REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CEDO obligă Primăria Năvodari să semneze pentru groapa de gunoi. Chelaru: Îmi dau demisia!

CEDO obligă Primăria Năvodari să semneze pentru groapa de gunoi. Chelaru: Îmi dau demisia!

Replica API 23 aprilie 2015 | 00:36 907

Războiul dintre Primăria Năvodari și Ecological Center continuă. Preotul Salomia: ”Vom apăra cu trupurile noastre orașul”

Războiul dintre Primăria Năvodari și Ecological Center continuă. Preotul Salomia: ”Vom apăra cu trupurile noastre orașul”

Florin Chelaru, preotul Andrei Salomia şi Liviu Stan

O decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a pus pe jar societatea civilă din Năvodari. Un document transmis de Ministerul Afacerilor Externe administrației locale impune construirea centrului de deșeuri periculoase pe teritoriul orașului Năvodari. Preotul Andrei Salomia, parohul Bisericii Buna Vestire, reprezentantul societății civile din Năvodari și fost consilier local, a anunțat miercuri, 22 aprilie a.c., că acțiunile de protest vor continua până la cele mai înalte și grave manifestări. Facem precizarea că Societatea Ecological Center SA a câştigat la CEDO o hotărâre definitivă prin care primarul oraşului Năvodari este obligat să îi acorde autorizaţie de constituire pentru un Centru de gospodărie deşeuri industriale. Reclamanta s-a plâns în cadrul procedurii CEDO că primăria Năvodari nu a executat hotărârea judecătorească internă nr. 759/12.08.2009, pronunţată în dosarul nr. 3966/118/2009 al Tribunalului Constanţa şi rămasă definitivă.

”Noi știm ce vrem, știm ce se întâmplă cu noi și de aceea nu vom fi de acord sub nici o formă ca în orașul nostru să se construiască această groapă de gunoi. Nu vom fi de acord niciodată. Dacă va fi nevoie, și nu sunt cuvinte goale, vom apăra cu trupurile noastre orașul”, a declarat preotul Salomia, fost consilier local. Conform preotului, societatea civilă din Năvodari funcționează și a știut întotdeauna ce este bine și ce este rău pentru oraș. ”Societatea civilă din Năvodari a știut că unitatea este importantă și de aceea în acest oraș funcționăm ca o familie, mă refer și la instituții, dar și la cetățeni. În clipa în care am auzit despre această groapă, care vrea să fie umplută cu deșeuri distrugătoare pentru noi și copiii noștri, am luat poziție și mai întâi am organizat un miting spontan prin care ne-am manifestat poziția noastră vizavi de această problemă. A urmat un referendum prin care 98 la sută din cetățeni și-a manifestat dorința clară ca în acest oraș să nu se construiască nici o groapă de gunoi. Vreau să vă spun că distanța la care este preconizată a fi construită această groapă de gunoi este atât de mică încât nu s-ar permite nici măcar construirea unei gropi de deșeuri menajere pentru că ar fi imposibil de trăit în orașul nostru din cauza mirosului și pânzei freatice. Noi suntem conștienți, înțelegem și știm că deșeurile chimice care se propun a fi aduse în această groapă de gunoi vor fi distrugătoare pentru noi, pentru copiii și nepoții noștri. Din acest motiv societatea civilă este foarte hotărâtă să reia manifestările de protest. Modalitățile de protest sunt multiple, dar dacă va fi nevoie vom merge până la cele mai înalte și grave manifestări de protest pentru a ne apăra orașul, copiii și nepoții”, a declarat preotul Salomia, fost consilier local.

