REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum a fost ucis sirianul găsit în portbagajul unei maşini: verdictul psihologului criminalist

Cum a fost ucis sirianul găsit în portbagajul unei maşini: verdictul psihologului criminalist

Replica API 11 aprilie 2015 | 00:52 230

Nevasta şi amanta, audiate!

Nevasta şi amanta, audiate!

Ipotezele încep să se înmulţească în jurul cazului sirianului găsit mort în portabagajul unui Opel cu numere de Constanţa. Însă, un lucru este cert, potrivit psihologului criminalist, cms şef Liviu Chesnoiu: criminalii sunt amatori şi asta pentru că au lăsat urme. În plus, se pare că metoda folosită la omor este cea cunoscută drept „chinezeacă”. Numai că, până la finalizarea anchetei, putem spune că multe detalii se cam bat cap în cap.

Anchetatorii din Bucureşti şi Constanţa muncesc la foc automat pentru elucidarea misterului ce pluteşte în jurul morţii lui Moustaffa Saleh, de 53 de ani, găsit în portbagajul unei maşini cu numere de Constanţa, ce aparţine lanţului hotelier Perla Majestic, al cărui patron este Mohammad Murad. Însă, potrivit psihologului criminalist, cms şef Liviu Chesnoiu, la mijloc sunt mai multe detalii care se bat cap în cap, însă ancheta este abia la început. Spre exemplu, afaceristul a fost găsit în cartieul Pantelimon din capitală, pe 8 aprilie, însă maşina se afla acolo cam de două luni, după cum spun martorii. Însă, Moustaffa fusese dat dispărut, la fel şi maşina, pe care o folosea în scop de serviciu, din decembrie 2014. Astfel, la mijloc este vorba de aproximativ două luni de zile în care nu se ştie ce s-a întâmplat cu cadavrul sau poate că bărbatul a fost în viaţă, posibil răpit. Un alt lucru ce ridică suspiciuni se leagă de faptul că, atunci când a fost dat dispărut de către soţie, la finele lui 2014, familia a refuzat ca fotografia să-i fie publicată pe site-ul Poliţiei Române. Astfel, ipotezele sunt multe. Fie bărbatul a fost răpit pentru răscumpărare şi, când acest lucru nu s-a întâmplat, a fost ucis, fie este vorba despre un conflict spontan, Moustaffa este ucis şi ţinut la „păstrare”, după care pus într-un geamantan şi apoi în portbagajul maşinii sale, aceasta fiind ulterior abandonată într-un loc public. În acest context, două piste se evidenţiază: criminalii sunt amatori sau au vrut ca trupul neînsufleţit să fie descoperit.

Chesnoiu: Aceasta este metoda chinezilor, dar criminalii sunt amatori!

Analizând toate detaliile, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu consideră că autorii crimei sunt amatori. De ce? Pentru că au lăsat urme, aici referindu-se la faptul că afaceristul a fost pus în portbagajul maşinii sale, astfel făcându-se imediat legătura. „Este metoda chinezilor. Chinezii procedează aşa: îi bagă în geamantan. Însă, ea putea fi doar copiată. Cât despre afacerile pe care le învârtea..., şi aici trebuie foarte bine săpat, dacă erau la limita legalităţii. Cine ştie ce datorii avea omul ăsta. El era într-o stare avansată de putrefacţie, încă nu se poate stabili dacă avea leziuni pe trup care să-i fi provocat moartea. Cât despre faptul că a fost lăsat în apropiere de o Secţie de Poliţie..., şi aici poate fi o coincidenţă sau poate că doar în zonă au găsit loc de parcare, ştiindu-se faptul că în Bucureşti există problema locurilor de parcare. Cert este că, dacă te duci undeva, te duci cu maşina ta. Asta o fi făcut şi el şi criminalii au avut acces în interiorul autovehiculului. Un lucru pot spune şi anume că autorii crimei sunt amatori pentru că au lăsat urme. Dacă nu-l puneau în maşina lui, anchetatorilor le luau foarte mult timp să descopere cui îi aparţine cadavrul. În acest caz, lucrurile s-au simplificat foarte mult, ceea ce mă face să cred că, fie crima nu a fost premeditată, fie criminalii sunt amatori”, a declarat, pentru „Replica”, Liviu Chesnoiu. Mai departe, anchetatorii au o pistă bine stabilită, ne mai spune psihologul criminalist. „Cert este că trebuie să lăsăm Poliţia să facă o cercetare la faţa locului perfectă. Maşina va fi analizată în detaliu, după care se va merge acasă la victimă, va fi chestionată soţia lui. Un element de bază în anchetă este telefonul lui. Vor fi analizate toate apelurile, cercul în care se învârtea. Apoi se aşteaptă rezultatele complete ale necropsiei, care vor indica data şi cauzele decesului. Totuşi, ceva putred este la mijloc. Omul dispare în decembrie, poate că atunci i s-o fi făcut de petrecanie, băgat la congelator, poate a fost ţinut ostatic pentru răscumpărare... Nu se ştie. Dar sunt atâtea luni în care nu s-a ştiut nimic şi brusc este găsit acolo. Ceva este şi cu familia dacă spuneţi că nu a fost de acord să i se afişeze poza pe site-ul Poliţiei Române. Dar cheia este soţia lui, care este româncă. Ea trebuie să ştie dacă era ameninţat, dacă avea duşmani, dacă era presat. Se spune că maşina stătea acolo de vreo două luni, până a venit căldura şi a început să miroasă. Ce s-a întâmplat în toată această perioadă?”, se întreabă Chesnoiu.

