REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce pot păţi persoanele care găsesc bunuri şi postează pe internet anunţul, în loc să meargă la Poliţie

Ce pot păţi persoanele care găsesc bunuri şi postează pe internet anunţul, în loc să meargă la Poliţie

Replica API 12 ianuarie 2016 | 23:05 495

Facerea de bine… amendă sau închisoare

Facerea de bine… amendă sau închisoare

Facerea de bine… nu are mereu rezultatul scontat. Aici se încadrează şi cei care găsesc bunuri şi, în loc să meargă la Poliţie, aleg să posteze anunţuri pe Facebook. Chiar dacă intenţia este una bună, acest lucru se poate întoarce împotriva lor. Potrivit poliţiştilor, dacă în termen de 10 zile bunul nu ajunge în posesia proprietarului de drept sau nu este depus la Poliţie, cel care a postat anunţul se poate alege cu dosar penal.

Reţelele de socializare au multiple întrebuinţări, între care şi postarea de anunţuri. Prin urmare, dacă ai pierdut un bun, ai fotografiat un hoţ în plină acţiune etc., cu siguranţă aceste informaţii pot fi găsite pe Facebook. Spre exemplu, zilele trecute, o persoană a postat că a găsit mai multe acte de identitate, aparţinând unui tânăr din Tomis Nord, distribuind şi o fotografie cu buletinul acestuia. Ulterior, o altă persoană şi-a anunţat prietenii virtuali că a dat peste un portofel: „Dacă recunoaşte cineva acest portmoneu, l-am gasit în Cinema City Maritimo, acum 10 minute. În el se alflă o sumă considerabilă de bani! Vă rog daţi mai departe, poate găsim persoana nefericită”, se arată în anunţul din data de 8 ianuarie. Este clar că, fără doar şi poate, aceşti tineri vor să ajute, însă, potrivit legii, lucrurile se pot întoarce împotriva lor. „Trebuie să se prezinte la Poliţie, în primul rând. În caz contrar, pot fi acuzaţi de însuşirea bunului găsit. Poate că persoana vătămată a depus plângere la noi, încep cercetările şi lucrurile se complică. De asemenea, dacă buletinul a fost postat pe internet şi persoana în cauză se simte lezată şi depune plângere, iar nu este bine pentru cel ce a postat. Astfel, pentru a evita o serie de neplăceri, persoanele trebuie să se prezinte la Poliţie”, au declarat, pentru „Replica”, oamenii legii. Mai exact, potrivit Art. 243 din Noul Cod Penal, care se referă la însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, din cadrul infracţiunilor contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii: fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Totodată, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102