REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cât câştigă un cerşetor în Constanţa pe timp de vară şi unde ajung banii

Cât câştigă un cerşetor în Constanţa pe timp de vară şi unde ajung banii

Replica API 22 iulie 2016 | 00:14 725

Afacerea „mâna-ntinsă”

Afacerea „mâna-ntinsă”

Îi vedem prin tot oraşul Constanţa, prin staţiuni, au diferite mesaje induioşătoare, însă, ce este cu adevărat şocant se leagă de faptul că, la finele zilei, au buzunarele pline cu bani. „Candidatul” ideal trebuie sa aibă un handicap cât mai mare, să cunoască „terenul” şi să fie motivat să lucreze de dimineaţă până seara. Vârsta nu este importantă, la fel, nici sexul. Ce nu ştim cu adevărat este câţi bani sunt la mijloc în această „afacere”: cerşetoria.

Pentru a desluşi misterul legat de „averile” pe care indivizii care apelează la mila publicului le fac, reporterii cotidianului „Replica” de Constanţa au discutat cu un cerşetor de etnie romă, în vârstă de numai 10 ani. Acesta frecventează staţiunea Mamaia pe timp de vară, iar în rest îl putem găsi la „muncă” în parcul Tăbăcărie sau prin parcările din zonă. Minorul s-a dovedit a fi foarte relaxat şi a dat detalii din activitatea sa cotidiană. „În cursul săptămânii câştig în jur de 100 de lei, în weekend treaba merge mai bine, pot să scot şi 150 lei dacă am noroc”, a spus el. Şi, ce este interesant se leagă de faptul că alţii fac averi pe spatele celor care cerşesc. „Banii nu-mi rămân mie, eu opresc maxim 20 leii şi restul se duce la alţi băieţi, dacă fug cu banii, sunt prins şi bătut”, a completat minorul. Cine sunt aceşti băieţi? – este întrebarea? De cele mai multe ori sunt fraţi mai mari sau alte rude, care la rândul lor trebuie sa plăteasca o taxă către alte grupări, infracţionale am putea spune. Interesant de precizat, în acest context, că unele biserici sau mănăstiri din Constanţa au fost nevoite sa angajeze firme de pază pentru a scăpa de cerşetorii care apăreau într-un număr tot mai mare. Având în vedere sumele vehiculate, putem să concluzionăm că profitul nu este de neglijat. S-au declanşat cercetări, au fost aplicate amenzi şi s-au întocmit dosare penale, mai multe anchete ale Poliţiei fiind în toi. Chiar şi aşa, grupările s-au adaptat şi au găsit metode de a scăpa basma curată, trimiţând la cerşit minori. Surse din cadrul Poliţiei ne-au precizat că în prezent se desfăşoară acţiuni de „deratizare” a acestor „paraziţi” ai societăţii şi că putem observa că numărul lor a început să scadă în intersecţiile din municipiu. În acelaşi timp, Poliţia roagă cetăţenii să furnizeze orice informaţie legată de grupuri infracţionale sau persoane suspecte ce deranjează ordinea publică.

Gabriel GÎRBACI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102