REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce spun parlamentarii constănţeni despre înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate

Ce spun parlamentarii constănţeni despre înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate

Replica API 14 octombrie 2015 | 00:00 274

Respinsă de Senat, instituţia e „la mâna” deputaţilor

Respinsă de Senat, instituţia e „la mâna” deputaţilor

Puiu Haşotti, Gheorghe Dragomir

Aprobat de Guvern, proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, iniţiat de ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, nu a primit marţi, 13 octombrie, numărul suficient de voturi în plenul Senatului. Documentul a primit doar 66 de voturi pentru, în condiţiile în care era nevoie de 84 de voturi favorabile. Au fost şase abţineri şi 36 de voturi împotrivă. „Ori e sabotată legea, ori ei (Puterea – n.r.) tratează cu lipsă de seriozitate acţiunea din Senat“, sunt de părere parlamentarii constănţeni.

Alexandru Mazăre

Liberalii au votat, marţi, împotriva înfiinţării Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, deşi în cadrul Comisiei Juridice, comisia de fond, aceştia au votat un raport de admitere al proiectului, votul fiind unanim. Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, votul decisiv aparţinând deputaţilor. De ce proiectul nu a fost „acceptat“ de Senat?

Parlamentarii constănţeni explică: „La Senat, coaliţia de la guvernare nu funcţionează. Atâta timp cât au o largă majoritate şi nu-şi trec legile, ori e sabotată legea, ori ei tratează cu lipsă de seriozitate acţiunea din Senat. Altfel nu-mi explic... O majoritate, atunci când are voinţă politică, trece orice proiect. N-au luat în calcul cât de benefic ar fi proiectul. Nu e prima oară când se întâmplă acest lucru la Senat. La Cameră mai rar, dar la Senat înţeleg că tratează cu superficialitate acţiunea parlamentară. De obicei, cei din opoziţie nu votează cu puterea, tocmai pentru a se da posibilitatea să vadă dacă susţin sau nu acele proiecte. Dar dacă cei din Guvern ar fi venit să explice de ce e bun acest proiect, de ce se impune şi dacă, într-adevăr, legea e corectă şi benefică, sunt convins că ar fi trecut“, a declarat, pentru „Replica”, Gheorghe Dragomir, deputat PNL.

Senatul a respins, dar ce va face Camera Deputaţilor, camera decizională? „La Cameră, după ce va ajunge, vom vedea... Dacă sunt doar amendamente de adus, de îmbunătăţire pentru a fi o lege bună, sunt convins că va trece“, a menţionat Dragomir. „Orice lege care vine în sprijinul colectării corecte la bugetul statului a impozitelor şi a taxelor, a sumelor care provin din diferite hotărâri judecătoreşti, din acte legale, este bine să susţinem acest lucru. Cu o singură condiţie: să nu se creeze abuzuri în cadrul instituţiilor“ , a concluzionat Dragomir.

În timp ce senatorul PSD Alexandru Mazăre, parcă plictisit de situaţie, nu a dorit să comenteze, pe motiv că... n-are nici o părere sau nu vrea să aibă o părere ori „una din două“, după cum însuşi a declarat, colegul său, senatorul PNL Puiu Haşotti, ne-a precizat: „Din votul puterii, 4 au fost împotrivă şi 6 abţineri. Legea n-a fost susţinută, în primul rând, de Putere, care n-a venit în plen. La Camera Deputaţilor o să fie o negociere, o să se facă nişte amendamente“. Dacă va trece de Camera Deputaţilor, Agenţia va facilita urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile.

De asemenea, ea va administra, în unele cazuri, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal şi va gestiona sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni. Noua agenţie va gestiona şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367