REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Chevron face propagandă cu filme care plictisesc audienţa

Chevron face propagandă cu filme care plictisesc audienţa

Replica API 21 noiembrie 2013 | 00:00 386

Şedinţă cu scântei la Albeşti - VIDEO

Şedinţă cu scântei la Albeşti - VIDEO

Şedinţă miercuri, la Albeşti, unde reprezentanţii Chevron au dat "nas în nas" cu opoziţia localnicilor şi nu numai. Starea de tensiune s-a născut încă din primele momente, cei aproximativ 100 de participanţi nefiind deloc impresionaţi de abordarea pe care Chevron a aplicat-o. Compania americană a încercat să "ducă de nas" localnicii şi reprezentanţi ai autorităţilor locale cu documentarul "Gasland". Localnicii, cu mâinile încrucişate şi strângând din dinţi, n-au ezitat, pe finalul filmului, să se revolte: "Hai, fraţilor, ne spuneţi ce şi cum e cu gazele astea sau ne-aţi adus la film?", ofta un bărbat din spatele sălii Căminului Cultural. Nici nu s-a terminat bine documentarul şi criticile au început, luându-l cu asalt pe Luke Blackbourn, directorul de comunicare al companiei Chevron. Asediat cu o mulţime de întrebări din partea unor localnici înverşunaţi, Blackourn a "dres busuiocul" cu libertatea de exprimare, constituţii şi avantajele exploatării gazelor de şist, care, în sublimitatea lor, nu afectează cu nimic nici mediul înconjurător, nici piaţa imobiliară sau traiul oamenilor.

Cel care a dat tonul înverşunaţilor a fost Emilian Gui, care s-a recomandat a fi nu doar muzician, ci şi producător de filme. Astfel, considerându-se îndreptăţit să facă primul pas, l-a pus pe Blackbourn la zid: "Vreau să mă lămuresc în special în privinţa poluării. Unii spun că nu sunt bune, alţii spun că sunt bune gazele de şist. Scopul meu aici este să aflu cu adevărat dacă se va clarifica situaţia, deşi nu cred că este aşa de uşor. Nu cunosc chimie, am fost şi corigent la chimie, spre ruşinea mea, dar întreb ca orice cetăţean, ca orice om normal care nu ştie chimie. Ar putea fi dat în judecată Josh Fox, producătorul Gasland pentru escrocherie sau manipulare, după legile americane? Pentru că, din ce am înţeles din film, se pare că Gasland este o escrocherie", a declarat Gui, care a primit şi răspunsul din partea lui Blackbourn: "Una din trăsăturile principale ale Statelor Unite reprezintă dreptul la liberă exprimare, garantat de Constituţie. Oricine are dreptul de a contesta ceea ce spune producătorul Josh Fox. Este la latitudinea cetăţenilor să se exprime în această privinţă. Noi, cei de la Chevron, îi ajutăm pe oameni să descopere informaţii şi să afle adevărul sau să aibă propriile opinii". Dacă Blackbourn s-a forţat să-şi păstreze calmul şi zâmbetul pe parcursul dezbaterilor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, şi-a asumat rolul de arbitru al discuţiilor: "Dacă dumneavoastră credeţi că această întrebare este adecvată pentru o dezbatere publică, eu vă spun că nu e. Pe oamenii din comună îi interesează mult mai multe lucruri, dacă vor fi cutremure, dacă va fi poluată apa şi nu ce face compania X cu producătorul Y", a declarat Dragomir. Gui nu s-a lăsat mai prejos: "Nu iau în serios acest film. Dacă acest film este o păcăleală şi nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru escrocherie în America, la fel va fi şi aici. Fac filme şi eu la rândul meu şi ştiu că înseamnă luni întregi de muncă. Dacă ai o echipă, plătită de cineva, ce apare în el nu mai contează, aşa cum este acest Gasland".

Dragomir, scos "din pepeni"

