REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum se folosea afaceristul Geambazu de Muia, într-o afacere de milioane de euro pentru o fabrică de pâine

Cum se folosea afaceristul Geambazu de Muia, într-o afacere de milioane de euro pentru o fabrică de pâine

Replica API 16 aprilie 2015 | 00:11 5889

Ce relaţii a putut avea de a luat bani şi de la Exim Bank, bancă de stat?

Ce relaţii a putut avea de a luat bani şi de la Exim Bank, bancă de stat?

Nicolae Florin Geambazu

Nicolae Florin Geambazu, reţinut ieri pentru fraude economice de milioane de euro, bani obţinuţi din fonduri europene, dar şi de la o bancă de stat, este un tulcean stabilit în Constanţa, unde derulează afaceri în panificaţie, comerţul cu cereale, dar şi imobiliare. Firma de pe Şos. Industrială nr. 9 (o fabrică de pâine ridicată pe un teren litigious, după informaţiile noastre) e în insolvenţă din iunie 2014, cu datorii totale de peste 5,2 milioane de euro. În plus, un control derulat în februarie 2015 de Antifraudă a descoperit la afacerea lui Geambaşu un prejudiciu adus statului de circa 5 milioane de lei. Colac peste pupăză, un alt control efectuat anul trecut de ITM la aceeaşi fabrică a relevant încălcări grave ale legislaţiei muncii, sancţionate cu 30.000 lei. Cea mai spectaculoasă poveste legată de Geambazu este însă încercarea sa de a crea firme fantomă. Crezându-se mare gangster, Geambazu a creat o societate comercială care nu trebuie sub nici un chip să ducă la el, dar pe care a botezat-o cu iniţialele numelui său, GNF. Şi, pentru ca mesajul său să fie bine înţeles, a trecut în actele firmei drept patron al acesteia pe constănţeanul Gheorghe Muia.

Nicolae Florin Geambazu, de 39 de ani, s-a născut în Babadag, are domiciliul legal în Călăraşi şi locuieşte în Constanţa, unde are şi majoritatea afacerilor sale. Cel mai important business al său este fabrica de pâine ridicată prin fondurile europene de peste 3,2 milioane de euro primite în 2010. Unitatea funcţionează pe Şos. Industrială nr. 9 din Constanţa, acolo unde au avut loc ieri şi percheziţiile oamenilor legii, soldate cu reţinerea lui Geambazu. Fabrica funcţionează pe firma Megasimitis SRL, iar produsele sale sunt comercializate sub brandul GNF Bakery, înregistrat la OSIM din aprilie 2013. Megasimitis a fost înfiinţată în 2003, de către Nicolae Florin Geambazu şi tatăl său, Mihail Geambazu, de 73 de ani, sediul iniţial fiind satul Sarighiol de Deal, comuna tulceană Beidaud, locul de baştină al familiei Geambazu. Din 2010, firma care avea ca obiect de activitate fabricarea produselor de morărit, se mută în Constanţa, în fabrica pe care a ridicat-o cu bani europeni, dar şi de la o bancă de stat românească, Exim Bank.

Nu avem nici cea mai vagă idee cum a putut Geambazu să obţină un credit de câteva de milioane de euro de la o bancă atât de exclusivistă precum Exim Bank, cert este că până şi debutul afacerii sale este de-a dreptul bizar, după cum au remarcat unii. Astfel, fondurile europene de 2.993.300 de euro, la care s-au adăugat contribuţii de stat româneşti până la totalul de 3.269.036 euro, au fost obţinute de Megasimitis SRL de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, în condiţiile în care afacerea e în mijlocul municipiului Constanţa. Pe de altă parte, gurile spun că finanţarea publică pentru firma lui Geambazu ar fi fost mult mai mare, de circa 6 milioane de euro, din care fabrica ar fi costat doar 2 milioane, restul rătăcindu-se, pe undeva, pe drum, asta fără a mai pune la socoteală faptul că nu sunt deloc clare modalităţile prin care afaceristul a devenit proprietar pe terenul de pe Industrială nr. 9, într-o speţă în care avocat şi îndrumător i-a fost Ionel Haşotti.

