REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Contract reziliat cu RAJA şi apă mai ieftină? Vise, taică! Cât ar costa o asemenea „vitejie”

Contract reziliat cu RAJA şi apă mai ieftină? Vise, taică! Cât ar costa o asemenea „vitejie”

Replica API 28 mai 2016 | 01:09 1183

Subiect de campanie electorală, „executat” de Stroe la inaugurarea staţiei de epurare de la Medgidia

Subiect de campanie electorală, „executat” de Stroe la inaugurarea staţiei de epurare de la Medgidia

Felix Stroe şi Marian Iordache

RAJA SA a inaugurat, vineri 27 mai a.c., staţia de epurare de la Medgidia, proiect ce face parte din programul „Rebilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în reginea Constanţa şi Ialomiţa”. Contractul de lucrări pentru reabilitarea staţiei de epurare a fost semnat la data de 7 iulie 2011. Staţia de epurare Medgidia are o capacitate de 66.500 locuitori echivalenţi şi asigură tratarea apelor uzate colectate din aglomerarea Medgidia. RAJA SA a inaugurat, vineri 27 mai a.c., staţia de epurare de la Medgidia, proiect ce face parte din programul „Rebilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în reginea Constanţa şi Ialomiţa”. Contractul de lucrări pentru reabilitarea staţiei de epurare a fost semnat la data de 7 iulie 2011. Staţia de epurare Medgidia are o capacitate de 66.500 locuitori echivalenţi şi asigură tratarea apelor uzate colectate din aglomerarea Medgidia. În cadrul evenimentul de inaugurare a staţiei de epurare, Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Română a Apei (ARA) şi directorul SC RAJA SA Constanţa, a explicat situaţia preţului la apă, dar şi de ce promisiunea anumitor candidaţi cum că va fi reziliat contractul cu RAJA şi va fi furizată apă cu 90 de bani este o minciună.

„Apa nu e scumpă. Eu cred că fumătorii fumează peste un pachet de ţigări pe zi, cred, eu nu fumez... În fiecare zi mai fumezi câte 4 metri cubi de apă... În Uniunea Europeană, ca o statistică, un cetăţean din Germania, Anglia consumă 128 l apă/zi. Ori 30 de zile, fac 4 metri cubi de apă. La noi e mai mult noroi, mizerie, avem o genă de la daci, ne spălăm mai des. Consumăm 5 metri cubi. Din 30 pachete de ţigări, renunţăm la un pachet şi am rezolvat-o cu apa. Dar nu e scumpă apa, e scumpă risipa. N-au oamenii altă soluţie. Oamenii, la ţară, trebuie să-şi unde şi ei grădinile. Laşi furtunul toată noaptea să curgă, iar dimineaţa ai 10 metri, că vrei să ai lobodă proaspătă. Asta este cu preţurile la apă“, a spus Felix Stroe. Tot el a explicat că primăria (Peştera - n.r.) care a anunţat că a ieftinit tariful la apă, pentru că se gestionează singură, a fost controlată de ANRSCE, fiind constatate nereguli, fiind amendată. „Cineva care vehiculează şi aruncă promisiuni mincinoase, a preferat să păstreze un serviciu derizoriu pentru a manipula electoral”, a mai spus Stroe, referindu-se, fără a nominaliza însă, la fostul primar al comunei Peştera, Valentin Vrabie şi serviciul de furnizarea a apei din localitatea respectivă, unde nu operează RAJA. Tot Stroe a mai spus că respectivul candidat care promite (în Medgidia - n.r.) că va „alunga” RAJA şi va ieftini preţul la apă nu cunoaşte bine legislaţia şi omite să spună că o eventuală reziliere a contractului cu operatorul de apă va duce şi la plata unei despăgubiri, către RAJA, de 2,5 ori investiţia realizată de regie. În cazul municipiului Medgidia, investiţia se ridică la un total de 45 milioane RON. „Bugetul oraşului pe an este de 22 de milioane”, a ţinut să precizeze, în acest context, primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache.

