REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

De ce nu beneficiază tinerii din Constanţa de teren gratuit pentru construirea unui cămin? CUM RĂSPUNDE PRIMĂRIA!

De ce nu beneficiază tinerii din Constanţa de teren gratuit pentru construirea unui cămin? CUM RĂSPUNDE PRIMĂRIA!

Replica API 11 aprilie 2017 | 00:00 3853

Tinerii care vor să-şi construiască o casă în 2017 pot primi o mână de ajutor de la stat, conform legislaţiei în vigoare, prin acordarea la cerere a unui teren gratuit. Totuşi, pentru a putea beneficia de această facilitate, solicitanţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Cu toate acestea tinerii din Constanța nu pot beneficia de această facilitate, deoarece Primăria nu are teren.

Regulile pentru acordarea gratuită de teren pentru construirea unei case sunt incluse, în momentul de faţă, în Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Persoanele care au o vârstă cuprinsă între 18 şi 35 de ani au posibilitatea de a cere autorităţilor locale atribuirea unei suprafeţe de teren, în vederea construirii unei locuinţe proprii. Practic, terenul este acordat pentru folosinţă gratuită, atât timp cât există casa pe el, însă acesta poate fi cumpărat ulterior de la stat. Ei bine aceste reguli nu se aplică și la Constanța, deoarece municipalitatea nu are teren disponibil.

„Există legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor între 18-35 ani prin acordarea de teren gratuit pentru construirea unei locuințe proprietate personală....la Constanța se aplica?”, se arată în sesizarea unei tinere din Constanța. Reprezentanții primăriei au sepecificat că: „având în vedere sesizarea în cauză privind atribuirea unui teren în folosință pentru construcția unei locuințe proprietate personală se află în evidența Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Constanța.

Având în vedere necesitatea punerii în aplicare a unui număr mare de hotărâri judecătorești ce au ca obiect restituirea unor suprafețe de teren care au fost preluate în mod abuziv în perioada comunistă, nu putem da curs solicitării dvs., deoarece Primăria municipiului Constanța nu dispune de suprafețe de teren pentru a fi atribuite în folosința tinerilor, pentru construcția de locuințe proprietate personală, în baza Legii nr.15/09.01.2003 republicată”. Tânăra a fost indignată de acest răspuns și a replicat că se va muta în Ardeal.

„Din perioada comunistă și până acum... nu s-a făcut nimic! Cu siguranță va mai dura încă 20 ani să se schimbe ceva! Cred că suntem singurul oraș care nu acordă acest sprijin tinerilor! Ne mutăm în Ardeal!”, a afirmat constănțeanca.

Proiect de lege pentru modificarea Legii privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală

La sfârșitul lunii martie, s-a făcut o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.1 din Legea 15/09.01.2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Modificare legii urmăreşte creşterea nivelului demografic (întemeierea de familii), astfel încât să se stopeze îmbătrânirea populaţiei rurale, oprirea migraţiei de la sat la oraş a populaţiei tinere. Familiile tinere nu găsesc teren în vecinătatea domiciliului, fapt ce declaşează o serie de probleme.

Se adaugă două alineate la articolul 1 – 1¹ şi 1². Primul, în situaţia în care unităţile admistrativ-teritoriale nu dispun de terenuri în domeniul privat al acestora, terenurile necesare pot fi dobândite de la terţe persoane prin achiziţie, schimburi de teren sau donaţii. Al doilea alineat urmăreşte procedura de achiziţie sau de schimb a terenurilor.

Autorităţile administrative-teritoriale vor respecta mai multe etape:publicitatea anunţului de intenţie privind achiziţionarea de terenuri, apobarea de către consiliul local respectiv a raportului de evaluare a terenului, selecţia ofertelor de achiziţionare sau de schimb a terenurilor în condiţiile „preţului celui mai avantajos” și aprobarea prin hotarâre de consiliul local a achiziţiei sau schimbului terenului. Al doilea alineat al articolului 1 se modifică după cum urmează: „Atribuirea terenului se face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care este situat terenul”.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am intrebat in stanga si dreapta despre aceste hotarari judecatoresti si nimeni nu spune nimic dar am auzit despre cel care a scapat de puscarie in legatura cu aceste hotarari cica ar fi dat bani frumosi la judecator sa se poata intampla minunea.
0
0
andrei popescu e un trist! ce face el? ne spune ceea ce stim. ce masuri a luat acest ciutan ce se viseaza primar? va luat mintile , isi formeaza masa de manipulare ptr urmatoarele alegeri
2
0
trebuie sa vina andrei popescu sa se intample ceva bun cu tinerii
4
2
tinerii, dupa ce fac credite, sut pacaliti de branzarii profitori. pentru machedoni sunt disponibile terenuri si avize de constructie peste limita de etaje legala. primarie de kkt.
13
1
Tinerii nu sunt votantii mei. Tinerii la munca, sa am pe cine parazita.
16
2
Terenuri pentru construirea de biserici sunt pe oriunde in Constanta. Pentru locuinte, NU SUNT. Oras de rahat!!!
22
1
Dar teren pt toti machidonii si mafiotii sa faca blocuri in parcuri si peste tot se poate???ati dat terenuri si pe plaja pt smecherii constantei,pt ca aveau astm si trebuiau sa respire aerosoli dimineata,la pranz si seara
33
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367