Datorii de peste 21 milioane lei, din care jumătate către banca de stat Exim Bank, dar şi către Penitenciarul Poarta Albă

Oricum ar fi, cert este că Geambazu a primit în 2010 milioane de euro bani europeni, pe care i-a făcut praf, întrucât firma a cerut insolvenţa patru ani mai târziu, cu datorii totale declarate la Ministerul de Finanţe de aproape 5,3 milioane euro. În iunie 2014, Megasimitis cere Tribunalului Constanţa intrarea în insolvenţă, pe care o obţine în aceeaşi lună. Geambazu a motivat judecătorului sindic, prin avocatul Tudor Haşotti, că nu a mai putut face faţă din cauza „competitivităţii crescute pe piaţa de profil”, iar din motive obiective a ajuns să nu-şi mai poată achita nici datoriile zilnice, darămite împrumuturile bancare. În martie 2015, în dosarul de insolvenţă al Megasimitis SRL se arată că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a descoperit a constat nereguli în obţinerea finanţării europene, astfel încât a cerut restituirea de către firma lui Geambazu a sumei de 12.718.759,39 lei. Potrivit tabelului de creanţe din septembrie 2014, Megasimitis SRL are datorii totale de 21.575.651,23 lei către 28 de creditori. Cel mai important este Banca de Export- Import a României Exim Bank, care are de primit de la Megasitimis 10.498.249,64 lei, urmat de Unicredit Ţiriac Bank, cu 4.045.143,63 lei, cărora li se aduagă şi patronul Nicolae Florin Geambazu, care s-a înscris la masa credală a firmei sale cu 4.213.936,47 lei. Ca fapr divers, pe lista creditorilor apare şi Penitenciarul Poarta Albă, căruia Geambazu trebuie să-i achite 18.000 lei, reprezentând probabil contravaloarea serviciilor prestate pentru firma sa de deţinuţi. În acelaşi timp, Ministerul de Finanţe contabiliza, în cazul Megasimitis pentru anul 2013 datorii totale de 22.201.378 lei. Ulterior, în februarie 2015, Direcţia Antifraudă constata la Megasimitis alte prejudicii aduse statului de 4.973.433 lei. Dosarul de insolvenţă se judecă în continuare şi rămâne de văzut cum va împărţi Tribunalul responsabilităţile pentru sumele uriaşe primite şi pierdute de Megasimitis SRL.

Nu apare în firme, dar le-a botezat cu numele său şi s-a asociat cu Gheorghe Muia

În altă ordine de idei, este interesant de văzut modul prin care Geambazu a încercat să-şi disimuleze acţiunile. Prima firmă care atrage atenţia este GNF Bakery Products SRL, specializată în comerţul cu panificaţie, îniinţată în 2013, cu sediul pe strada Poporului nr.16. Din ianuarie 2015, firma care aparent nu are nici o legătură cu Geambazu are ca asociat minoritar şi administrator pe Paul Săndulescu, de 33 de ani, născut în Babadag şi domiciliat în Constanţa. Paul Săndulescu este lucrător în cadrul City Park Mall şi apare în lista de prieteni a lui Nicolae Florin Geambazu, Domnica, juristă în cadrul Megasimitis. Coincidenţă sau nu, acelaşi Săndulescu apare, alături de un oarecare Dumitru Iane, de 49 de ani, din Baia, şi în GNF Bakery Distribution SRL, fostă Mega Autoplus SRL, cu sediul în Constanţa, acum pe strada Nicolae Iorga nr. 41, anterior pe Bulevardul Tomis 301, iar înainte de asta pe str. Grozeşti 1 A. În nici un caz nu merită însă uitat numele celui care a fondat GNF Bakery Products şi asociat majoritar, parcă un mesaj trimis de Geambazu autorităţilor care i-au aruncat atâtea milioane de euro în cap, de nu a mai ştiut ce să facă cu ele. Vorbim despre nimeni altul decât Gheorghe Muia, din Constanţa. De remarcat faptul că firmele care au în componenţa denumirii numele GNF Bakery, chiar dacă nu îl au pe Geambazu în prim plan, au fost totuşi botezate după iniţialele Geambazu Nicolae Florin, iar acesta a fost înregistrat oficial la OSIM în iunie 2013, ca brand al produselor de panificaţie comercializate de Megasimitis SRL. Pe lângă panificaţie, Geambazu derulează afaceri şi prin Sky Scraper SRL Constanţa, pe care o deţine alături de tatăl Mihail şi mama Maria, în patrimoniul căreia a introdus, în mai 2014, nu mai puţin de 500.000 de metri pătraţi de teren, deţinuţi de familia Geambazu în comuna Beidaud. Tot în Beidaud are sediul şi Grains SRL, pe care familia Geambazu a preluat-o de la afaceristul Stila Pilici, precum şi Euromegapan SRL, dizolvată între timp cu prejudicii de câteva milioane de lei pentru stat, în care îl regăsim şi pe sus-numitul Dumitru Ianu, din GNF Bakery Distribution SRL.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce buna-i Liviana la pat !
6
3
Stila Pilici alt evazionist din Nova Group Company
2
1
Tatal meu a muncit cinstit si corect in fabrica de paine a acestui excroc si a ajuns sa fie agresat chiar de patron,nu recomand la nimeni sa munceasca pentru acest individ care devine violent si isi agreseaza angajatii,rusine sa va fie meritati sa ramaneti fara forta de munca si sa dati faliment.
4
4
sa ne cacam pe tine si pe geambazu! muie machidonilor!
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614