REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Canalele Navigabile au trecut pe pierdere, după ani de profit. Noua conducere dezvăluie jaful din mandatul lui Daniel Georgescu

Canalele Navigabile au trecut pe pierdere, după ani de profit. Noua conducere dezvăluie jaful din mandatul lui Daniel Georgescu

Replica API 11 mai 2016 | 00:00 1100

Angajări pe pile și huzur pentru directori, marea realizare a fostei conduceri

Angajări pe pile și huzur pentru directori, marea realizare a fostei conduceri

Daniel Georgescu

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA (CN ACN) Constanța a trecut pe pierderi, după ce, ani la rândul, a înregistrat profit. Noua conducere, instalată în februarie 2016, a venit cu un plan de administrare care vizează inclusiv restructurări de personal în condițiile în care compania de stat plătea salarii pentru posturi dintre cele mai bizare, precum cele de spălători de mașini și operatori xerox, după cum arăta „Replica” numerele trecute. Planul de administrare trebuie însă aprobat și de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), de pe 17 mai, iar deciziile de la nivel central nu au fost întotdeauna foarte coerente atunci când a venit vorba de ACN. Reamintim faptul că societatea a funcționat din 2013 cu un Consiliu de Administrație (CA) ilegal, în sensul că a fost păstrat în funcție deși i s-a respins planul de administrare.

ACN a raportat pentru 2015 o cifră de afaceri de 50.477.723 lei, mai mare ca în 2014, dar și pierderi de 1.064.593 lei, față de profitul net de 2.317.251 lei înregistrat în anul anterior. Noul CA, alcătuit din Profit Ioniță (președinte), Ștefan Alexandru Frangulea (vicepreședinte) și Cristian Ianca, Călin Adrian Meteș, Andrei Aurelian Popa, Gelu Stan și Aurelian Mircea Radu Trifa (membri), a redactat un plan de administrare al ACN care urmează să fie aprobat (sau nu) de AGA. Potrivit documentului publicat de companie, o problemă delicată o reprezintă finalizarea a patru proiecte cu finanțare europeană, din cauza lipsei documentației pentru accesarea fondurilor. Este vorba despre modernizarea ecluzelor, modernizarea Portului Luminița, modenizarea Portului Medgidia și modernizarea Portului Ovidiu, proiecte cu o valoare totală de 148,9 milioane de euro, care trebuiau finalizate până în 2019, în cazul primului, respectiv 2018, pentru celelalte. În cazul tuturor se înregistrează însă „întârzieri legate de nefinalizarea documentelor necesare accesării fondurilor europeneprin POIM”, se arată în raportul emis de noul CA. În planul de administrare sunt prezentate și o serie de măsuri pentru creșterea eficienței economice, așa cum au fost ele gândite de noii administratori, în condițiile în care statul nu are elaborată o strategie specială pentru dezvoltarea Canalelor Navigabile. Printre cele mai interesante măsuri asumate de actualul CA se află creșterea tarifelor de închiriere a infrastructurii portuare cu minim 10%, corelarea strategiei cu celelalte companii de administrare portuară și fluvială și instituirea unui tarif de coparticipare a utilizatorilor de apă din canal. Cel mai mult e de lucrat la partea de personal și cheltuieli, au constatat noii administratori, motiv pentru care există zeci de măsuri propuse pentru redresarea ACN, care avea la finele lui 2015 un număr de 419 angajați.

Abuzuri scandaloase ale directorilor, ignorate de șefii de la București

Astfel, se vrea un audit extern pentru cu privire la resursa umană și creșterea gradului de profesionalizare, creșterea gradului de informatizare a proceselor tehnice, ceea ce va duce la scăderea cheltuielilor cu materiale și forța de muncă și, foarte interesant, “optimizarea structurii organizatorice și de personal, absorbția compartimentelor mici (de ex. Compartiment informații clasificate) în cadrul unora mai mari, desființarea biroului de consilieri ai directorului general (adică angajați de actualul director, consilierul local PSD Daniel Georgescu- n.red.), reducerea posturilor de conducere, descentralizarea unor atribuții”, după cum se arată în planul de administrare. De asemenea, conducerea ACN are în vedere reducerea numărului de personal pe cale naturală, prin pensionare, revizuirea grilei de salarizare, pentru încurajarea performanței, reanalizarea programului de lucru și ajustarea echipajelor, atribuții de pază și securitate către angajați, în ture, pentru reducerea costurilor cu firmele private de pază, redistribuirea surplusului de personal excedentar (de exemplu șoferi, marinari, arhivari etc), dar și desființarea posturilor de șoferi pentru mașinile destinate directorilor executivi. De asemenea, se va interzice angajarea de personal de către conducerea executivă fără o justificare corespunzătoare și nu se vor mai angaja pensionari. Altfel spus, sub conducerea actualului Georgescu se cam umpluse ACN de oameni angajați fără nici un rost, decât cel al salariului sănătos încasat degeaba de la o companie de stat. În fine, noul CA vrea impunerea de cote de combustibil și completarea responsabilă a foilor de consum, introducerea unui sistem de urmărire și control al consumului de combustibil la rezervoarele mașinilor, ambarcațiunilor și utilajelor din dotarea ACN, instalarea de GPS și stabilirea unor cote justificate de consum. De asemenea, alimentările individuale se vor face numai pe baza unor carduri personalizate, cu limită de consum, reducerea parcului auto etc. Cu alte cuvinte, sub actualul director general, în funcție din 2012, s-a furat combustibil și s-au folosit mașinile companiei care cum l-a tăiat capul pe orice șefuleț. Huzurul directorilor din ACN ar putea fi, foarte probabil, unul din motivele pentru care aceștia au putut rămâne atâția ani în funcție, dacă au știut la cine și cum să “apeleze”.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367