Referitor la investiţiile RAJA, realizate cu fonduri europene, Felix Stroe a ţinut să precizeze următoarele: „La nivel naţional, tocmai penmtru a putea accesa finanţarea europeană nerambursabilă, pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, 95% din populaţia ţării este deservită de 43 de operatori regionali de profil, cu strategii de tarifare bine stabilite şi aprobate de către UAT-urile deservite. La ora actuală, singurul operator regional din România care nu încasează apa meteo- pluvială este SC RAJA SA Constanţa. Neîncasarea acestui serviciu a dus la o scădere a facturilor de aproape 10%. În aceste condiţii, tariful pentru apa potabilă, practicat de RAJA Constanţa, se situează pe locul 17 la nivel naţional. În acest tarif, intră cofinanţarea pentru proiectele europene, plata către Apele Române pentru folosirea surselor de apă, chletuielile legate de tratamentul sanitar şi de monitorizare a calităţii apei potabile livrate. Pe lângă monitorizarea şi sutele de analize făcute zilnic de către RAJA în laboratoarele RENAR, există un supracontrol al calităţii făcut de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (...).

În cazul în care un UAT doreşte retragerea din ADI Apă Canal Constanţa, şi implicit rezilierea contractului de delegare cu SC RAJA SA, primăria respectivă trebuie să-şi asume următoarele: achitarea clauzei de răscumpărare către RAJA SA, care presupune răscumpărarea tuturor investiţiilor cu fonduri proprii operatorului, dar şi din fonduri europene (...), cheltuieli legate de mentenanţa şi funcţionarea sistemului (...), obţinerea licenţei de operator pentru prestarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, obţinerea avizului ANRSC pentru preţul practicat, monitorizarea şi asigurarea calităţii apei potabile conform normelor legale în vigoare, realizarea investiţiilor din fonduri proprii, investiţii ce trebuiesc făcute în conformitate cu obligaţiile asumate de România prin Tratatul de Aderare, ce prevede obligativitatea ca până la sfârşitul anului 2018 toate localităţile să aibă sisteme de canalizare şi staţii de epurare conforme, în caz contrar UAT-urile riscând să plătească amenzi zilnice până la conformare, amenzi ce vor fi plătite din bugetele locale”, a transmis Stroe. „În ultima perioadă, persoane rău intenţionate dac afirmaţii neadevărate, legate de preţul apei, dar şi de calitatea acesteia. Dorim să reafirmăm, încă o dată, că din punct de vedere calitativ, apa livrată de RAJA îndeplineşte toţi parametrii ceruţi de lege (...).

Toate aceste afirmaţii pornesc de la preţul nereal şi nejustificat practicat de Primăria Peştera. În ceea ce priveşte această comună, în perioada iulie-august 2015, comuna Peştera a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare a Servicilor Comunale acordarea licenţei clasa 3 pentru serviciul public de alimentare cu apă, activitate desfăşurată prin intermediul Serviciului Comunitar de Utilităţi Publice de Alimentare cu Apă, Salubrizare şi Iluminat Public, serviciu fără personalitate juridică din cadrul autorităţii administraţiei publice locale. Această documentaţie a fost radiată din procedura de acordare a licenţelor, întrucât analiza documentaţiei depuse a relevat existenţa Contractului nr. 4 din data de 07.01.2014, încheiat între comuna Peştera şi SC Edilprest SRL, care are ca obiect tocmai prestarea de servicii şi de asigurare a funcţionării pompelor de apă şi mentenanţa reţeleide alimentare cu apă a localităţilor comunei. Încheierea acestui contract contravine cu HCL 89-13.09.2013, prin care s-a aprobat gestiunea directă şi darea în administrare a serviciului public de alimentare cu apă către Compartimentul de gospodărire a apelor din cadrul primăriei (...)”, a mai explicat Stroe. În continuare, directorul general al RAJA a prezentat şi alte nereguli constatate de ANRSCE la nivelul comunei Peştera din punctul de vedere al furnizării apei, ca urmare a controlului fiind dispuse măsuri de conformare. La un control ulterior, mai exact în aprilie 2016, ANRSC a verificat dacă măsurile au fost luate la nivelul comunei Peştera, iar având în vedere că nu, Primăria Peştera a fost amendată cu 30.000 de lei.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218