Remarca l-a enervat la culme pe Cristinel Dragomir, care a abordat un ton vehement atât la adresa lui Gui, cât şi la adresa celorlalţi participanţi, care împărtăşeau punctele de vedere ale artistului: "o părere, foarte bine, nu am venit să ascult păreri. Ne puteţi scrie scrisori, le puteţi posta undeva. Vă spun aşa: aşteptăm întrebări de la locuitorii comunei strict pe subiect. După aceea, putem asculta părerile domnului muzician. Dacă, domnule muzician, faci parte din categoria celor care le ştiu pe toate, te rog frumos să părăseşti sala, pentru că noi avem treburi serioase. Am înţeles, aţi venit cu oameni. Cui îi convine ce se discută aici, să rămână. Vă rog să nu mă mai întrerupeţi, că vă dau afară, da"? Reacţiile la afirmaţiile lui Dragomir nu au fost dintre cele mai aşteptate, întrucât sala l-a aplaudat pe Gui şi mai multe persoane au părăsit incinta, vociferând în faţa unui Blackbourn care se străduia în continuare să îşi afişeze zâmbetul. George Balaur, absolvent al Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân", născut în Plopeni, cu o afacere deschisă în Mangalia şi protestatar constant al exploatării gazelor de şist, a continuat politica lui Gui şi, înarmat cu informaţii din presa americană, a tunat şi a fulgerat la adresa reprezentantului Chevron: "Poluarea are efect cumulativ în timp. Va fi din ce în ce mai infestată apa, atingând un nivel al infestării în aproximativ 50 de ani de la încetarea exploatării, potrivit studiilor şi care se va extinde, datorită vânturilor, râurilor sau ploilor. Un lucru foarte important: scăderea preţului activelor imobiliare. Acestea devin ca valoare aproape de zero, deoarece nimeni nu doreşte să se mute într-o zonă fără apă potabilă sau cu nivel de poluare ridicat al aerului şi solului. Concluzia: aceşti specialişti, profesori universitari şi toată pleiadă de oameni inteligenţi din SUA, care nu sunt plătiţi, în intreb aşa: credeţi că toţi aceşti oameni care spun de poluare şi de celelalte aspecte, sunt plătiţi de ruşi? Despre asta scrie până şi în New York Times", a declarat Balaur. Blackbourn a respectat tiparul şi i-a răspuns lui Balaur: "Fiecare om are dreptul la opinii şi nu putem opri pe nimeni. Au fost nişte dovezi prezentate de experţi, în film. Rezultatele poluării nu sunt o realitate, aşa cum spuneţi, pentru 50 de ani. De asemenea, nu ştiu de nici o persoană care să-şi fi pierdut viaţa ca urmare a exploatării gazelor de şist. Oamenii din Albeşti, judeţul Constanţa şi România se pot informa de pe internet şi să îşi formeze o opinie. Nu suntem aici să speriem oamenii, ci să prezentăm avantajele exploatării gazelor de şist şi atât".

Trădarea de ţară, în comisioane se măsoară

Din nou enervat, Dragomir l-a luat "la ture" şi pe Balaur: "Voi, cei care vă opuneţi, sunteţi pe toate străzile judeţului, în fiecare zi. Nu vă opreşte nimeni şi nu vă va opri niciodată. Sunteţi liberi să vă exprimaţi părerile. Vă atrag atenţia că nu suntem aici să monopolizaţi discuţia, ci am venit pentru oamenii din comună care vor să adreseze întrebări, iar dumneavoastră nu aveţi nici un drept să vă erijaţi în reprezentanţii comunităţii. Vă rog mult pe cei cu diverse ONG-uri sau alte asociaţii care consideraţi că salvaţi România şi judeţul Constanţa de la nenorocire, să vă continuaţi activitatea, dar să nu ne perturbaţi nouă şedinţa. Mergeţi din casă în casă, aşa cum aţi procedat şi până acum, dar lăsaţi oamenii să aibă posibilitatea să primească răspunsuri. Eu ştiu că studiaţi de pe internet, că aveţi o părere, nici nu vreau să vă conving că este altfel. Adevărul nu poate exista nici de partea dumneavoastră, nici de partea lor, tocmai de aceea avem aici nişte profesionişti, precum ing. Alexandru Pătruţi. Cunosc opinia dumneavoastră, că va fi Apocalipsă după Chevron în judeţul Constanţa, aşa că să-i lăsăm şi pe cei de la Chevron să-şi spună părerea. Am înţeles că ne-aţi citit din New York Times, mâine o să spuneţi ce scrie în Pravda, deci nu ne interesează chestiunile personale". Imediat, altă voce din spatele sălii a răbufnit: "Trădare de ţară! Am ales numai hoţi, preşedinţi, premieri, parlamentari. Am ales numai trădători de ţară!", remarca bătrânelului fiind întâmpinată cu o nouă repriză de aplauze. Tensiunea a fost însă imediat domolită de primarul localităţii Albeşti, Gheorghe Moldovan: "Încercăm să oferim astăzi răspunsuri. După aceea, urmează alte şi alte discuţii şi apoi vom vota. Vă rog doar să ascultăm şi noi vom lua decizia. Fiecare vine aici pentru un răspuns, pentru că nu decide Chevron sau altcineva, ci noi", a punctat Moldovan, pentru calmarea spiritelor. Într-un final, starea de tensiune s-a mai temperat şi, până la finalul discuţiilor, nu au mai fost incidente remarcabile. Probabil şi din cauza oboselii, oamenii s-au mulţumit, pentru moment, cu răspunsurile venite din partea Chevron.

Chevron, exclusă de la masa tratativelor

Astfel de întâlniri vor mai avea loc la Albeşti, după cum susţine edilul localităţii. Moldovan are însă planuri serioase, pentru o nouă abordare. Data viitoare, Chevron nu va mai fi prezentă la discuţii: "Vom face atâtea întâlniri cât va fi nevoie. Încă o dată, de două ori, de şapte ori, până lămurim toate detaliile. Data viitoare, vom chema tot aşa nişte specialişti, dar nu va mai fi cu gălăgioşi, cu Chevron şi aşa mai departe, ci specialişti în domeniu neutri, care să lămurească complet. După ce rezolvăm, facem referendum şi oamenii sunt cei care decid. Şi mai e ceva: întâi de toate, să aflăm dacă există gaze de şist la noi şi să nu ne certăm acum între noi degeaba", a declarat Moldovan, pentru "Replica". Primarul din Albeşti, Moldovan Gheorghe, spune că decizia de a permite exploatarea gazelor de şist le aparţine cetăţenilor. "Nu ia decizia nici Chevron, nici Guvernul, nici CJC, ci oamenii", spune el.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614