REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Constănţenii, în topul celor mai îndatoraţi români la bănci

Constănţenii, în topul celor mai îndatoraţi români la bănci

Replica API 6 ianuarie 2014 | 00:00 307

Cum stăm cu împrumuturile

Cum stăm cu împrumuturile

Podiumul cu cei mai îndatoraţi locuitori la bănci conţine judeţul Constanţa, care ocupă poziţia deloc îmbucurătoare în privinţa creditelor în acordate în moneda naţională: trei. Potrivit datelor emise de BNR, valoarea creditelor acordate era, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, de 85,923 de miliarde de lei, în timp ce, creditele în valută sunt în valoare de 135,440 de miliarde.

Capitala se situează pe primul loc în privinţa creditelor acordate, cu 26,859 de miliarde, credite în lei şi 61,950 de miliarde, în valută, urmat de Cluj, cu 3,569 miliarde credite în lei şi 6,790 miliarde, în valută. În privinţa creditelor acordate în valută, Constanţa se află tot pe locul 3 4,952 de miliarde), devansat de Cluj (6,790 de miliarde) şi de Bucureşti (61,950 de miliarde). În ultimii 12 ani, datoriile românilor au crescut de 40 de ori! Rata creditelor neperformante reprezintă ponderea restanţelor de peste 90 de zile din volumul total de credite şi dobânzi aferte acordate de bănci. Adoptarea, de la 1 octombrie 2013, a prevederilor legii 193/2000, care fac posibilă eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele preformulate este binevenită pentru consumatori. Potrivit acestei legi, o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract de adeziune va fi eliminată din toate contractele care o conţin. Practic, consumatorii au libertatea de a denunţa băncile în instanţă şi de a-şi recupera banii pierduţi sub forma diverselor comisioane. De la 1 octombrie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi asociaţiile de protecţie a consumatorilor care îndeplinesc anumite condiţii de reprezentativitate pot să acţioneze în instanţă pentru eliminarea din contractele bancare a clauzelor abuzive.

Legea insolvenţei personale, aproape de adoptare

La 1 februarie, Parlamentul ar putea oferi primele veşti bune pentru români, din acest an, întrucât "aleşii" pregătesc deblocarea a două iniţiative legislative foarte importante pentru persoanele supraîndatorate: legea insolvenţei persoanelor fizice şi legea colectării debitelor. În ceea ce priveşte insolvenţa personală, există trei proiecte asemănătoare, însă cel scos de la naftalină este şi cel original, înaintat în 2010 de senatorul Iulian Urban, adoptat de Senat şi împotmolit în Camera Deputaţilor. Mai exact, starea de insolvenţă s-ar putea aplica şi în cazul debitorilor persoane fizice, aşa cum există şi în cazul firmelor. Debitorii pot ajunge insolvenţi dintr-o serie de motive, precum modificările substanţiale ale sarcinii datoriei, scăderea sau dispariţia veniturilor din cauza pierderii locului de muncă, a unei boli sau a unui divorţ. Aflat în stare de insolvenţă, debitorul poate propune un plan prin care datoriile sale către creditori vor fi plătite, iar, potrivit proiectului, se va institui o perioadă de observaţie de 90 de zile, una de reorganizare judiciară şi falimentul personal. Pe perioada de observaţie si pe perioada reorganizarii judiciare, debitorul îşi va păstra dreptul de a-şi administra averea, prin urmare, nu va putea fi executat silit, aspectul care scoate "din pepeni" băncile comerciale, blocând adoptarea legii încă de la redactare. Aşadar, toţi ochii pe PL-x nr. 105/2010, proiectul de Lege privind insolvenţa persoanelor fizice şi trimis, până la 1 februarie, pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Un demers pentru adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice a demarat online, iar informaţiile financiare şi juridice gratuite sunt disponibile pe pagina de Facebook, intitulată "Susţin Legea Falimentului Personal", acţiune organizată din Constanţa. Potrivit datelor deţinute de Asociaţia Română a Băncilor, în acest moment există 715.000 de români care au restanţe de peste 30 de zile şi 4,5 milioane de români au 7,5 milioane de euro credite.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367