REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ce ţepe imobiliare se dau în Constanţa: fundaţii cu sticle umplute cu nisip, terenuri în concesiune şi reţea de apă la comun

Ce ţepe imobiliare se dau în Constanţa: fundaţii cu sticle umplute cu nisip, terenuri în concesiune şi reţea de apă la comun

Replica API 9 ianuarie 2014 | 00:00 1749

În atenţia eventualilor cumpărători: câteva "ponturi"

În atenţia eventualilor cumpărători: câteva "ponturi"

Piaţa imobiliară din Constanţa a avut fluctuaţiile ei, în funcţie de situaţia economică a ţării. Însă, oricine îşi doreşte să se mute la "casa lui", aşa cum este şi vorba aceea românească. Doar că, de multe ori, sub un aspect bine lustruit se pot ascunde ţepe foarte mari, date fie de constructori, fie de cei care vând. Fie că este vorba de fundaţii făcute din sticle pline cu nisip, terenuri aflate în concesiune, nerespectarea distanţei dintre case sau chiar reţele de apă la comun, toate acetea reprezintă adevăruri ce devin dureroase dacă sunt descoperite după ce este achiziţionată casa şi nu înainte. Toate acestea pot fi evitate dacă cerem cartea de construcţie şi dacă apelăm la un expert autorizat.

Prin urmare, problemele apartamentelor, aflate la ultimul nivel, cu acoperişul, încălzirea sau mucegaiul, pălesc în faţa unor astfel de situaţii. În goana achiziţionării unei locuinţe au pornit şi doi tineri constănţeni, care, din fericire, au găsit şi dedesubturile aşa-ziselor afaceri, dând astfel piept cu crunta realitate şi cu dorinţa acerbă a unora de a face bani din orice. Cei doi ne-au relatat cum au dat peste o casă în Năvodari, care avea ridicaţi doar pereţii, din BCA. Urma să aibă 3 camere, iar terenul avea 400 de metri pătraţi. Casa se vinde cu 50.000 de euro, la gata. Însă, la plecare, cei doi tineri au intrat în vorbă cu un vecin şi astfel au aflat că lucrurile nu sunt chiar cum par. "Ne-a spus că terenul este în concesiune şi că va trebui să plătim 20 de milioane de lei vechi pe an", au declarat ei pentru "Replica". Prin urmare, mare atenţie, anunţul încă se află pe internet şi sună cam aşa: "Vânzare casă, suprafaţă teren 450 mp, suprafaţă construită 120 mp, parter: living, 3 dormitoare, baie, bucătărie, 2 terase, posibilitate mansardare, tabla lindab. Toate utilităţile. Se acceptă şi schimb cu apartament sau garsoniera plus diferenţă". Numai că acum preţul a crescut, ajungând la 60.000 de euro, "la cheie".

Apa la comun şi case lipite, cu acoperişurile suprapuse

"Cursa" a continuat, următoarea oprire fiind tot în Năvodari, acolo unde casa pusă spre vânzare era lipită de o alta, iar acoperişurile erau suprapuse la margine. Preţul era de 36.000 de euro. Cel mai probabil că a fost contruită de rude însă, o dată vândute imobilele, noii proprietari cu siguranţă vor intra în conflict, plus că nu au fost respectate nici normele de construcţie, cu distanţa aferentă. Astfel de cazuri au fost găsite şi în Valu lui Traian, Cumpăna, cât şi alte localităţi. Spre exemplu, un fenomen destul de întâlnit este legat de fundaţii, făcute din sticle de plastic umplute cu nisip, asemenea cazuri fiind depistate de noii proprietari. O altă familie din Valu lui Traian a fost nevoită să-şi distrugă curtea întrucât a descoperit că nu avea reţeaua de apă proprie, ci era legată de cea a vecinului. "Era un singur teren, am înţeles că a fost ulterior împărţit în două. Noi am cumpărat casa deja construită pe terenul situat mai în spate, iar proprietarul a rămas în casa din faţă. Totul a decurs normal până a fost vândută şi acea casă, când noul proprietar s-a arătat nemulţumit de faptul că noi aveam apa trasă din ţeava lor. Am spart tot prin curte şi s-a rezolvat, dar dacă ştiam de la început, poate că altfel stăteau lucrurile", ne-a spus bărbatul din Valu lui Traian. Iar lista poate continua la nesfârşit.

Ce trebuie să faci pentru a evita astfel de situaţii

Specialiştii în domeniu ne recomandă să nu ne grăbim atunci când vrem să ne cumpărăm o locuinţă. Să vedem cât mai multe, pentru a le compara. De asemenea, un lucru esenţial este acela de a cere cartea construcţiei, întrucât ea trebuie să existe, aşa cum este şi la autovehicule. Dacă vânzătorul dă din umeri, înseamnă că este ceva în neregulă la mijloc. De asemenea, un alt lucru foarte important se leagă de expertul autorizat. Este recomandat să apelăm la un asemenea expert din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice care, contra cost, ne poate spune dacă facem alegerea bună sau nu, fără a întâmpina probleme.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614