Preotul Salomia: ”Sperăm că cei care ne-au cerșit voturile la toate alegerile nu vor rămâne reci la strigătul nostru”

Preotul Salomia cere sprijin președintelui României, Kaus Iohannis, premierului Victor Ponta, deputaților, senatorilor și președintelui Consiliului Județean Constanța. ”Sperăm că cei care iau decizii în această țară, cei care au venit și ne-au cerșit voturile la toate alegerile, vor urmări ce se întâmplă în orașul nostru. Vorbesc de președinte, premier, președinte de Consiliu Județean, deputați, senatori și toți cei responsabili de bunul mers ai societății civile din România. Nădăjduim că-i interesează soarta noastră și că nu vor rămâne reci la strigătul nostru, la protestul nostru și la dorința noastră de a opri acțiunea de distrugere a orașului Năvodari, de a opri crima cetățenilor orașului Năvodari. Sunt multe lucruri de spus, dar nădăjduiesc că s-a înțeles poziția societății civile și nădăjduiesc că persoanele care trebuie să audă vor auzi. Ne-am făcut datoria de cetățeni și sperăm să înțeleagă că avem nevoie de ajutorul lor”, a precizat preotul.

Primăria a depus în instanță cererea de revizuire și suspendare a efectelor deciziei CEDO

Primăria oraşului Năvodari a organizat, miercuri, la Casa Căsătoriilor din localitate, o conferinţă de presă pentru a face câteva precizări referitoare la o hotărâre CEDO prin care administraţia publică este obligată să elibereze autorizaţia necesară înfiinţării unui centru de deşeuri de către Marway Fertilchim ”paravan” pentru Ecological Center. Florin Chelaru, viceprimarul localității Năvodari, a declarat că nu se aștepta la o astfel de situație și că va face tot posibilul să-i găsească o rezolvare favorabilă comunității. „Mă bucur că ați venit aici, alături de noi. E un moment destul de greu pentru orașul Năvodari. În 1000 de ani nu aș fi vrut să fac o astfel de conferință. Este o situație de care am luat cunoștință acum două zile și speram să găsim o soluție pozitivă. Suntem aici pentru a face bine acestei comunități“, a spus alesul local, în cadrul conferinței. „Am chemat avocații să văd despre ce este vorba. De la Ministerul Afacerilor Externe am primit o adresă simplă, seacă, prin care noi trebuie să punem în aplicare decizia CEDO privind Ecological”, a spus Chelaru. Practic, CEDO obligă Primăria Năvodari să dea undă verde construirii depozitului de deșeuri. ”Nu este numai problema viceprimarului Chelaru, ci a tuturor constănțenilor. Este vorba de deșeuri cu conținut de sulf, deșeuri produse chimice, deșeuri din industria fotografică, sunt pagini întregi de deșeuri. Deșeuri care alții vor să le aducă în Năvodari“, a mai precizat Chelaru. Alesul local spune că nu înțelege de ce CEDO este de partea societății, în condițiile în care reprezentanții acesteia au fost condamnați cu suspendare, la fel și fostul edil, Tudorel Calapod, care a emis avizul. „S-a stabilit că fostul primar Calapod a făcut un abuz în serviciu atunci când a dat acel aviz. Cei de la Ecological au fost condamnați pentru uz de fals în forma continuată. Cele trei instanțe din România au decis că a fost de natură penală, s-a și judecat. S-a făcut un referendum și aceeași voință de 98 % nu vrea să se construiască acel centru de deșeuri. Am primit această adresă de la Ministerul Afacerilor Externe și mi se pare curios de ce nu ne-au apărat, așa cum ar fi trebuit“, a precizat Chelaru, care a ținut să mai aducă la cunoștință faptul că: „astăzi (miercuri –n.r.) am depus în instanță cererea de revizuire și suspendare a efectelor deciziei CEDO. Mâine o să depunem suspendarea provizorie. Sperăm într-un timp cât mai scurt să primim un răspuns pozitiv. Mi se cere să semnez o autorizație. Care hotărâre să o îndeplinesc? Cea a CEDO? Dar încalcă celelalte hotărâri? Cum să semnez? Apoi vine instanța, spune că am făcut abuz și fac închisoare”.

