REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cea mai mare investiţie din Dobrogea devine şi mai mare: Canalele Navigabile suplimentează cheltuielile de modernizare

Cea mai mare investiţie din Dobrogea devine şi mai mare: Canalele Navigabile suplimentează cheltuielile de modernizare

Replica API 12 septembrie 2015 | 00:00 259

Mega-contract pentru băieţii deştepţi

Mega-contract pentru băieţii deştepţi

Cea mai mare investiţie de stat din Dobrogea de după 1989 va deveni şi mai mare, după ce beneficiarul a decis să suplimenteze costurile, prin clasica metodă a actelor adiţionale. Doar al optulea la număr, la doi ani de la atribuirea contractului, prin care se mai scot doar 2,4 milioane de lei din visteriile publice pentru lucrări care nu au fost prevăzute la întocmirea caietului de sarcini. Şi nu folosim ghilimele la cele 2,4 milioane lei, altminteri o sumă măricică, ţinând cont că valoarea totală a contractului este colosală: peste 1 miliard de lei, achivalentul a circa 250 milioane de euro. Investiţia demarată în 2013 urmează să fie finalizată în 2017 şi presupune modernizarea canalelor Dunărea- Marea Neagră şi Poarta Albă- Midia Năvodari.

Proiectul presupune modernizarea unor echipamente şi instalaţii vechi de 40 de ani, precum ecluzele de la Cernavodă, Agigea şi Ovidiu, staţia de pompare de la Cernavodă, galerii mari de apă de la Ecluza Ovidiu şi Ecluza Năvodari şi trei staţii pentru apărarea localităţilor împotriva inundaţiilor, de la Sştefan cel mare- Saligny, Faclia şi Mircea Vodă. Contractul în valoare de peste 1 miliard de lei a fost atribuit de Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) SA Constanţa în 2013, banii provenind din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial Transport, de la Fondul de Coeziune.

Lucrările au ca termen de finalizare anul 2017 şi sunt executate de un consorţiu exclusivist, care reuneşte, ca un făcut, cele mai controversate nume din industria de profil. Sfertul de miliard de euro va fi împărţit de singurele firme participante la licitaţia organizată de ACN, asocierea acestora fiind declarată şi câştigătoare a celui mai mare contract public atribuit în Dobrogea după 1989. Este vorba despre Romenergo SA Bucureşti (lider de asociere), DSD Noell GmbH Germania, UTI Grup SA Bucureşti, Argos SA Cernavodă şi Utilnavorep SA Constanţa, consorţiul beneficiind la sfârşitul lunii iulie a.c. de o suplimentare a fondurilor cu 2,4 milioane lei, fără TVA. Potrivit ACN, avem de-a face cu Actul adiţional nr. 8 la Acordul Contractual nr. 955/2013 „Proiectare şi execuţie: Modernizare ecluze - echipamente şi instalaţii”.

Modernizarea ecluzelor face parte din proiectul mare al modernizării canalelor navigabile şi costă 180 de milioane de euro, revenind, de asemenea, în grija consorţiului câştigător. Asocierea pentru sfertul de miliard de euro a adus unul lângă altul afacerişti numai unul şi unul. Astfel, Romenergo, una din cele mai mari companii energetice din România, este controlată de Dragoş Bîlteanu, poreclit „ţarul SIF-urilor”, arestat pentru manipularea pieţei de capital şi eliberat în iulie a.c. La rândul său, UTI Grup aparţine fostului colonel MApN Tiberiu Urdareanu, unul din puţini „grei” intangibili din businessul românesc, partener strategic al tuturor instituţiilor strategice naţionale.

Şi Argos SA este un nume cunoscut, „Replica” arătând zilele trecute că afacerea lui Lucian Lazia este în pragul colapsului, cu datorii de 20 de milioane de euro şi numeroase dosare în care i se cere falimentul, deşi a beneficiat de contracte extreme de bănoase cu statul, precum este şi cel din cazul de faţă. În fine, Utilnavorep SA este condusă de Marian Mitrea, fostul director general al Apelor Române din Dobrogea şi un abonat fidel la contractele cu statul.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108