REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Consilieră în Ministerul Agriculturii, asociată cu libanezii anchetaţi în dosarul evaziunii cu cereale din Portul Constanţa

Consilieră în Ministerul Agriculturii, asociată cu libanezii anchetaţi în dosarul evaziunii cu cereale din Portul Constanţa

Replica API 9 decembrie 2013 | 00:00 2996

Soţul ei este preşedintele Federaţiei ProAgro

Soţul ei este preşedintele Federaţiei ProAgro

Unul dintre cele mai mari şi mai complexe dosare instrumentate de DIICOT în ultimii ani este, fără îndoială, cel legat de mafia cerealelor din Portul Constanţa, deschis în august 2012, în care procurorii au estimat o evaziune de peste 30 milioane de euro, produsă într-un singur an de zile, în perioada 2010-2011. Reţeaua evazionistă este alcătuită din afaceriştii libanezi şi români asociaţi în grupul de firme Maria, care controlează mare parte din agricultura României. Aproape 20 de persoane, printre care şi milionarii constănţeni Liviu Ghebaur şi Cătălin Trandafir, sunt urmărite penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, folosirea de acte nereale în faţa autorităţii vamale, contrabandă şi spălare de bani: El Khalil Jihad, Youssef Laoun, Jabre Nassif, El Khalil Raji, Khalil Ibrahim, Saad Iskandar, Stoica Răzvan Laurenţiu, Marioru Marin, Cobala Mario, Trandafir Cătălin, Ghebaur Liviu Şerban, Anghel Mihai, Diţă Carmen, Abboud Samir, Morgan Jacqueline Audrey Margret, Răduţă Daniel, Frangu Marian, Bălaşa Natalia. Pare greu de crezut, dar unul dintre partenerii oficiali de afaceri ai evazioniştilor libanezi este consilier la Ministerul Agriculturii.

Printre zecile de firme care alcătuiesc grupul Maria se află Maria Trading, Maria Cereale, Maria Shipping, Maria Terminal Operators, toate din Constanţa, precum şi Agro Chirnogi SA, beneficiara a numeroase contracte, în valoare de zeci de milioane de euro, atribuite de Ministerul Agriculturii. Unul din capii reţelei evazioniste din Portul Constanţa, Youssef Laoun, alături de compatrioţii săi Sarkis Elian Sarkis (care deţine, la rându-i, alte câteva zeci de firme din domeniu agricol, printre care şi celebrul producător de ouă, Toneli) şi Charbel Elias Laoun controlează şi Amag SRL Buzău, o firmă care se ocupă de creşterea păsărilor. Cel de-al patrulea asociat al Amag SRL Buzău este nimeni alta decât Leliana Mirela Jurconi, consilier la cabinetul ministrului Agriculturii. Potrivit propriei declaraţii de avere, Leliana Mirela Jurconi, de 41 de ani, deţine 5% din Amag SRL, în valoare de 500.000 de euro. Pe de altă parte, surse precum vrajitorul.eu şi listafirme.ro îl indică drept asociat al libanezilor evazionişti din Amag SRL pe Alexandru Jurconi, soţul consilierei din Ministerul Agriculturii. Cert este că familia Jurconi este implicată cât se poate de serios în agricultură, atât prin partenerii libanezi, cât şi prin forţe proprii. Astfel, Alexandru Jurconi, de 46 de ani, este preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară şi Servicii Conexe din România Pro Agro, patronat care derulează programe de anvergură naţională în colaborare cu Ministerul Agriculturii, la care lucrează şi soţia liderului său, Leliana Mirela Jurconi. La rândul ei, consiliera ministrului Agriculturii a fost unic asociat la Coreum Consulting SRL Buzău, radiată între timp, firmă care a primit de la acelaşi minister bani publici pentru realizarea unor studii, precum "Analiza comportamentului consumatorului român de produse din carne", din 2009. În fine, într-o altă firmă trecută în declaraţia de avere a Lelianei Mirela Jurconi, Creative Corner Consulting SRL din Bucureşti, Alexandru Jurconi (deşi consiliera de la Agricultură şi-a trecut în nume propriu 34% din respectiva firmă de editare) este asociat cu soţii Iuliana Alexandra şi Nicolae Sorin Cozac, de asemenea, consilieră în Ministerul Agriculturii.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218