REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum acţionează şi cum fac rost de informaţii escrocii care acţionează prin metoda „Accidentul”

Cum acţionează şi cum fac rost de informaţii escrocii care acţionează prin metoda „Accidentul”

Replica API 23 ianuarie 2015 | 22:52 416

Tot mai multe înşelăciuni la Constanţa

Tot mai multe înşelăciuni la Constanţa

Înşelăciunile prin metoda „Accidentul” sunt în creştere la Constanţa. Nici bine nu a început anul, că deja oamenii au picat în plasă, rămânând cu buzunarele goale, cum a fost şi cazul de la Ovidiu, sau chiar din municipiu. De cele mai multe ori, oamenii sunt foarte creduli şi întotdeauna va exista cineva pregătit să profite de naivitatea lor. Unele înşelăciuni au fost atât de îndrăzneţe încât sfidează realitatea şi normele sociale.

În cazul infracţiunii de înşelăciune, autorii au următorul mod de operare: apelează telefonic potenţialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier şi, sub falsă identitate, (de exemplu: avocat sau chiar membrul al familie) solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale, etc.). Pentru reuşita infracţională mai este doar un pas pentru ca victima să depună sumele de bani solicitate într-un cont pe numele unei persoane menţionate de autori. Este firesc ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie, însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite. În prezentul tip de înşelăciune infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce. Starea de şoc şi teama sunt cele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii. Autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime, precum profesia, apelative utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc., astfel încât autorii câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta, că cele relatate sunt reale. De unde fac rost e informaţii? Cel mai probabil de la cunoscuţi sau vecini, care nu-şi dau seama că dau informaţii importante.

Cum se procedează în caz de accident rutier: Nu vă lăsaţi impresionaţi de poveşti lacrimogene!

Poliţiştii constănţeni recomandă cetăţenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute şi să se adreseze şi sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune. „Aceeaşi recomandare o adresăm şi cu privire la alt mod de operare, care constă în apelarea pe telefonul mobil ori în transmiterea aleatorie a unor SMS-uri prin care, persoane ce se recomandă a fi reprezentanţii unor societăţi comerciale, anunţă câştigarea unor mari premii în bani, produse sau chiar autoturisme”, au precizat reprezentanţii IPJ Constanţa. Pentru a intra în posesia premiului, „norocosul câştigător” trebuie fie să depună o sumă de bani într-un anumit cont, fie să trimită prin mandat poştal un comision sau chiar să încarce electronic contul unui număr de telefon mobil. În mod clar, banii, odată transferaţi, sunt pierduţi, iar „fericitul câştigător” se transformă în victimă cu o pagubă considerabilă. “Manifestaţi prudenţă atunci când o persoană necunoscută vă cere să vă daţi datele personale (CNP, serie şi număr de buletin, adresa) sau să achitaţi diferite sume de bani anticipat pentru a intra în posesia unor premii, mai ales dacă nu aţi participat la niciun concurs cu premii”, au mai spus reprezentanţii IPJ Constanţa. Pentru a evita să deveniţi victima unei astfel de înşelăciuni, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.Trebuie cunoscut faptul că, în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări. Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la Poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale. De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de către persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. Chiar dacă ar putea exista alte surse care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune. În nici un caz nu daţi crezare imediat unor poveşti lacrimogene, presărate cu elemente din viaţa reală, anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614