Bogat, dar un împătimit al jocurilor de noroc. Însurat, dar şi cu amantă

Reamintim că, în cursul zilei de miercuri, 8 aprilie, câţiva muncitori care efectuau lucrări la refacerea trotuarelor, în cartierul Pantelimon din Bucureşti, au dorit să mute o maşină cu numere de Constanţa, CT 18 PER, care era parcată acolo de vreo două luni (după cum susţin martorii), în apropiere de Secţia 9 de Poliţie Bucureşti. În momentul când s-au apropiat de autovehicul şi l-au mişcat, un miros insuportabil a străpuns aerul. Atunci, aceştia au sunat la 112. Oamenii legii au ajuns la faţa locului şi au deschis portbagajul, găsind un geamantan şi o pereche de cizme pline de sânge. În geantă se afla trupul neînsufleţit al unui bărbat, aflat în stare avansată de putrefacţie, aşezat în poziţia fetusului, cu genunchii la gură. Din câte se pare, acesta era îmbrăcat în costum. Precizăm şi faptul că Moustaffa Haj Saleh fusese dat dispărut de familie de la finele anului 2014. În plus, autoturismul respectiv, care aparţine lanţului hotelier Perla - Majestic, era folosit de acesta, dar apărea ca dispărut tot din decembrie 2014. Bărbatul era stabilit în România cam de 15 ani şi locuia atât în Bucureşti, cât şi în Constanţa, în cadrul ansamblului rezidenţial Phoenicia din Mamaia Sat. Afaceristul era cunoscut drept unul dintre principali furnizori de bunuri pentru lanţul Perla – Majestic, dar derula şi alte afaceri cu Mohammad Murad, cât şi alţi afacerişti. Se pare că Moustaffa provenea dintr-o familie înstărită, o parte din ea fiind stabilită în Dubai. Cu toate acestea, după cum a declarat Murad, banii câştigaţi de el se duceau undeva, dar nu se ştie unde pentru că nu investea în nimic. În plus, Moustaffa se pare că era un împătimit al jocurilor de noroc. Astfel, nu este exclusă nici ipoteza că ar fi rămas fără bani şi s-a împrumutat, fiind presat de datorii. Un alt detaliu a ieşit la iveală în cursul zilei de vineri, 10 aprilie, şi anume că afaceristul avea o relaţie extraconjugală, cu o femeie tânără, de până în 30 de ani, din Constanţa, care s-ar numi Ecaterina. Atât amanta, cât şi soţia sirianului au fost audiate de Poliţie. Menţionăm că pe depozitul lui din Constanţa este pus sigiliu de către Poliţie.

Ce zice conducerea Perla Majestic

Conducerea Perla Majestic a reacţionat în acest caz: „În urma informaţiilor prezentate în spatiul public legate de decesul tragic al lui Haj Saleh Moustafa, fost colaborator al uneia dintre firmele grupului nostru, facem următoarele precizări: regretăm profund acest eveniment tragic care a cutremurat nu doar familia şi cunoscuţii fostului nostru colaborator, dar şi colegii cu care Haj Saleh Moustafa a colaborat de-a lungul activităţii sale în firma noastră; considerăm că organele abilitate ale statului român vor investiga operativ şi vor indentifica vinovaţii acestei oribile crime, care a şocat în acelaşi timp opinia publică românească; ne exprimăm disponibilitatea de a pune la dispoziţia reprezentanţilor mass-media orice informaţii de interes public despre fostul nostru colaborator, în limitele legii şi ale decenţei publice; în baza deontologiei profesionale ce trebuie respectată în spaţiul de exprimare publică, solicităm totodată reprezentanţilor presei de a nu mai asocia numele grupului şi al brandurilor noastre comerciale cu evenimentele legate de această crimă; orice altfel de abordare incorectă înseamnă aducerea de prejudicii nemeritate imaginii şi brandului nostru comercial, drept pentru care vom acţiona conform legilor în vigoare pentru a bloca posibilele demersuri nelegitime din partea acelor reprezentanţi mass-media, în conditiile în care avem responsabilitatea nepericlitării mediului şi locurilor de muncă a unui număr mare de angajaţi. Haj Saleh Moustafa se afla pe teritoriul României de aproximativ 20 de ani, era căsătorit cu o femeie cetăţean român şi avea un copil în vârstă de 9 ani. El era absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti”.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218