REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constanţa n-are faţă de capitală europeană a culturii! Cum explică Făgădău ratarea unei asemenea competiţii

Constanţa n-are faţă de capitală europeană a culturii! Cum explică Făgădău ratarea unei asemenea competiţii

Replica API 27 octombrie 2015 | 00:14 474

Doina Păuleanu: „Oficialităţile locale nu s-au implicat”

Doina Păuleanu: „Oficialităţile locale nu s-au implicat”

Cel mai vechi oraş atestat de pe teritoriul României, respectiv Constanţa, a spus „pas” ideii de a intrat în cursa pentru câştigarea titlului de „capitala europeană a culturii 2021” şi a lăsat loc altor oraşe, precum Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş. De ce? Aici, viceprimarul cu atribuţii de primar, respectiv Decebal Făgădău, a aruncat bomba: „Decât să depui o candidatură şi să te faci de râs, mai bine am preferat să muncim în continuare şi poate data viitoare, sau la alte competiţii, vom participa”. În schimb, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, crede oraşul Constanţa ar fi putut depune o candidatură viabilă.

Cu o istorie stufoasă în spate, Constanţa este cel mai vechi oraş atestat de pe teritoriul României. În această categorie, alături de Mangalia (Cetatea Callatis – numită la acea vreme) se află şi Sighişoara sau Sibiu. Însă, cum administraţia locală de la malul mării a cam bătut pasul pe loc cu privire la „aranjarea” unei feţe a culturii şi promovarea acesteia, subiectul a cam fost aruncat într-un colţ prăfuit. A mai ieşit în prim plan când s-a iscat vreun scandal ba cu privire la situaţia actorilor noştri sau starea deplorabilă a instituţiilor de cultură. Prin urmare, când s-a dat startul cursei pentru câştigarea titlului de „capitală europeană a culturii 2021”, municipalitatea a ales să spună… pas!

Astfel, în urma analizării documentaţiei depuse, candidaturile oraşelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara si Târgu-Mureş au fost acceptate la titlul de capitală europeană a culturii 2021. Prin urmare, lucrurile îşi continuă mersul firesc şi fără urbea de la malul mării. Însă, constănţenii au început deja să-şi ridice semne de întrebare: „De ce nu şi noi, nu avem cu ce?”. Despre această situaţie, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, a declarat: „Consider că oraşul Constanţa ar fi putut depune o candidatură viabilă pentru titlul de capitală europeană, deoarece dispune de o vastă operă culturală reprezentată nu numai prin vestigiile romane, dar şi prin numeroase muzee şi alte opere de artă, însă oficialităţile locale şi cei care ar fi putut să construiască o documentaţie nu s-au implicat, iar când poate ar fi dorit sa facă ceva a fost tardiv”.

Decebal Făgădău aruncă bomba: „Decât să te faci de râs, mai bine am preferat să muncim în continuare şi poate data viitoare”

În schimb, viceprimarul cu atribuţii de primar, respectiv Decebal Făgădău, a spus că a preferat să pună lucrurile în ordine înainte de a se „arunca” într-un eveniment atât de important. „În primul rând, toate oraşele au pregătit de multă vreme această candidatură, pe de o parte. Pe de altă parte, municipiul Constanţa încă nu este pregătit cu centrul istoric şi cu toată zona sa culturală să depună o candidatură în acest sens. Decât să depui o candidatură şi să te faci de râs, mai bine am preferat să muncim în continuare şi poate data viitoare, sau la alte competiţii, vom participa”.

Întrebat dacă se referă la faptul că muzeele sau alte obiective turistice nu sunt renovate, Făgădău a răspuns: „Evident că nu există un program cultural unitar, sunt multe de făcut. De asemenea, mi-aş dori ca oraşul nostru să fie unul important din punct de vedere cultural şi pentru asta trebuie să muncim mult, să punem cap la cap nu doar ce ţine de cultură ci şi comunităţile, să vedem ce avem noi specific faţă de alte oraşe. Şi, slavă Domnului, cred că am avea dacă punem mână de la mână toate comunităţile, pe care alte oraşe nu le au, toate tradiţiile pe care alte oraşe nu le au, am putea să intrăm într-o competiţie viitoare”.

„În ultima perioadă, tot ce s-a auzit de despre instituţiile de cultură au fost scandaluri”

„Dacă mergeam acum, în condiţiile în care tot ce s-a auzit despre instituţiile de cultură din Constanţa au fost scandaluri... Eu sunt un tip serios şi nu vreau să fac oraşul de râs. Să recunoaştem, asta este realitatea, nu suntem pregătiţi în momentul de faţă. Lucrurile încep, însă, să intre în normalitate. Uşor, uşor ne vom pune agendele cap la cap, municipalitatea cu judeţul. După cum ştiţi, cele mai multe instituţii de cultură se află în subordinea Consiliului Judeţean. În afară de Muzeul de Artă Populară, municipiul nu are alte instituţii de cultură în subordine, lucru care este atipic faţă de alte oraşe care şi-au depus candidatura, cum e Craiova sau Timişoara.

Este un moment bun de a promova oraşul când ai ceva clar, concret. Nouă, după incidentele neobişnuite de anul acesta, ne-ar fi luat destul de mult să punem bazele unei asociaţii sau fundaţii, aşa cum procedează toate oraşele, care să promoveze acest concept mai departe” a mai spus, pentru „Replica”, Decebal Făgădău. Momentan, susţine viceprimarul cu atribuţii de primar, preferă să se apuce de lucrurile de bază, precum reabilitările clădirilor în care se află instituţiile culturale. Şi aici există o veste bună, în sensul că Teatrul Fantasio va intra în reabilitare. „Deocamdată preferăm să facem lucrurile de bază.

De exemplu, Teatrul Fantasio va intra într-un program de reabilitare şi dotare corespunzătoare cu fonduri structurale pentru că acea clădire aparţine municipalităţii. Sperăm ca lucrările să înceapă de anul viitor pentru că activităţile procedurale deja le-am început. Am avut întâlniri cu directorii instituţiilor de cultură şi mereu am pledat pentru o agendă comună. Uşor, uşor sperăm să ne apropiem de o normalitate, de o reapropiere a constănţenilor de cultură”, a conchis Făgădău.

Liliana CHIRU, Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102