REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Curtea Supremă a decis: Portul Constanţa nu mai trebuie să-i plătească lui Frâncu 5 milioane de dolari

Curtea Supremă a decis: Portul Constanţa nu mai trebuie să-i plătească lui Frâncu 5 milioane de dolari

Replica API 28 noiembrie 2013 | 00:00 283

Le-a trecut glonţul pe la tâmplă

Le-a trecut glonţul pe la tâmplă

Decizia conducerii Portului Constanţa, din luna octombrie, de a-şi asigura serviciile unei case de avocatură pentru ultimele înfăţişări din procesul cu afaceristul Vasile Frâncu pare să fi fost inspirată. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, pe 25 noiembrie a.c., să respingă acţiunea firmei Vifrana SA, care cerea companiei portuare şi statului daune de 5 milioane de dolari. Horărârea irevocabilă a Curţii Supreme infirmă soluţia dată în acest dosar de Curtea de Apel Bucureşti care a obligat portul şi Ministerul de Finanţe, în iunie 2012, la plata celor 5 milioane de dolari firmei lui Frâncu. Şi, pentru un lucru rău nu vine niciodată singur, afaceristul s-a ales, între timp, şi cu un dosar penal pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, prezentat în premieră de "Replica".

"DECIZIA NR. 7421/25.11.2013 Admite recursurile declarate de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanşa şi de Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, împotriva Sentinţei nr. 3871 din 8 iunie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Modifică sentinţa recurată, în sensul că admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice. Respinge, în consecinţă, acţiunea formulată de reclamanta S.C. Vifrana S.A. Constanţa în contradictoriu cu Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice. Admite excepţia prescripţiei acţiunii invocată de pârâta Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. Respinge acţiunea formulată de reclamanta S.C. Vifrana S.A. Constanţa în contradictoriu cu pârâta Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, ca fiind prescrisă. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 noiembrie 2013", sună soluţia publicată pe site-ul Curţii Supreme. Eşecul fostului lider PD-ist Vasile Frâncu în demersul său de a stoarce câteva milioane de dolari de la stat vine după un process început în 2005 şi care s-a plimbat pe la mai multe instanţe din ţaăr, de la Constanţa, la Iaşi şi de la Cluj Napoca la Bucureşti. Iar soluţia Curţii de Apel Bucureşti, care a obligat portul să plătească cele 5 milioane de dolari, nu putea decât să-l facă foarte optimist pe Frâncu în privinţa acţiunii de la ÎCCJ, dar şi să-i bage pe cei din conducerea portului în fibrilaţie. Totul a pornit de la o controversată afacere din 1997, între Frâncu şi fosta Administraţie a Zonei Libere Agigea, privind concesionarea unui teren în Constanţa Sud- Agigea. Ulterior, contractul dintre cele două părţi a fost reziliat, iar afaceristul a cerut despăgubiri de 5 milioane de dolari, reprezentând profit nerealizat, bani pe care a fost la un pas să-i obţină. Întâmplător sau nu, până la decizia favorabilă a ÎCCJ în favoarea statului, Vasile Frâncu s-a ales şi cu un dosar penal pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 200.000 de euro. În speţa respectivă, Frâncu este implicat în tranzacţii ilegale cu motorină pe Dunăre, prezentate de "Replica" încă din 2012 şi confirmate acum, oficiale, de procurorii constănţeni.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108