REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

COMERŢ ILEGAL, într-o piaţă celebră: pui de câini, ţinuţi la -5 grade!

COMERŢ ILEGAL, într-o piaţă celebră: pui de câini, ţinuţi la -5 grade!

Replica API 27 ianuarie 2017 | 14:28 3137

DSV zice că nu e voie, dar nu poate da amenzi

DSV zice că nu e voie, dar nu poate da amenzi

Comercianţii din Târgul de animale organizat în Piaţa Brick sfidează gradele cu minus din termometre! Aşa cum ne-am obişnuit, în fiecare duminică, în zona Brick din municipiul Constanţa se desfăşoară un târg de animale. Aici îi găsim pe crescătorii de animale din oraşul Constanţa, dar şi din celelalte localităţi din judeţ. Aceştia îşi expun animalele în scopul de a le vinde. Câini, papagali, porumbei şi peşti aşteaptă să îşi cunoască noii stăpâni.

Aglomeraţie mare în târgul de animale din Piaţa Brick din Constanţa! Târgul de animale de la Brick este renumit pentru diversitatea lui. Aici zeci de crescători de animale vin să îşi vândă câinii, peştii sau păsările pe care le au „în dotare”. Unii dintre ei au făcut o meserie din asta, fiind recunoscuţi ca buni comercianţi şi vin de ani de zile să îşi vândă animalele aici. Gradele cu minus înregistrate în ultimele zile la Constanţa nu îi sperie pe ei, însă puii de animale nu par prea fericiţi de asta. Ţinuţi într-o cuşcă cu gratii sau într-o simplă cutie de carton, aceştia tremură de frig. Unii dintre ei, puţini mai inventivi, s-au decis să îşi vândă animalele direct din portbagajul maşinii. O metodă ce fereşte cât de cât animalele de frig. Crescătorii de animale vin aici în fiecare duminică şi îşi expun animelele la vânzare, aşteptând ca iubitorii de animale să vină să cumpere cel puţin un puiuţ. Comercianţii sunt împărţiţi şi aici în două categorii: cei care deţin magazine pet-shop şi cei care sunt crescători particulari. Un cititor al ziarului „Replica” de Constanţa a ţinut să ne spună faptul că animalele sunt ţinute în condiţii de nedescris, că îndură frigul de afară şi că puii de animale ar fi chinuiţi de frig. „Acestea nu sunt condiţii de ţinut puiul de câine afară! Tremurau de frig micuţii şi nu este vorba de o oră ci de peste 3 ore. Când i-am văzut pur şi simplu mi-am dat seama că e mai mult o bătaie de joc decât o facere de bine. Cine vine să îşi cumpere un puiuţ de aici riscă să îl ia cu diverse afecţiuni”, ne-a precizat acesta. Mergând la faţa locului am observat căţeluşi ţinuţi în condiţii nefavorabile. În cutii de caron sau chiar cuşti speciale, aceştia toţi îndurau frigul de afară. Medicii veterinari reclamă astfel de practici. „Nu sunt deloc de acord cu astfel de practică! Este un real pericol pentru căţeluşi, aceştia nu au voie să iasă afară dacă nu sunt vaccinaţi. Puii au imunitate scăzută şi sunt susceptibili la viroze. Clar nu este indicat să fie ţinuţi în frig, iar pentru că sunt transferaţi de la cald la frig devin şi mai sensibili. Cei care cumpără un căţeluş de acolo riscă să ia un animal bolnav. Toţi au dreptul la o şansă, micuţii nu au nici o vină, bineînţeles! Însă imediat după ce îi cumpără, îi sfătuiesc să meargă cu animăluţul la medicul veterinar pentru consultaţie, iar dacă este necesar se va administra tratament după caz. De asemenea, conform legii, comercianţii sunt obligaţi ca în termen de 90 de zile să microcipeze animăluţul”, a declarat, pentru „Replica”, Alina Dina, medic la o clinică veterinară din Constanţa.

Preţurile din târg, mai mici ca în pet-shopuri!

Preţurile variază în funcţie de specie şi rasă. Spre exemplu, în cazul câinilor de rasă, preţul unui Bichon este între 500-700 lei, un Cocker între 650-800 sau Beagle între 700-800. „Preţurile variază de la rasă la rasă şi, bineînţeles, în funcţie de vârsta puiului. Cu cât puiul este mai mare, cu atât preţul este mai mare, creşterea de preţ fiind determinată de vaccinurile administrate”, a precizat o comerciantă din Piaţa Brick. Aceasta ne-a precizat că deţine şi un magazine pet-shop unde vinde câinii. Aceştia sunt aduşi doar duminică la Târgul de animale. Potrivit reprezentanţilor DSV Constanţa, comercializarea animalelor de companie se face numai în cadrul magazinelor de specialitate. „În conformitate cu Ordinul 16/2010 modificată, comercializarea animalelor se face doar în magazinele de specialitate, de tip pet-shop. Tâgrul de animale din Piaţa Brick din Constanţa nu este autorizat de către Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Protecţia Animalelor Constanţa”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, Cristina Linte, purtător de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi Pentru Protecţia Animalelor. De asemenea, aceasta a mai precizat că Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Protecţia Animalelor Constanţa nu are abilitatea de a acorda sancţiuni.

Paula SOLOMON

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Directorul Grigore Pop se ocupa doar de colectat spagi ca toti sefii de la stat, Romania e stat comunist avem cele mai multe companii de stat din Europa platim taxe ca sa huzureasca acesti nemernici spagari
4
0
Daca dsv nu poate amenda la ce bun mai exista? Mafia sta linistita ca nu pateste niciodata nimic. Autoritati de rahat in orasul asta!
8
0
Sper sa crape in chinuri cei care vand
6
4
ma-ta nu mananca caine , ii place pula , oare a ajuns la o autostrada ?
7
4
Stire de 2 bani, cine a comandat "reportajul"?
5
4
Am cumparat un iepuras prezentat ca fiind o rasa minion, in doua luni s-a facut cat un miel. Dar a fost bun la cuptor in sos de vin alb.
8
7
ASTIA SUNT PENTRU FRIPTURI LA GRATAR..
2
13
Puii . Se scrie cu doi de i . Plural.
7
6
Profita de bietele animale javrele pt bani ...
13
3
Si eu am cumparat un caine din asta. Imi era mila de el . Ce s-a mai bucurat pana l am bagat in cuptor si l-am facut rumenit la tava.
8
20

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102