REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cât costă să mergi la şcoală? Părinţii s-au săturat de fondul clasei: „Am fost ameninţaţi că ne mută în cea mai urâtă clasă”

Cât costă să mergi la şcoală? Părinţii s-au săturat de fondul clasei: „Am fost ameninţaţi că ne mută în cea mai urâtă clasă”

Replica API 27 iulie 2016 | 00:37 477

Gratuitate? Doar în teorie

Gratuitate? Doar în teorie

Potrivit legii, dacă un copil învaţă la o şcoală de stat nu trebuie să plătească nimic. Desigur, acest lucru este doar de faţadă, deoarece de zeci de ani elevii dau bani la şcolile de stat la care învaţă. Elevii şi părinţii sunt sătui de această situaţie, însă sunt conştienţi că nu prea au ce face. Tocmai din acest motiv, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) realizează un studiu prin care să afle cât îi costă pe elevi să meargă la şcoală şi implicit pe părinţii care contribuie cu bani ca să suporte cheltuielile într-o unitate de învăţământ public.

Asociaţia Elevilor din Constanţa realizează, în perioada 25 - 31 iulie 2016, un studiu privind costul educaţiei publice în municipiul Constanţa. „Cât costă să mergi la şcoala publică “gratuită”? - este o întrebare prin care vrem să ajungem mai aproape de problemele financiare ale elevilor din municipiul Constanţa, să aflăm cât şi pentru ce trebuie să plătească pentru a beneficia de un serviciu public, care se vrea „gratuit” pentru elevi.

Prin completarea unui formular ne poţi ajuta să luptăm mai bine cu fenomenul plăţilor informale care a cuprins întregul sistem educaţional din România şi care pune presiune pe veniturile părinţilor şi elevilor”, este mesajul transmis de AEC. Rezultatele studiului intitulat „Cât costă să mergi la şcoală?“ vor fi prezentate la începutul lunii septembrie, înainte de începerea noului an şcolar. Şi asta întrucât sunt constănţeni care spun că au contribuit şi cu câte 300-400 de lei ca să îşi trimită copilul la şcoală.

Elevii şi părinţii constănţeni, sătui să mai dea bani

Atât elevii cât şi părinţii au ajuns la capătul puterii. În plus, unii părinţi fac eforturi mari pentru a-şi trimite copiii la şcoală. „Băiatul a terminat clasa a III-a şi trece a IV-a. Anul trecut cred ca am dat la şcoală aproximativ 10 milioane lei vechi. Bani pentru fondul clasei, pentru fondul şcolii, pentru excursii şi tot aşa. Anul acesta învăţătoarea ne-a spus că trebuie să renovăm clasa, dar majoritatea părinţilor nu au fost de acord. Nici nu ai cum să nu dai bani pentru că atunci se uită urât la tine şi la copil”, a afirmat o mămică.

Situaţia nu este prea diferită nici la licee. Un elev de clasa a XI-a a povestit cum au fost nevoiţi să schimbe toate scaunele din clasă. „În general clasa noastră nu prea dă bani, pentru că nu vrem. Anul trecut diriginta ne-a spus că, dacă nu schimbăm scaunele, o să ne mute în cea mai urâtă clasă din şcoală. Cum noi nu am vrut să ne mutăm am fost nevoiţi să cumpăram scaune noi. Am dat fiecare elev câte 120 de lei. Fiecare elev şi-a cumpărat practic scaunul pe care stă. Acest lucru nu mi se pare normal”, a declart Matei.

Noul regulament şcolar: Fără fonduri de protocol sau alte strangeri de bani

În noul Regulament de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ preuniversitar (ROFUIP), la art. 196 se interzice constituirea de fonduri de protocol sau a oricărui alt fond destinat derulării examenelor/ evaluărilor naţionale. O altă prevedere importantă este la art. 197 unde se specifică faptul că în unităţile de învăţământ fumatul este interzis, conform prevederilor legislaţiei în vigoare. La art. 198 scrie că în unităţile de învăţământ se asigură dreptul fundamental la învăţătură şi este interzisă orice formă de discriminare a copiilor/ elevilor şi a personalului din unitate.

Totodată, la art.11 se prevede că toate cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14.00. În situaţiile în care clasele din învăţământul primar funcţionează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învăţământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele cinci minute se organizează activităţi de tip recreativ.

O altă prevedere importantă este la art. 49 prin care se interzice personalului didactic de predare să condiționeze evaluarea copiilor/elevilor sau calitatea prestației didactice la grupă/clasă de obținerea oricărui tip de avantaje de la copii/elevi sau de la reprezentanții legali ai acestora. Astfel de practici, dovedite de organele abilitate, se sancționează conform legii. Potrivit noului regulament aflat la stadiu de proiect, dirigintele are un rol important în clasă. La fel şi Comitetul de părinţi pentru care au fost incluse mai multe reguli.

Astfel, unul dintre exemple vine la art. 181 ((1) Comitetul de părinţi poate decide să susţină, inclusiv financiar prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie.

(2) Sponsorizarea unei grupe/clase de către un agent economic/persoane fizice se face cunoscută comitetului de părinţi. Sponsorizarea nu atrage după sine drepturi suplimentare pentru copii/elevi/părinți, tutori sau susținători legali.

(3) Este interzisă implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea fondurilor.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102