REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cerc vicios la Constanţa: şoferii îşi găsesc avariate maşinile parcate aiurea pentru că nu au unde altundeva să le lase

Cerc vicios la Constanţa: şoferii îşi găsesc avariate maşinile parcate aiurea pentru că nu au unde altundeva să le lase

Replica API 24 noiembrie 2015 | 00:00 413

Unde avem voie să oprim şi să staţionăm?

Unde avem voie să oprim şi să staţionăm?

Nu mai este o noutate că locurile de parcare reprezintă o problemă reală a urbei de la malul mării, mai ales în cartierele cu străduţe înguste şi trotuare... lipsă. Prin urmare, şoferii sunt nevoiţi să improvizeze, chiar dacă acest lucru înseamnă, de multe ori, că apelează la o ilegalitate. Însă, când îşi găsesc autoturismele avariate, tot ei sunt cei nemulţumiţi şi de aici începe un adevărat uragan al reproşurilor şi al întrebărilor fără răspuns.

La finele săptămânii trecute, un şofer şi-a lăsat autoturismul pe strada Zmeurei din municipiul Constanţa, pe marginea drumului, iar când a revenit a găsit oglinda distrusă. „Cu mii de mulțumiri celui care a trecut pe strada Zmeurei în intervalul orar 16.05 - 16.10!”, a scris el pe Facebook, pe pagina Şoferi model vs pericole în trafic. Însă, mai toţi cei care i-au văzut postarea i-au reproşat că vina este şi a lui întrucât a oprit pe carosabil, încurcând astfel traficul rutier.

Totodată, au existat şi persoane care au menţionat că în zona respectivă chiar nu ai unde parca. „Şi eu stau tot acolo şi chiar de ar vrea să parcheze, nu ar avea unde... E o stradă de tot c..., nu sunt parcări dar nici de ai vrea nu ai putea. Şi la mine, săptămâna trecută, mi-a zburat oglinda dar nu a rupt-o. Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul”, a spus Tatiana V.. Prin urmare, la mijloc este vorba despre un cerc vicios. Însă, conform legii, când este vorba despre o ilegalitate nu se mai ţine cont de infrastructură.

Pur şi simplu trebuie să cauţi un loc special amenajat pentru a-ţi parca autoturismul, chiar dacă acest lucru nu este tocmai la îndemână. Dar şi aici sunt mai multe aspecte, precum dacă respectiva maşină încurcă circulaţia „Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.

Motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta. Oprirea, staţionarea sau parcarea pe drumul public este permisă numai în condiţiile prevăzute în regulament”, potrivit Codului Rutier. Trebuie să cunoaştem şi faptul că oprire înseamnă imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se considera staţionare. Se consideră parcare staţionarea vehiculelor în spaţii special amenajate.

Unde este permisă oprirea şi staţionarea?

Potrivit articolului 173 din Regulamentul de aplicare a noului Cod Rutier, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stângă, dacă rămâne libera cel puţin o bandă de circulaţie. Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a opririi; la o distanţă mai mică de 50 m de o trecere la nivel cu calea ferată; pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, pe viaducte şi în tuneluri; în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m; în locul unde este instalat indicatorul „Trecere pentru pietoni” sau pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea; în intersecţii, inclusiv cele cu sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 5 m de colţul intersecţiei; la mai puţin de 25 m de indicatorul staţiei pentru mijloacele de transport public de persoane; în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin această se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauza, să treacă peste acest marcaj; pe sectoarele de drum unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Depăşirea interzisă” etc. De asemenea, este interzisă staţionarea voluntară a vehiculelor, pe lângă sectoarele de drum unde sunt montate indicatoare specifice, pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367