Chelaru: Personal nu voi semna o astfel de autorizație

Vicele mai susține că o hotărâre dată o instanță românească este opozabilă unei hotărâri CEDO. ”Da. În cazul unei revizuiri. Noi am discutat cu doamna director de la MAE, Irina Cambrea, iar soluția pe care și dumnealor au considerat-o oportună este această revizuire și suspendare a efectelor hotărârii CEDO. CEDO ne-a condamnat că nu se pune în executare o sentință. Se discută la CEDO numai executarea nu și validitatea hotărârii. Este o situație extrem de complicată. Sunt două instanțe: cea din România, care a cercetat cazul cu lux de amănunte, dar este și această instanță a CEDO. Este posibil ca la baza acestui dosar să fi fost anumite informații care i-au convenit lui (Roberto Vincentelli, deținătorul Ecological Center –n.r.). Personal nu voi semna o astfel de autorizație. Pentru mine este mai ușor să semnez o demisie de onoare decât să semnez o astfel de autorizație. O astfel de autorizație este un lucru rușinos pentru familia mea. Eu nu pot să mă mai duc acasă. Îmi dau demisia în momentul în care instanțele românești îmi vor spune că nu se mai poate face nimic și cei de la CEDO o să facă presiuni asupra mea. Nu vreau să stau într-o funcție în care eu nu m-aș mai regăsi. Cred că am făcut lucruri pozitive pentru Năvodari și nu are rost să fac jocurile unor persoane care sunt departe de orașul Năvodari. Îmi voi da demisia”, a explicat Chelaru.

Consilierul Stan: Nu putem să ne luăm după o hotărâre CEDO

Consilierul PSD Liviu Stan susține că CEDO a fost dusă în eroare. „În 2005, PSD Năvodari, prin inițiatorul Nastasia Chiru, hotărăște interzicerea și amplasarea pe teritoriul orașului a unui depozit pentru depunerea de deșeuri toxice. Ecological și-a schimbat denumirea societății. În 2009 s-a rectificat hotărârea prin care se spune că nici un centru de deșeuri nu poate fi deschis în Năvodari. Ecological a dat Primăria Năvodari în judecată la Tribunal și la Curtea de Apel Constanța. Câștigă și la Tribunal și la Curte. După descoperirea unor falsuri, respectiv certificatul de urbanism semnat în trei rânduri ba de domnul primar Ion Dobre, Dumnezeu să-l odihnească, ba de domnul Tudorel Calapod, a câștigat Primăria la Tribunal, la Curtea de Apel și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Prefectura, prin domnul prefect Claudiu Iorga Palaz, a atacat acest certificat de urbanism la Tribunalul Brașov unde s-a judecat procesul și s-a dispus să-i fie reținut un procent din salariul domnului primar Nicolae Matei pentru fiecare zi de întârziere. S-a câștigat la Brașov, a fost anulat certificatul de urbanism și Curtea a respins recursul celor de la Ecological. Atunci domnul viceprimar cum poate să semneze o autorizație care la baza ei au stat niște acte de corupție? Nu poate să semneze. Nu putem să ne luăm după o hotărâre CEDO. Ecological Center a dat niște documente numai din prima fază, nu a dat și celelalte documente. Consider statul român vinovat pentru că nu a dus mai departe hotărârile celelalte. Să nu mai vorbim de coincidența din ziua în care Curtea de Apel Brașov a dat o soluție favorabilă Primăriei Năvodari și Prefecturii, iar primarul Matei a fost arestat”, a spus Stan. Potrivit acestuia, Consiliul Local se declară ferm ”împotrivă” să semneze viceprimarul documentele pentru construirea depozitului de deșeuri. ”Mai bine plecăm acasă decât să devenim o pată neagră a orașului Năvodari. Nu vrem să rămânem în istorie ca ne-am omorât copiii prin otravă. Nu vom semna în nici un fel. Indiferent cine va fi și ce se va întâmpla noi preferăm să plecăm acasă, deși nu asta este o soluție. Ne vom lupta pe toate căile posibile să ducem bătălia până la capăt, dar de semnat noi nu vom semna. (…) Cum vom putea să stăm cu toate otrăvurile, să fim groapa de gunoi a Europei. Noi cerem revizuirea hotărârilor emise de instanțele românești care au fost duse la CEDO. CEDO a fost dusă în eroare pur și simplu”, a conchis Stan.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367