REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Colindătorii trecuţi de prima tinereţe, între infracţiuni şi tulburarea liniştii publice!

Colindătorii trecuţi de prima tinereţe, între infracţiuni şi tulburarea liniştii publice!

Replica API 23 decembrie 2015 | 00:00 402

Constănţenii sunt cu nervii la pământ!

Constănţenii sunt cu nervii la pământ!

Dacă, poate, în trecut era un prilej de bucurie, acum s-a transformat în stres de proporţii şi zgomot asurzitor. Facem referire la aşa-zişii colindători trecuţi de prima tinereţe, deveniţi, de-a lungul vremii, tot mai tuciurii şi, cu siguranţă, cu un trecut „glorios” bazat pe fapte penale. De regulă au în spate piei de animale şi folosesc ustensile care sunt demne de a deranja şi o persoană cu probleme de auz. Potrivit oamenilor legii, aceştia pot fi sancţionaţi la legea 61/1991 dacă se depune o sesizare şi dacă este întemeiată. În plus, mare atenţie şi la falşii conlindători, care folosesc perioada de dinaintea sărbătorilor doar ca pe un paravan pentru faptele lor infracţionale.

Apropierea sărbătorilor de iarnă aduce cu ea o perioadă destul de aglomerată în viaţa omului de rând. Zorul de a termina cumpărăturile şi treburile de prin casă, prepararea bucatelor şi apoi rolul de gazdă sau musafir. Astfel, nu de puţine ori s-a întâmplat ca oboseala să fie şi mai acută odată ce păşim în noul an. Însă, tot în această perioadă, prezenţi sunt şi colindătorii, după cum ne este tradiţia. Mare atenţie! Cum infractorii nu intră în concendiu, din contră am putea spune, aceştia apelează la tot felul de tertipuri pentru a se alege cu bani nemunciţi.

Spre exemplu, în ultimele zile, municipiul de la malul mării a fost străbătut în lung şi-n lat de o un grup de bărbaţi, toţi trecuţi de prima tinereţe, cu piei de animale în spate şi care băteau tobele de zor. Poluarea fonică a durat şi a tot durat, până ce oamenii au început să iasă la ferestre şi să-i alunge. Unii chiar au precizat că vor suna la Poliţie dacă nu se potolesc. Însă, conform legii, aceştia riscă vreo sancţiune? „În această perioadă sunt colindători pe străzi, da. Unii poate că deranjează, acum depinde şi de oră, de intensitate.

Dacă sunt copii, poate că şi omul mai trece cu vederea, dar când este vorba de oameni în toată firea nu mai este aşa. Spre exemplu, dacă disturbă ordinea şi liniştea publică, oamenii pot suna la noi, iar lucrătorii vor merge la faţa locului. Dacă se constată că sesizarea este întemeiată, aceştia vor fi sancţionaţi la legea 61/1991. Cert este că nu am avut până acum astfel de sesizări”, au spus, pentru „Replica”, oamenii legii. Totodată, precizăm că nelipsiţi din peisaj sunt şi falşii colindători. Astfel, poliţiştii constănţeni vă recomandă să acordaţi o atenţie deosebită persoanelor care intră în locuinţa dumneavoastră cu pretextul de a vă colinda.

Mare atenţie la persoanele pe care le primiţi în casă pentru a vă colinda!

În momentul în care primiţi colindătorii, nu expuneţi la vedere, în locuinţă, obiecte de valoare care pot capta interesul hoţilor şi nu discutaţi despre bunurile din interior, chiar dacă aceştia se arată încântaţi de anumite obiecte. Nu intraţi în discuţii cu persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice întrucât, pe fondul unor nemulţumiri, acestea pot manifesta un comportament agresiv. Instruiţi-vă copiii ca atunci atunci când sunt singuri acasă să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat.

În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră! Când plecaţi de acasă încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

Dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radio-ul sau televizorul. Încuiaţi uşile chiar şi atunci când sunteţi la domiciliu sau plecaţi pentru câteva minute. Nu depozitaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă. Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să informaţi străinii că aţi plecat de la domiciliu!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369