâtă, iar problemele medicale continuă. Aura nu poate să ridice greutăţi, nu se poate deplasa singură, nu-şi poate alăpta copilul. „Mai are un singur tub de drenaj şi mergem din două în două zile la pansat. A fost într-un hal fără de hal. Am zis că moare.

Mulţumim medicilor de la Spitalul Judeţean că i-au salvat viaţa. Dacă nu erau ei, acum cred că nu mai trăia”, a spus soţul Aurei. Din biletul de externare de la Spitalul Judeţean reiese faptul că Aura a ajuns în stare foarte gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe: “Pacienta în vârstă de 37 de ani se prezintă în Serviciul de Urgenţă în data de 13.11.2015, ora 05.04, pentru plagă postoperatorie indurată, febră, polakiurie. Se decide şi se internează în Secţia de Obstetrică-Ginecologie II cu diagnosticul lăuzie ziua a XIII a după naştere prin cezariană, infecţie urinară, fractură glezna stângă imobilizată cu atelă gipsată”.

Acum femeia încearcă să se recupereze şi în acelaşi timp vrea să ştie exact ce s-a întâmplat în urma operaţiei de cazariană care i-a pus şi viaţa în pericol. “A ajuns la noi pentru că avem echipă permanentă de gradă, Terapie Intensivă, şi orice caz s-ar agrava ajunge aici. Avem toate posibilităţile: trei linii de gardă la Ginecologie, patru linii de gardă pentru Anestezie. Sistemul privat din România nu are aşa ceva. La orice boală, chiar dacă la prima vedere pare simplă, există un 0,1 la sută posibilitatea de a se complica”, a declarat dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Soţul Aurei nu înţelege de ce medicii spitalului privat nu i-au oferit nişte explicaţii după tot ce s-a întâmplat, motiv pentru care au făcut o plângere penală în vederea elucidării misterului: “Am făcut plângere la Parchet. Am două fete. Am o fată de nouă ani şi cea mică. Prima fetiţă s-a născut la Madrid. Cea mică am zis să se nască în România, la un spital privat. Iniţial, soţia a fost la medicul Ion Niculescu din Mangalia. La opt luni, când am mers cu soţia la control, medicul Niculescu ne-a spus că are probleme cu procesul şi că nu mai poate să se ocupe de noi.

Apoi am zis să mergem la un spital privat. Soţia a vrut să nască prin cezariană, să nu se mai chinuie. Ea a acceptat la aproape 40 de ani să mai facem un copil. Mulţumesc lui Dumnezeu că am găsit medici buni la Spitalul Judeţean. Era să rămân fără soţie, cu doi copii”. Unul din medicii care au operat-o în sistemul privat a evitat să ofere un punct de vedere privind acest caz. “Dacă vreţi să avem o discuţie, atunci veniţi luni sau miercuri la ISIS şi stăm de vorbă. Acesta este răspunsul”, a declarat medicul Ioana Buda.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367