REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Continuă scandalul la Muftiat: noul Consiliu Sinodal, târât în instanţă

Continuă scandalul la Muftiat: noul Consiliu Sinodal, târât în instanţă

Replica API 20 aprilie 2015 | 00:07 187

Iusuf Murat: „Comunitatea nu vrea să lase conducerea Cultului pe mâna simpatizanţilor unor fundaţii”

Iusuf Murat: „Comunitatea nu vrea să lase conducerea Cultului pe mâna simpatizanţilor unor fundaţii”

Iusuf Murat

Pe data de 19 martie a.c., ora 10:00, a avut loc Adunarea Generală a Imamilor în cadrul căreia au fost aleşi noii membri ai Consiliului Sinodal (Şura-i Islam), iar pe 26 martie Consiliul trebuia să desemneze, prin vot secret, noul Muftiu al Cultului Musulman din România. Evenimentul nu a mai avut loc pentru că unul dintre candidaţi, respectiv Ozghin Nurla, imam la Cumpăna şi finul preşedintelui Asociaţiei Musulmanilor din România (AMR), Kerim Enghin, nu s-ar fi pregătit pentru acest concurs, spune Muftiul, în timp ce Ozghin motivează anularea alegerilor depunerea unei contestaţii, de către acesta, la Tribunal, deoarece nu s-a respectat termenul de 30 de zile între ultima dată a depunerii candidaturii şi data alegerilor.

Ozghin Nurla a depus, vineri, o contestație la Curtea de Apel Constanța prin intermediul căreia solicită suspendarea/ executarea actului administrativ, cât și anularea acestuia. Este vorba despre documentul care atestă noul Consiliului Sinodal (Şura-i Islam), ales pe 19 martie. Contracandidatul lui Iusuf Murat spune că noul consiliu este invalid.. „Sunt anumite persoane care au votat noul Consiliu și nu aveau calitatea de a vota, pentru că în statut este specificat concret că nu au voie să voteze cei care n-au diplome teologice acreditate și echivalate de statul român. Este vorba despre 8 persoane. Consiliul nu este valid, inclusiv hotărârile care le-au luat privind validarea alegerilor etc. Președintele este domnul Muftiu, care, și la este problemă cu acreditarea diplomei“, a declarat, pentru "Replica", Ozghin Nurla.

De cealaltă parte, referitor la acţiunea în instanţă a contracandidatului său, actualul Muftiu, Iusuf Murat declară: „Asta a rămas să mai conteste. Câte voturi a luat el? Din 56 imami prezenţi, a obţinut 8 voturi. Sunt imami care slujesc în cadrul comunităţii noastre încă de când el era elev la Medgidia, din 1998. Iar acelora, pe cei care-i contestă, li s-a făcut deja hârtiile, sunt încadraţi din acea perioadă în funcţia de imam. Statutul a fost acceptat“, ne-a declarat Iusuf Murat. „Un om când este votat de 8 imami, din 58, ce poate să facă?! E într-o stare de disperare, vede că nu mai are nici o oportunitate , efectiv nu mai are nci o şansă. El ş cei care sunt în spatele lui - Asociaţia Musulmanilor din românia, TAIBA etc. - încearcă să dezbine comunitatea şi bunul ei mers. Nici o persoană susţinută de una dintre aceste fundaţii nu va ajunge în fruntea comunitîţii musulmane din România. Comunitatea nu vrea să lase comducerea Cultului pe mâna unor simpatizanţi a acestor fundaţii“, a precizat Murat.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367