REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Chiar dacă în Constanţa iarna s-a făcut ca vara, CNADN alocă 13 milioane lei pentru deszăpezire în regim de urgenţă extremă

Chiar dacă în Constanţa iarna s-a făcut ca vara, CNADN alocă 13 milioane lei pentru deszăpezire în regim de urgenţă extremă

Replica API 28 decembrie 2013 | 00:00 546

Beneficiare, firme din Slobozia şi Braşov

Beneficiare, firme din Slobozia şi Braşov

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale SA (CNADN) a alocat 13 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii de deszăpezire a drumurilor din judeţul Ialomiţa şi a autostrăzilor A2 şi A4 din Constanţa, fără licitaţie, invocându-se situaţii de urgenţă extremă, deşi dobrogenii vor vedea iarna aceasta zăpadă, după toate probabilităţile, doar la telelevizor. Contractele au fost atribuite pe 18 şi 19 noiembrie a.c., iar beneficiare au fost două firme din Slobozia, respectiv Braşov. Invocarea unor situaţii de extremă urgenţă, în condiţiile în care meteorologii nu prevăd ninsori în Dobrogea, în această iarnă, este cel puţin hilară. Situaţia aduce aminte de un act normativ al guvernului, din luna noiembrie a.c., când s-au alocat fonduri anumitor localităţi pe baza unei aşa-zise raportări a meteorologilor referitoare la condiţii extreme de iarnă, cu ger şi ninsori abundente. În realitate, România traversează o veritabilă perioadă de primăvară, cu temperaturi anormal de ridicate, în aproape toată ţara.

CNADN a atribuit pe 18.11.2013 un contract privind "întreţinere curentă pe timp de iarnă 2013-2014 a drumurilor naţionale din administrarea D.R.D.P. Constanţa - S.D.N. Slobozia", care prevede servicii de deszăpezire şi asigurarea de materiale de întreţinere rutieră pe timp de iarnă, precum şi de eliminare a deşeurilor menajere şi a apelor menajere şi de igienizare. Potrivit companiei, contractul a fost acordat prin negociere fără anunţ de participare, justificarea neorganizării unei licitaţii în acest sens fiind o "situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă". Firma câştigătoare este Oyl Company Holding AG SRL din Slobozia, iar valoarea totală a contractului se ridică la 5.996.963,54 lei, fără TVA. Pe 19.11.2013, a fost atribuit un alt contract, pentru deszăpezirea autostrăzilor A2 şi A4, din subordinea DRDP Constanţa, tot fără licitaţie şi invocându-se, de asemenea, situaţii de extremă urgenţă. De această dată, câştigătoare a fost Fincodrum SA din Braşov, iar valoarea contractului se ridică la 6.857.700,3 lei, fără TVA. Decizia CNADN de a atribuit servicii de deszăpezire în regim de extremă urgenţă când afară sunt aproape 20 de grade contrastează, ca-n bancurile cu proşti, cu situaţia întâlnită până acum, an de an, când autorităţile erau luate complet pe nepregătite de orice ninsoare din miez de iarnă. Se pare că, de data aceasta, au hotărât să nu se mai facă de râs, chit că, în acest scop, au omis să mai recurgă la fineţuri precum licitaţii publice. Oyl Company Holding este deţinută de omul de afaceri Corneliu Dragomir şi a derulat, de-a lungul timpului, nenumărate contracte publice, în valoare de zeci de milioane de euro. La rândul lor, braşovenii de la Fincodrum sunt o prezenţă inedită în cercul oarecum exclusivist al prestatorilor de servicii pentru drumurile naţionale. În mod cu totul ciudat, firma care va avea grijă de autostrăzile din Constanţa are ca domeniu de activitate consultanţa pentru afaceri şi management, 0 angajaţi declaraţi pentru 2012 şi îl are ca acţionar majoritar pe Ioan Drăgoi, de 46 de ani, din Braşov, alături de care se află şi Argentina Minerva Băiculescu, de 43 de ani, din Bucureşti.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367