REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constănţeanul Carol Dichiu dezvăluie care este traseul „facerii” unei firme off-shore

Constănţeanul Carol Dichiu dezvăluie care este traseul „facerii” unei firme off-shore

Replica API 6 aprilie 2016 | 15:51 1484

În listele „Panama Papers”

În listele „Panama Papers”

Carol Dichiu

Listele „Panama Papers” au declanşat o isterie la nivel global. În Islanda, documentele publicate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ) au condus la demisia premierului! În cazul de faţă, presa a arătat că premierul islandez a înfiinţat în 2007, împreună cu soţia sa, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-şi administra averea. El a deţinut 50% din acţiunile firmei până la sfârşitul lui 2009, dar a omis să le menţioneze în declaraţia de avere completată în aprilie 2009, când a fost ales pentru prima oară deputat. Alte personaje importante care apar în listele „Panama Papers” susţin că nu au avut nimic de ascuns, ci doar au dorit să-şi gestioneze mai eficient afacerile, dar există şi cazuri de afacerişti ori vedete de talie mondială care susţin că nu au beneficiat nici o clipă de „paradisul fiscal”.

În orice caz, dezvăluirile au stârnit reacţii ale guvernelor, care anunţă verificări. Şi la Bucureşti, „Panama Papers” a prilejuit anunţuri din partea organelor statului: ANAF a decis să verifice implicaţiile fiscale ale informaţiilor care s-ar „învârti” în jurul a 100 de nume de români. Potrivit lui Paul Radu, jurnalist de investigaţii din cadrul RISE Project, între cele 100 de români din listele „Panama Papers” s-ar afla Frank Timiş, Corneliu Iacubov, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vântu, Constantin Iacov. De altminteri, celebrul Frank Timiş a şi reacţionat, declarând, la Ştirile TVR: „Da, am companii în Bahamas şi insulele Cayman, pentru că aceste două juristdicţii au tratat dublu cu aproape toate ţările dezvoltate din lume. Toţi investitorii preferă să investească în companiile înregistrate acolo pentru că, atunci când îşi vând acţiunile, plătesc între 1 şi 5%, nu 30% taxe pe profitul acţiunilor. Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, mă refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal că nu-s de acord să plătesc 30% taxe pe profitul de acţiune, în loc să plătesc 5%, dacă aceste legi sunt făcute de stat la stat”.

Mai departe, tot în lista de 100 de români figurează şi un constănţean, după cum notează jurnalista Sorina Matei, pe blogul personal: „Pe 7 Noiembrie 2007 el a înfiinţat în Republica Panama societatea anonimă EAST SHIP MANAGEMENT INC, cu un capital total de 10.000 de dolari americani, acţiunile putând fi emise atât în formă înregistrată cât şi la purtător, conform Registro Publico de Panama. În societatea anonimă înregistrată prin societatea de avocatură Notaria Cuarta Del Circuito în Republica Panama, Carol Viorel Dichiu este preşedinte şi este asociat cu Lilia Judith Tovar de Leon şi Delia Jose de Leon Mela, alte două persoane care ocupă poziţiile de vicepreşedinte şi trezorier, implicate şi ele în mai multe societăţi şi jurisdicţii de tip offshore”. Contactat de „Replica” de Constanţa, Carol Dichiu a explicat cum a ajuns să figureze pe listele Panama Papers. „La un moment dat, în 2008, am hotărât să cumpăr două vapoare, să închidem cercul afacerilor pe care le derulam, cu fier vechi. Am mers la Credit Europe Bank din Constanţa şi am discutat de o linie de credit pentru nave. Nu puteau să îmi ofere ei creditul, ci omologii lor din Olanda. Aşa că am discutat cu cei din Olanda. Când am ajuns foarte departe cu negocierea privind creditarea, bancherii mi-au spus să fac o firmă off-shore, că aşa e mai simplu, dacă de exemplu nu mai plăteam creditul, să îmi execute navele. Aşa am ajuns la Bucureşti, la o firmă de avocaţi din Cipru - Oxford Management, şi am înfiinţat East Ship Management”, explică Dichiu. Însă, continuă el, până la urmă nu a mai luat nici creditul şi nu a mai cumpărat nici navele. „Am renunţat. Am închis firma. Nu am avut nici cont în acea firmă şi nu am plimbat nici bani prin conturi”, a mai spus Dichiu. El a mai precizat că dacă în România ar fi fost birocraţie simplificată, ca în Panama, oamenii de afaceri nu ar apela la off-shor-uri şi nici nu şi-ar înmatricula navele în paradisuri fiscale. „Aştept să mă cheme instituţiile statului, să îmi arate dacă am mutat vreun ban în conturi, că fac un scandal... mă leg cu lanţuri!”, a mai comentat Dichiu, concluzia lui, referitoare la birocraţia şi taxele mari din România fiind: „Noi, statul român, nu vrem să încasăm...”.

A.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
poate ai reusit sa pacalesti oamenii panaramma ce esti, dar nu ai sa scapi de karma. o sa te chinui cum se chinuie florin cu canceru' arzoi ce esti. auzi...afacerist... si apropo daca nu ti-a taiat nimeni gatu nu sta linistit ca timp mai este; oricum de moarte buna nu o sa mori. hai ca am vb prea mult de un jegg ca tine. dati-as mwie tie si intregii tale familii !!
5
0
E plina lumea de invidiosi! salutari Carol, de la Ursu , prieten cu verii tai Artin si Sant , nu stiu daca ma mai tii minte!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218