REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cine răspunde pentru MORTUL de la Petromidia? O REVIZIE MAJORĂ a avut loc anul trecut la toate instalaţiile de pe platformă!

Cine răspunde pentru MORTUL de la Petromidia? O REVIZIE MAJORĂ a avut loc anul trecut la toate instalaţiile de pe platformă!

Replica API 24 august 2016 | 10:16 358

Dosar penal, cercetări şi multe semne de întrebare!

Dosar penal, cercetări şi multe semne de întrebare!

O persoană a murit, alte trei au suferit arsuri, între care una grave, şi două au fost intoxicate cu fum. Este vorba despre tragedia de la Petromidia, eveniment ce a semănat durere în sufletul oamenilor, dar şi multe semne de întrebare. Autorităţile s-au mobilizat, s-a intervenit cu promptitudine, se efectuează cercetări, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa însă, chiar şi aşa, întrebarea rămâne în picioare: cum de s-a putut produce nenorocirea când revizia cea mare (care se face o dată la 5 ani) a fost efectuată anul trecut şi s-a dat ok-ul pe hârtie? Cum s-a produs o fisură în aceste condiţii?

Potrivit informaţiilor noastre, la platforma 1 DAB din cadrul rafinăriei Petromidia, revizia mare a fost efectuată anul trecut, aici fiind vorba despre sume serioase de bani, tocmai pentru ca angajaţii să lucreze ÎN DEPLINĂ SIGURNAŢĂ! Toate instalaţiile au fost luate la puricat şi dat ok-ul pe hârtie. Sau, cel puţin aşa ar trebui. Cât despre lucrarea în sine, ea a fost scoasă la licitaţie şi a fost luată (evident) de Rominserv (serviciu externalizat de Rompretrol prin 2002-2003). Astfel, Rominservul a subcontractat alte firme cărora le-a pasat lucrări, subordonate celei generale, pe fiecare palier în parte, în funcţie de specializarea firmei. Şi, cu toate că această revizie ce implică verificări peste verificări a fost efectuată, iată că luni, 22 august, cei de la Rominserv au fost chemaţi să remedieze o fisură survenită la o conductă.

Tancău: „Muncitorii au fost chemaţi să repare o conducă. De ce şi cum a cedat conducta respectivă, nu ştie nimeni…”

„Muncitorii au fost chemaţi să repare o conducă din care se scurgean un pic de produs şi ei trebuiau să pună o şenieră acolo. Însă, de ce şi cum a cedat conducta respectivă, nu ştie nimeni, aflăm după ce se fac cercetări. Anul trecut, la revizie au lucrat 40-50 de firme, şi fiecare ia anumite obiective. Nu ştiu ce firmă s-a ocupat strict de acest obiectiv. Regret ceea ce s-a întâmplat şi aşteptăm să vedem rezultatele. Nu ştim cum s-au desfăşurat lucrurile, dacă a fost de vină materialul din care a fost conducta, sau nu a fost sudura corespunzătoare”, a declarat Petre Tancău, liderul Sindicatului Liber „Petrochimistul”. Acesta a mai precizat că anual se fac revizii mici şi o dată la cinci ani o revizie majoră. Prin urmare, aici ar exista lucruri care nu se… „pupă”, în sensul că, aşa cum a spus şi Tancău, poate că sudura nu a fost corespunzătoare. Dar, oare, în cadrul unei revizii de asemenea amploare, efectuată de 40 - 50 de firme subcontractate de Rominserv, nu a putut fi observată problema? Una peste alta, incidentul de luni nu este o premieră la Petromidia. În 2009, un incendiu pe platformă a ucis doi oameni.

Procuror: Rămâne de văzut dacă se va stabili o culpă procesuală şi a societăţii

Revenind la cazul dramatic de luni, în primă fază s-a întocmit un dosar penal care era instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, după care, în dimineaţa de marţi, 23 august, în jur de ora 9.00, acesta a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Potrivit primelor cercetări, au spus procurorii, s-a stabilit că la data de 22 august 2016, în jurul orelor 18.00, la platforma 1 DAB din cadrul rafinăriei menţionate, o echipă de lucrători efectua o reparaţie a unei conducte de transport a distilatului de vid rezultat prin încălzirea ţiţeiului, moment în care a izbucnit un incendiu. La faţa locului s-au deplasat, încă din cursul serii de luni, doi procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, cercetările la faţa locului fiind reluate marţi de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa care coordonează o echipă mixtă formată din poliţişti şi specialişti criminalişti. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză. „Ancheta este in rem cu privire la ucidere din culpă, vătămare corporală din culă şi cele două aspecte legate de securitatea în muncă. Momentan este prematur să venim cu alte date, cercetările sunt la început, nici nu s-au stabilit cu exactitatea împrejurările în care s-a desfăşurat nefericitul eveniment. Dosarul a ajuns la noi marţi, pe la ora 9.00. Dacă se va stabili o culpă procesuală şi a societăţii, rămâne de văzut”, a declarat, pentru „Replica”, un reprezentant al Pachetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Liliana CHIRU, Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108