REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Centrele de plasament scot infractori pe bandă rulantă? La Agigea e TEROARE! UPDATE: Control de la CJC

Centrele de plasament scot infractori pe bandă rulantă? La Agigea e TEROARE! UPDATE: Control de la CJC

Replica API 7 martie 2017 | 12:27 1165

Control inopinat!

Control inopinat!

Situație disperată la Agigea. Atât cadrele didactice de la Școala Ion Borcea din localitate cât și primarul susțin că minorii instituționalizați la centrul de plasament Delfinul sunt infractori în devenire. Aceștia au precizat că sunt multe dosare penale în lucru ce-i vizează, că la centru situația este scăpată de sub control și că DGASPC nu se implică pentru a lua măsuri. "Fac scandaluri la școală, jignesc profesorii, fură, tâlhăresc, violează, distrug", cam acestea sunt acuzațiile. De cealaltă parte, reprezentanții DGASPC susțin că situația nu este aceasta. "Există copii cu probleme, pentru că vin din familii cu probleme. Dacă nu le-ar avea, nu s-ar afla la un centru de plasament. Sunt și copii care au săvârșit fapte infracționale, chiar noi am chemat Poliția. Dar sunt și copii cu rezultate foarte bune. Dar ei nu trebuie să fie marginalizați, să fie puși în ultima bancă, dați afară când fac gălăgie. Nu așa se rezolvă problema...", a spus Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

De multe ori s-a tot adus în discuție situația centrelor de plasament, acuzațiile fiind de la o activitate defectuoasă a angajaților și până la comportamentul copiilor. Rare nu au fost nici situațiile în care autorii unor furturi sau ai altor fapte infracționale s-au dovedit a fi copii din "orfelinat". Însă, de data aceasta se pare că o situație critică s-ar înregistra la Agigea, acolo unde cadrele didactice de la Școala Generală Ion Borcea susțin că se confruntă cu o situație ieșită din comun și asta pentru că la cursuri vin foarte mulți copii din cadrul centrului de plasamen "Delfinul" din localitate. Și asta nu ar fi o problemă dacă nu ar fi infiltrată și latura infracțională. Oamenii susțin că minorii iau parte la multe activități cu iz penal, iar când vin la școală provoacă scandaluri și jignesc profesorii de au ajun să stea cu un polițist la ușă. Cât despre cadrele didactice din centrul de plasament, se pare că ar fi depășiți de situție. "Ce se întâmplă acolo este adevărat. Probabil că asta se caută: ca acest sistem să scoată oameni defecţi și nimeni nu intervine, nici Direcția. Ce e acolo este de neimaginat. Sunt ținute la un loc fete și băieți, vă imaginați? La 14 – 15 ani? Nesupravegheați. Săptămâna trecută erau copii de la Delfinul în centru și aruncau cu pietre în trecători. Cum este posibil așa ceva? Ce căutau acolo nesupravegheați? Dar nu, nimeni nu este de vină. Am mai spus-o și o repet: acolo se fabrică infractori. Poliția are în lucru o grămadă de dosare. Plus că sunt și faptele nesesizate. Și, ce este mai grav se leagă de faptul că cei de la DGSAPC nu vor să comunice. Ne lovim de un zid", a declarat, pentru "Replica", Cristian Cârjaliu, primarul din Agigea. Potrivit reprezentanților IPJ Constanța, în anul 2016 au fost înregistrate 13 dosare penale, fiind vorba despre furturi, loviri sau alte violențe, distrugere și viol. De asemenea, multe au fost și intervențiile oamenilor legii la școala Ion Borcea, acolo unde profesorii spun că minorii sunt violenți, vorbesc urât și chiar se laudă în gura mare cum sparg locuințe, la fel petrecându-se și anul acesta când au pătruns într-o casă din localitate și au sustras mai multe bunuri, ancheta fiind în derulare. În plus, copiii se laudă și cu faptul că noaptea nu dorm pentru că ar putea face tot ce vor, inclusiv să se uite la filme porno.

Angajații centrului de plasament, depășiți de situație? Două educatoare vorbeau cum ar trebui bătuți!

Cât despre faptul că angajații centrului de plasament ar fi depășiți de situație, nu ar fi exclus și asta pentru că, spre exemplu, în 2014, două educatoare vorbeau pe Facebook despre metodele pe care adoptaseră: bătaia! Ancheta a fost demarată pe 27 octombrie 2014, când informaţia a ajuns şi la urechile reprezentanţilor DGASPC Constanţa. Din câte se pare, două educatoare ar fi fost surprinse discutând pe site-ul de socializare Facebook despre metodele de a linişti copiii. Mai exact, una dintre ele îi spunea celeilalte să ia deoparte un anumit minor şi să-l „caftească” pentru a se răcori, dar şi pe alţi doi, ceva mai agitaţi, după care va vedea cum se vor potoli. Se pare că discuţia a fost văzută de către un părinte şi făcută publică. Cele două educatoare nu au recunoscut, menţionând că le-au fost sparte conturile de Facebook.

