REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Conducerea Canalelor Navigabile, aruncată peste bord

Conducerea Canalelor Navigabile, aruncată peste bord

Replica API 31 octombrie 2014 | 01:04 377

Actuala echipă, în frunte cu directorul general, acuzată că şi-a dat singură salarii ilegale de 3 miliarde

Actuala echipă, în frunte cu directorul general, acuzată că şi-a dat singură salarii ilegale de 3 miliarde

Daniel Georgescu

Actuala echipă de conducere a Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) SA Constanţa va pleca învăluită în ruşine, după ce Curtea de Conturi a descoperit că administratorii şi directorul general şi-au acordat ilegal indemnizaţii în valoare de aproape 3 miliarde de lei vechi. Aşa că cei şapte magnifici din Consiliul de Admnistraţie al ACN vor trebuie să aducă de acasă banii respectivi, după ce vor fi schimbaţi din funcţiile pe care le ocupă, tot ilegal, din toamna anului 2012. Spunem asta pentru că, potrivit legii, actualii componenţi ai CA-ului de la Canale Navigabile trebuiau să zboare din funcţii încă din 2013, după ce Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), adică statul, prin Ministerul Transporturilor, le-a respins Planul de Administrare al companiei. Schimbările dese ale miniştrilor i-au menţinut însă pe băieţi în funcţii, iar ca să nu se plictisească în tot acest timp s-au apucat şi de furat din banii ACN.

Şi spune asta chiar Curtea de Conturi, după cum apare în convocatorul pentru AGA de pe 2/3 decembrie: administratorii şi directorul general al ACN şi-au dat singuri aproape 300.000 de lei, din banii companiei, fără avea acest drept. Potrivit convocatorului întocmit de Consiliul de Administraţie al ACN ieri, 30 octombrie, ordinea de zi pentru AGA de pe data de 2/3 decembrie este următoarea:

„1. Informare privind constatările Curţii de Conturi referitor la încălcarea Art. 37 şi Art. 38 din OUG nr. 109/2011 cu modificările aduse de OUG nr. 51/2013.

2. Stabilirea cuantumului prejudiciilor determinate de plata fără temei legal a sumei estimate de 284.315 lei reprezentând indemnizaţii achitate membrilor Consiliului de Administraţie şi directorului general, peste limita stabilită prin dispoziţiile OUG nr. 51/2013.

3. Aprobarea demersurilor în vederea recuperării prejudiciilor, potrivit legii (sublinierile ne aparţin- n.red.).

4. Aprobarea modificării prin acte adiţionale a contractelor de mandat încheiate cu administratorii în vederea conformării aplicării prevederilor OUG nr. 51/2013.

5. Prezentarea solicitării adresată de Ministerul Transporturilor prin Cabinet Secretar General nr. 43639/17.10.2014 şi determinarea etapelor necesare pentru evaluarea activităţii administratorilor şi directorului general”.

Tot pentru data de 2/3 decembrie este convocată şi o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor, prin care urmează să fie modificat Actului Constitutiv al ACN, în sensul că, de la data numirii noilor administratori, numărul acestora se reduce de la 7 la 5. În altă ordine de idei, în şedinţa AGA de pe 28 octombrie, s-a confirmat informaţia oferită în premieră de „Replica”, privind demiterea actualilor administratori şi numirea altora. Astfel, în Hotărârea nr. 14 se arată: „Se aprobă demararea de către companie a procedurilor de selecţie pentru noii membri ai Consiliului de Administraţie, ca urmare a respingerii Planului de Administrarea”. De asemenea, la Hotărârea nr. 15 se completează decizia de mai sus cu următoarele: „Se aprobă încheierea unui contract de prestări servicii cu o societate specializată în resurse umane în vederea selectării noilor membri ai consiliului de administraţie în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, în conformitate cu prevederile legale”. În acest moment, ACN este condusă de un Consiliu de Administraţie din care fac parte Aurelian Mircea Radu Trifea (preşedinte), Daniel Georgescu (care ocupă şi funcţia de director general), Cornel Panait, Ştefan Alexandru Frangulea, Mugur Popescu, Călin Adrian Meteş şi Florian Frăsineanu (numit cu o lună în urmă).

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108