REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Consumatorii de etnobotanice nu pot fi depistaţi nici măcar la necropsii, pentru că în România nu există aparatură

Consumatorii de etnobotanice nu pot fi depistaţi nici măcar la necropsii, pentru că în România nu există aparatură

Replica API 6 octombrie 2015 | 00:00 3245

Medicii legişti aruncă bomba:

Medicii legişti aruncă bomba:

Sursa foto: nydailynews.com

Consumul şi traficul de etnobotanice este în creştere la Constanţa! În ultima perioadă, oamenii legii au început să se confrunte din ce în ce mai des cu astfel de cazuri, fiind descoperiţi tineri cu pliculeţe asupra lor la orice colţ. În plus, din păcate, aceste substanţe au ajuns să facă ravagii, în sensul că la malul mării s-au înregistrat cazuri de suicid sau chiar tentative de omor. Din păcate, însă, consumatorii de etnobotanice nu pot fi depistaţi în urma analizelor, întrucât aceste droguri nu ies în sânge, în urină, salivă etc. De ce? Pentru că România nu are astfel de kituri, dar nici analizele de laborator nu pot fi de ajutor.

Studiile statistice relevă că un număr mare de tineri începe să consume droguri înainte de absolvirea liceului, factorii care îi determină fiind multipli, precum presiunea de grup, intenţia de a deveni mai încrezător, imitarea filmelor etc. Şi, cum etnobotanicele sunt cele mai accesebile din punct de vedere al preţului, tinerii devin foarte tentaţi. În plus, internetul colcăie de astfel de anunţuri, dar urbea de la malul mării nu duce lipsă nici de dealeri.

Astfel, oamenii legii au ajuns să se confrunte din ce în ce mai des cu infracţiuni ce fac parte din acest segment. În plus, acest circuit închis „consum - trafic” poate aduce şi nenorociri. Cotidianul „Replica” de Constanţa a relatat ororile prin care a trecut o familie pentru a-şi smulge copilul minor din ghearele acestor droguri, copil care ajunsese să doarmă prin scări de bloc şi să aibă un comportament de om sălbatic. Însă, unul dintre cele mai grave cazuri înregistrate s-a petrecut pe 27 septembrie dimineaţa, când Mihai Cosmin Jitar, de 23 de ani, a înjunghiat un taximetrist în gât şi apoi s-a sinucis într-un local, aplicându-şi peste 10 lovituri de cuţit în zona toracelui şi abdomenului.

Potrivit prietenilor săi, Mihai consuma etnobotanice, dar încerca să se lase. Momentan, în sânge au fost depistate barbiturice, dar nu este relevant pentru că el fusese sedat de medici, în drum spre spital. Acum se spune că se aşteaptă testele de la INML Bucureşti. Însă, trebuie cunoscut un aspect: etnobotanicele NU pot fi depistate! De ce? Pentru că România nu are kituri pentru aşa ceva, dar nici analizele de laborator nu sunt de vreun ajutor!

„Nu se pot depista decât drogurile clasice, precum cocaină, heroină, amfetamină etc. Etnobotanicele nu pot fi identificate şi nici dozate, pentru că sunt enorm de multe amestecuri de substanţe, posibilităţi, variante, plante cu efecte halucinogene şi nu pot fi determinate prin probele de laborator. Dar nu numai la Constanţa. Nici la INML Bucureşti. Din câte am înţeles, nici prin alte ţări. Pur şi simplu nu ies. La Constanţa oricum lucrăm pe kituri, care sunt prestabilite pentru 10 sau 12 tipuri de droguri, care sunt cele clasice”, au declarat, pentru „Replica”, medicii legişti din Constanţa.

La Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti nu se lucrează numai pe baza acestor kituri, acolo fiind efectuate şi multe alte analize de laborator. Spre exemplu, se folosesc şi metodele cromatografice, care determină natura şi puritatea drogurilor. Cromatografia este o metodă de separare şi analiză a substanţelor chimice din amestecuri. Acestea se efectuează în laboratorul de toxicologie, INML fiind dotat cu o aparatură avansată, însă etnobotanicele tot nu pot fi puse în evidenţă. Prin urmare, părinţii nu pot apela la analize pentru a afla dacă au un copil consumator, neavând ce să facă decât să-l provoace să recunoască sau să-şi dea seama din comportament. Cât despre necropsii... aici suspectul nici măcar nu mai poate recunoaşte.

La cât timp dispar urmele de droguri din organism?

Potrivit medicilor legişti din Constanţa, perioada în care drogurile pot fi depistate în organism prin diferite analize diferă în funcţie de substanţă şi cale de administrare. Spre exemplu, unele droguri pot fi depistate şi după câteva săptămâni, pe când altele doar până la câteva ore sau zile. Cocaina nu persistă prea mult, timpul de înjumătăţire fiind de 6 ore (se depistează şi după câteva zile), pe când la canabinoide (canabis, marijuana, haşiş), timpul de înjumătăţire este de 20 - 30 de ore şi au putut fi găsite în organism şi la 12 zile (după o doză orală unică) şi chiar câteva săptămâni în cazul consumatorilor cronici.

Şi la heroină timpul de înjumătăţire este scurt pentru că este biotransformată rapid prin hidroliză, fiind vorba de circa 30 minute. Însă, după cum au spus medicii legişti, timpul de depistare în organism al substanţei (de la ultima administrare) depinde de modul de administrare, de frecvenţă dar şi de analizele efectuate: urină, sânge, salivă etc. Valorile prezentate mai sus sunt estimative.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sunteti cei mai mari cretini , cum adica nu exista kit pentru depistarea acestor substante , ba exista, terminati cu minciuna asta ,kit.ul costa intre 5 si 10 euro si depisteaza inclusiv o gama larga din substanta fubinaca
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614