UPDATE Președintele CJC a ajuns la centrul de plasament, în control!

Marius Horia Țuțuianu a ajuns, în cursul zilei de marți, 7 martie, la Centrul de Plasament Delfinul de Agigea, fiind vorba despre un control inopinat! "Am fost astăzi într-un control la Centrul de Plasament Delfinul din localitatea Agigea. Recunosc, nu am fost mulţumit de ce am găsit acolo. Prin urmare, am cerut demararea unei anchete administrative, dar şi constituirea unei comisii de disciplină care să analizeze în ce mod conducătorii şi personalul din acest centru şi-au îndeplinit sau nu atribuţiile de serviciu. Aştept un raport în cel mai scurt timp!", a spus Țuțuianu.

DGASPC: Lucrurile sunt prezentate nu tocmai în conformitate cu realitatea!

"Lucrurile sunt prezentate nu tocmai în conformitate cu realitatea. În ceea ce privește colaborarea Direcției cu Școala și cu Primăria, ea a existat. Au existat acțiuni ale Primăriei și ale școlii în care au fost implicați și copiii din centre, cum a fost și ziua de 1 iunie – spre exemplu... O colaborare a existat tot timpul. Acum, referitor la problemele de comportament ale copiilor de la Agigea, ele sunt generalizate în mod eronat pentru că nu toți cei 65 de copii creează probleme. Situația este ușor alta față de alte centre de plasament, pentru că celelalte pot trimite copiii la alte școli. În Agigea nu este decât una. Ideea este că unii dintre copii sunt cu istoric de abuz și neglijare. Deci, pornind de la profilul psihologic al copilului, da, sunt câțiva care au probleme de comportament, care au comis și fapte antisociale în sensul că au furat inclusiv din locuințe. Dar când au apărut aceste evenimente, noi personal am anunțat Poliția. Șefa Centrului chiar a solicitat sprijinul Poliției, să facă ședințe prin care copiii să fie informați ce riscă dacă comit fapte antisociale sau dacă aduc injurii. Există copii care, dacă vine o familie în centru și acordă atenție unui alt copil, trântește, sparge, izbucnește. Pentru că retrăiește sentimentul abandonului. Repet, dacă nu ar fi copii cu probleme, nu ar fi în centrul de plasament. Dar dacă ei nu sunt integrați în societate... Din păcate, au fost cazuri în care, nu generalizăm, au simțit respingerea fie din partea cadrelor didactice, fie din partea colegilor. Atunci, când s-au simțit marginalizați – puși în ultima bancă, tratați cu răceală, dați afară când fac gălăgie – au arătat că și ei pot face rău. Este vorba despre un comportament reactiv. Direcția nu poate fi singură în aceste situații. Are nevoie de colaborare cu școala, cu toți care se pot implica", a declarat, pentru "Replica", Roxana Onea, purtătorul de cuvânt din cadrul DGASPC.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sefii de cacat asata sunt la dgaspc , pusi pe capatuiala si in general mizerabili ca si caracter uman. li se rupe de copii sa isi ia salariile si cam atat.
3
0
Foarte bine faceti domnule horia. Bravo
3
2
Majoritatea sunt copii de HANDICAPATI MINTALI, BOLNAVI PSIHICI SI TIGANI, IN ROMANIA SUNT INTRE 1 SI 3 MILIOANE DE TIGANI SI PESTE 1 MILION DE BOLNAVI PSIHICI INCURABILI, CE VIATA NORMALA POT SA AIBA URMASII LOR? Majoritatea fie vor sfarsi in trafic de carne vie, fie pe strazi sau cel mai rau vor deveni INFRACTORII DE MAINE CARE VOR ATENTA LA SIGURANTA FIZICA, PSIHICA SI VIATA CELOR PE BANII CARORA AU TRAIT IN CENTRE DE PLASAMENT PENTRU CA ASA A VRUT STATUL SOCIALIST MARXIST CARE IN NUMELE DREPTURILOR "OMULUI" APARA DREPTURILE ORICARUI BIPED!
4
3
Scrie daca stii ceva...daca nu, taci.
4
2
Buna treaba faci domnule Horia, tine-o tot asa!
6
3
Domnule Horia trebuie pus putin biciul pe ei. Esti prea baiat pt hahalerele astea. Cum i-ai pus la treaba la Rajdp, la Delfinariu asa trebuie sa faci si aici si la paza si la muzeu. Intra putin in ei ca prea se cred de neatins. Spor
5
5
atat timp cat dinica ia spaga si o da mai departe nu se va face nimic toate contractele dgaspc sunt capusate si cu dedicatie
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218